Kako pobediti opstipaciju?

21.05.2020
Kako pobediti opstipaciju?

Opstipacija ili zatvor je stanje koje nastaje prilikom neredovnog pražnjenja creva, a mogu ga pratiti neprijatnosti, nadutost i bolovi. Opstipaciju je teško uopšteno deifinsati jer se broj pražnjenja creva razlikuje od osobe do osobe, varirajući od nekoliko puta dnevno do nekoliko puta nedeljno. Međutim, dugoročna opstipacija nosi sa sobom tegobe, bolove i potencijalne zdravstvene probleme, pa su prevencija i rešavanje opstipacije od velike važnosti. Postoji više načina da se izborimo sa opstipacijom: korigovanjem ishrane, uvođenjem fizičke aktivnosti, promenom loših navika ili klistiranjem.


Kako najefikasnije pobediti opstipaciju?


1.       Ishrana bogata vlaknima

Korigovanje ishrane u smislu većeg unosa namirnica koje su bogate vlaknima, poput voća, povrća i žitarica, utiče blagotvorno na rad creva i omekšavanje stolice. Sušeno voće i šljive se preporučuju kod problema sa zatvorom. Smanjenje ili potpuno izbacivanje industrijskih šećera i belog brašna iz ishrane takođe može biti od pomoći. Povećan unos tečnosti (posebno u vidu toplih napitaka i čajeva) podstiče pravilan rad creva.

2.       Redovna fizička aktivnost

Čak i fizička aktivnost u dužini od samo 30 minuta dnevno dokazano ima blagotvoran efekat na ljudski organizam u vidu smanjenja količine stresa i podsticanja redovnog pražnjenja creva. Pored šetnje u prirodi, danas postoji mnogo ne preterano opterećujućih opcija, poput joge i pilatesa, koje možete iskoristiti za održavanje kondicije. Jednosatni trening bilo kojeg aktivnog sporta najmanje triput nedeljno dokazano dovodi do ubrzanja metabolizma.

3.       Promena loših navika

Preterana konzumacija duvanskih proizvoda, velika izloženost stresu i neredovan san su dodatni faktori koji mogu uticati na pojavu opstipacije. Neprospavana noć nosi sa sobom i smanjenu crevnu aktivnost, pa je za rešavanje opstipacije preporučljivo minimalno 7 sati sna u kontinuitetu. Preporučljivo je i unošenje više manjih umesto malog broja velikih obroka u toku dana, kao i odvajanje vremena za odlazak u toalet bez tenzije.


A ako ništa ne pomaže – klizma je uvek tu!


Davanje klizme ili klistiranje je posebna medicinska procedura koju obavljastručno medicinsko osoblje obučeno za pravilno sprovođenje ovog procesa. Klizma predstavlja neinvanzivnu metodu stimulacije pražnjenja creva u kratkom roku. Naime, posebno prilagođen rastvor tečnosti se ubrizgava u debelo crevo pacijenta, posledično izazivajući pražnjenje i čišćenje. Klistiranje dovodi do brzog i velikog olakšanja za pacijenta koji je patio od dugoročne opstipacije.


Ko vrši davanje klizme kod kuće?


Davanje klizme po nalogu lekara vrše stručne medicinske sestre sa iskustvom. U ambulanti za kućnu zdravstvenu negu ,,Mobilna sestra’’ uslugu davanja klizme kod kuće možete zakazati brzo i lako, u terminu koji Vama najviše odgovara ili u najkraćem roku od Vašeg poziva. Zahvaljujući obrazovanju i dugogodišnjem iskustvu u klistiranju, medicinske sestre po pozivu iz Ambulante ,,Mobilna sestra’’ davanje klizme vrše brzo, efikasno i bezbolno, bez nepotrebnog stresa i bola. Veoma je bitno da pacijenti ne pokušavaju sami klistiranje kod kuće jer nestručno davanje klizme može dovesti do neprijatnosti, ali i povreda.


Cena kućnog klistiranja od strane medicinske sestre po pozivu?


Za sve informacije o proceduri davanja klizme i ceni medicinsko-tehničkih usluga Ambulante ,,Mobilna sestra’’ možete nam se obratiti putem broja telefona 060 32 64 666 ili nam pisati u inboks naših društvenih mreža. Molimo Vas da unapred pripremite neophodne detalje o lokaciji i zdravstvenom stanju pacijenta, kako bismo što brže i bolje mogli da Vam izađemo u susret. Naš moto je ,,Ako Vi ne možete kod nas, Mobilna sestra dolazi kod Vas!’’. Stojimo Vam na raspolaganju!

Vaša Mobilna sestra