Kako najlakše pobediti mamurluk?

14.12.2022
Kako najlakše pobediti mamurluk?

 

 

Kako najlakše i najbrže pobediti mamurluk? Univerzalni lek za mamurluk (i jedini koji garantovano radi) je, naravno, da pustite da prođe dovoljno vremena da vam se organizam vrati u optimalno stanje. Međutim, kako mamurluk nije nimalno prijatno stanje za iskusiti, svi bismo želeli da ga ubrzamo i da ga se što pre rešimo. Zato ćemo danas obratiti pažnju na najlakše i najefikasnije savete o tome kako brzo i efikasno rešiti mamurluk!

 

Šta je tačno mamurluk?

 

Mamurluk je stanje koje nastaje nakon konzumacije preterane količine alkoholnih pića. Može se javiti u bilo koje doba dana, ali se najčešće javlja ujutru, nakon što se prethodne večeri popilo više nego što organizmu prija. Simptomi mamurluka su uglavnom:

 • glavobolja, osetljivost na pokret glave i osećaj težine u glavi
 • žeđ
 • vrtoglavica
 • mučnina, povraćanje, dijareja
 • malaksalost
 • bolovi u mišićina
 • suvoća usta

 

Koliko brzo prolazi mamurluk? Zavisi od godina, opšteg stanja organizma, količine unesenog alkohola, ali i našeg daljeg ponašanja jednom kad mamurluk počne.

 

Najbolji saveti za rešavanje mamurluka:

 

1. Rehidrirajte se. Alkohol na organizam deluje kao diuretik i ako ne unosite dovoljno vode zajedno sa alkoholom može se lako desiti da dođe do dehidratacije. Započnite dan konzumacijom jedne do dve čaše vode i nastavite rehidrataciju vodom ili čajevima u toku dana. Bitno je da povratite balans elektrolita u organizmu.

2. Obavezno doručkujte/jedite, posebno ako prethodno veče niste jeli, nego samo pili. Unos alkoholnih pića dovodi do pada šećera u krvi, jer dolazi do širenja krvnih sudova i ometanja proizvodnje glukoze. Jak obrok jutro nakon izlaska pomaže organizmu da se brže oporavi, posebno ako se potrudite da unesete namirnice bogate vitaminima. Posebno zgodne namirnice u ovakvim situacijama su banane, ovsena kaša, urme, tost sa slatkim namazom itd.

3. Odspavajte dovoljno. Dajte svom telu što više vremena da se oporavi. Obavezno imajte flašu vode pored kreveta ukoliko znate da ste konzumirali previše alkoholnih pića.

4. Pojedite tanjir tople supe u toku dana. Konzumiranjem supe nadoknađujete deo tečnosti koji fali organizmu, kao i elektrolite. Pileća supa, supa od paradajza, ali i jogurt često se pominju kao ,,domaći’’ lekovi za mamurluk u našem narodu.

5. Nikako nemojte da nastavite sa unosom alkoholnih pića ako prolazite kroz mamurluk. U ovom slučaju, klin se klinom ne izbija!

6. Konsultujte se sa vašim lekarom ili farmaceutom u vezi izbora analgetika ukoliko imate bolove ili drugih lekova ako kao deo mamurluka imate i stomačne probleme. Ako vas muči baš jak i produžen mamurluk, lekar vam može prepisati i infuziju sa vitaminima, elektrolitima ili drugom terapijom za brži oporavak.

 

Infuziju po nalogu lekara možete primiti u udobnosti svoga doma. Ukoliko vam je potrebno davanje infuzije na kućnoj adresi možete kontaktirati Mobilnu sestru, profesionalnu medicinsku sestru po pozivu. Terapiju putem infuzije sprovodimo u kućnim uslovima na teritoriji Beograda, u kratkom roku od vašeg poziva, onda kada je vama to najpotrebnije. Za više informacija pozovite nas na 060 32 64 666 ili 011 71 15 269.

 

Dodatni saveti za sprečavanje mamurluka

 

Ako vam se već bliži proslava ili sličan događaj na kome znate da će se popiti čašica više, evo nekoliko korisnih saveta kako da izbegnete da uopšte dođe do mamurluka:

 1. Obavezno unosite dovoljno tečnosti tokom konzumacije alkohola. Najbolje bi bilo da to bude voda u većim količinama.
 2. Nemojte piti na prazan stomak. Potrudite se da uvek jedete pre ili tokom konzumacije alkohola, kako bi vaš organizam i vaš stomak to bolje podneli, a i kako biste izbegli kasnije teskobe.
 3. Nemojte mešati različita alkoholna pića. Najbolje je da ostanete na jednoj vrsti pića.
 4. Nemojte preterivati. Ostanite umereni. Vaše telo će vam sutradan biti više nego zahvalno.

 

Najbolji lek za mamurluk je, ipak, imati manje od 25 godina. Za sve ostalo, poslužite se našim najboljim savetima za brzo i efikasno rešavanje mamurluka!

 

Uvek tu za vas,

Vaša Mobilna sestra