Kako palijativno zbrinjavanje poboljšava kvalitet života?

29.11.2017
Kako palijativno zbrinjavanje poboljšava kvalitet života?

Ukoliko bi ti doktor danas rekao da ti je ostao još dan života, kako bi ga proveo?

Ljudi uglavnom iz čiste radoznalost ili u šali postavljaju jedni drugima pitanje ovog kataktera u gotovo nerealnim šta-bi-bilo-kad-bi-bilo situacijama. Međutim, šta se dešava kada se neko sa teškom bolešću istovremeno suoči sa surovom realnošću? Zna da ne umire za jedan dan, već za nekoliko meseci ili godina.

Palijativno zbrinjavanje predstavlja aktivnu negu i sveobuhvatnu brigu o pacijentima koji boluju od teških i neizlečivih bolesti. Podrazumeva kontrolu simptoma određene bolesti, kao i socijalnu, duhovnu i psihološku pomoć pacijentima. Veoma je bitno da u tako delikatnoj životnoj fazi bude uključen tim profesionalaca koji se sastoji od medicinskih sestara, doktora, socijalnih radnika i psihologa.

Simptomi kod onkoloških pacijenata

Najrazličitije tegobe mogu mučiti pacijente u terminalnim fazama malignih bolesti:

1) Bol - najzastupljeniji simptom koji itekako ima uticaj na kvalitet život – čak 2/3 pacijenata tokom svoje bolesti oseća bolove. Veoma je bitno da pacijent dobro proceni stepen bola koji oseća kako bismo bili u mogućnosti da mu adekvatno pomognemo. Ukoliko to nije moguće, pomoću indirektnih znakova (izraz lica, opšte stanje, uzimanje hrane) dolazimo do informacija o bolu.

Rešenje: Hronični kancerski bol se ne sme lečiti “po potrebi” već konstantno. Ne zaboravite – „Bol je sve ono što pacijent kaže da ga boli" (Dr Robert Twycross)

2)Dispneja – definiše se kao “neprijatan osećaj teškoće pri disanju”. Napor pri disanju, plitko disanje, gušenje ili nedostatak vazduha spadaju u dispneju. Sama pojava i intenzitet dispneje su u korelaciji sa tipom tumora, stadijumom bolesti i primenjenim lečenjem. Uzroci: opstrukcija bronha, metastaze u rebrima, mišićna slabost, anksioznost…

Rešenje : Opiodi tj. morfin je najefikasniji analgetik za ovaj simptom. Naučno je dokazano da ukoliko se potkožno ubrizga u dozi većoj za 50% od regularne, pacijenti osećaju značajno poboljšanje.

3) Hronična mučnina – javlja se kod 70-90% obolelih i po definiciji traje duže od dve nedelje u odsustvu znakova za mehaničku opstrukciju creva. Uzroci mogu biti mnogobrojni : metabolički poremećaji, opstipacija, bol, aksioznost, korišćenje lekova (opiodi, antibiotici) itd.

Rešenje: Farmakoterapija tj. grana medicine koja se bavi hemijskim svojstvima lekova je osnova lečenja ovog simptoma. Preporučuje se redovna upotreba aniemetika, koji se pije nakon konsultacija sa lekarom. Takođe, ukoliko su epizode povraćanja česte, intravenska injekcija je neophodna. Mobilna sestra je tu da porazgovara sa pacijentom, bezbolno da injekciju i olakša mu muke.

 Ishrana 

Veoma je bitno da se onkološki bolesnik pridržava posebnog režima ishrane:

-       Da jedu ujutru, kada mu je najveći apetiti

-       Da jede češće u toku dana, i to manje porcije

-       Da konzumira hranu bogatu proteinima i kalorijama (sir, mleko, jaja…)

-       Da unosi što više tečnosti u organizam

Ishrana umnogome zavisi od opšteg stanja obolelog, pridruženih bolesti, pratećih tegoba (mučnina, povraćanje, opstipacija…)

Dođu nekad momenti u životu koje dočekamo nespremni. Bolest ili smrt bližnjih, bilo očekivana ili neočekivana, ostavlja na nas teške i neizbrisive tragove. Međutim, upravo u tim momentu treba da im se posvetimo i da im olakšamo bolest koliko god je to u našoj moći. Sažaljivi pogled, uzdasi puni tuge i podsećanje na neminovno nije nešto što bi trebalo da uradimo. Ukoliko nismo sigurni šta nam je činiti, Mobilna sestra je uvek nadohvat ruke ! Ona zna da skrene misli i da ukaže na svetliju stranu života. Dakle, odgovor na pitanje sa početka teksta glasi – sa voljenim osobama i svim onima koji nam prenose pozitivnu energiju.