Kako ostati hidriran tokom celog dana?

07.01.2021
Kako ostati hidriran tokom celog dana?


Bez obzira na godišnje doba, dovoljan unos tečnosti na dnevnom nivou je od velike važnosti za naše zdravlje i nivo energije. Leti izazov predstavljaju visoke temperature, a često zaboravljamo i da jako grejanje u zatvorenom prostoru tokom zime može pomoći nastanku dehidratacije.


Koji su simptomi dehidratacije?


Neki od najčešćih simptoma dehidratacije su:

·        Jaka žeđ

·        Suvoća usta

·        Grčevi u mišićima

·        Nesvestica

·        Urin tamnije boje

·        Iritabilnost i konfuzija


Koliko vode treba uneti dnevno?


Dva litra vode odnosno 8 čaša vode je optimalna količina koju odrasla osoba treba da unese u svoj organizam na dnevnom nivou. Ova opšta preporuka varira u zavisnosti od spoljne i unutrašnje temperature vazduha, kao i toga da li se osoba bavi sportom i drugim napornim fizičkim aktivnostima.

Hidratacija je bitna za opšte zdravlje i dobro funkcionisanje našeg organizma, a to se posebno može videti po stanju kože onda kada unosimo premalo tečnosti. Danas delimo sa vama nekoliko lakih načina pomoću kojih možete ostati hidrirani tokom celog dana!


6 saveta kako da ostanete hidrirani tokom celog dana


1.       Ne čekajte da ožednite.

Ako ste ožedneli, već ste malo dehidrirali! Trudite se da uvek imate vodu pri ruci, što podrazumeva da nosite flašicu vode sa sobom kada napuštate svoj stan. Danas postoji mnogo praktičnih opcija za flašice sa vodom za poneti, pa tako možete kupiti male flašice od 250 ml umesto onih od pola litre. Tu su takođe i nešto skuplje flašice od nerđajućeg čelika čijim ponovnim korišćenjem čuvate okolinu i štedite novac.


2.       Vodite evidenciju o unosu tečnosti

Svima se dešava da satima ne unesu ni kap tečnosti jer se to lako zaboravi od silnih obaveza. Evidenciju o unosu tečnosti možete voditi na papiru ili u telefonu, a postoje i mobilne aplikacije koje vas podsećaju da pijete vodu u redovnim intervalima.


3.       Počnite dan čašom vode

Čaša vode sa limunom (ili bez limuna) odmah po ustajanju iz kreveta je izuzetno lak način da povećate svoj unos tečnosti na dnevnom nivou. Ova zdrava navika takođe ubrzava i metabolizam.


4.       Izbacite napitke pune nepotrebnih šećera

Većina komercijalnih sokova i zašećerenih voda sa ukusom ima veoma visok procenat šećera u sebi. Ovakve sokove probajte zameniti ručno ceđenim voćem za koje možete biti sigurni da u sebi sadrži vitamine i tečnost, bez dodatnih boja, kalorija i pojačivača ukusa.


5.       Konzumirajte namirnice bogate tečnošću

Bistre supe i čorbe, kao i određeno voće i povrće, mogu biti bitan element vaše hidratacije. Namirnice bogate vodom pomažu rehidrataciju organizma, a topla pileća supa nekad može delovati poput infuzije.


6.       Napravite sami vodu s ukusom

Dodavanjem komadića voća u vodu možete sami napraviti vodu sa svojim omiljenim voćnim ukusom. Bobičasto voće poput malina i borovnica možete dodavati vodi i zaleđeno tokom letnjih meseci.


Nadamo se da će vam neki od ovih saveta pomoći da održite hidriranost na zadovoljavajućem nivou tokom celog dana. Ne zaboravite da se oblačite u skladu sa vremenom i birate materijale tako da omogućite koži da diše i pomognete vašem telu da lakše reguliše telesnu temperaturu.


Dehidratacija kod starijih osoba


Zbog određenih izazova i bolesti sa kojima se suočavaju ljudi u dubokoj starosti, lako može doći do dehidratacije njihovog organizma. Ovo je posebno naglašeno kod pacijenata koji boluju od alchajmerove bolesti, ali i kod slabo-pokretnih i nepokretnih osoba koje ne mogu u svakom momentu bez poteškoća zadovoljiti svoje potrebe za tečnošću. Zato je preporučljivo da druga osoba – član porodice, komšija ili profesionalni negovatelj – obrati pažnju na unos tečnosti stare osobe i pomogne joj da ostane hidrirana.


Davanje infuzije u slučaju dehidratacije


Davanje infuzije je takođe jedan od načina da se nadoknadi izgubljena tečnost, elektroliti i druge hranljive materije koje nedostaju organizmu. Nadležni lekar je taj koji ordinira terapiju putem davanja infuzije, a stručna medicinska sestra ili tehničar administriraju terapiju pacijentu. Ponekad se infuzija daje više dana u kontinuitetu dok ne dođe do željenih rezultata.

Infuziju po nalogu lekara možete primiti i kod kuće uz uslugu Mobilne sestre. Mobilna sestra je medicinska sestra po pozivu koja u kratkom roku od vašeg poziva na broj 060 32 64 666 dolazi na vašu adresu i administrira terapiju po nalogu lekara. I ne zaboravite - kada vi ne možete do nas, Mobilna sestra dolazi kod vas.

Vaša Mobilna sestra