Kako efikasno rešiti opstipaciju?

15.10.2020
Kako efikasno rešiti opstipaciju?

U današnjem tekstu odgovaramo na pitanja: Šta je to opstipacija? Zašto dolazi do opstipacije? Kada opstipacija postaje razlog za brigu? Kako se vrši klistiranje u kućnim uslovima? Saznajte više!


Šta je opstipacija?


Opstipacija ili zatvor predstavljaju usporavanje u radu creva koje dovodi do odsustva redovnog pražnjenja creva. Uzroci opstipacije su brojni, a među njima se najviše ističu: odustvo fizičke aktivnosti, neredeovna i nezdrava ishrana, odsustvo redovnog sna i loše životne navike. Opstipacija koja dugo traje može dovesti do neprijatnosti, bolova i drugih zdravstvenih tegoba.


Posle koliko dana možemo smatrati da je došlo do opstipacije?


Opstipacija je, donekle, individualna stvar. Dok je za neke ljude normalno pražnjenje creva jednom dnevno, za druge je uobičajeno jednom u tri dana. Neka opšta smernica za utvrđivanje opstipacije jeste odustvo pražnjenja creva duže od tri dana.


Da li se na isti način rešava kratkoročna i dugoročna opstipacija?


Kod kratkoročne opstipacije (u trajanju od nekoliko dana) je uvek preporučljivo pre svega uraditi reviziju terapije, ukoliko osoba koristi lekove koji za posledicu mogu imati zatvor. Ako uzrok opstipacije nisu lekovi, neki od koraka koje treba preduzeti su:


·        obogaćivanje ishrane vlaknima

·        redovno uzimanje obroka

·        uvođenje ili povećavanje fizičke aktivnosti na dnevnom nivou

·        redovan san


Dugoročnu opstipaciju (u trajanju od 5 i više dana) najčešće srećemo kod slabo pokretnih i nepokretnih pacijenata, kao i kod starije populacije. Međutim, nezdrav stil života ispunjen stresom može dovesti do duge opstipacije i kod mlađe populacije.

Izostanak redovnog pražnjenja creva nije nešto što treba prihvatiti kao uobičajeno, već treba potražiti uzrok i lekarsku pomoć. Ukoliko je neophodno, lekar može prepisati davanje klizme radi bržeg rešavanja opstipacije i tegoba pacijenta.


Šta je davanje klizme?


Davanje klizme ili klistiranje je neinvanzivna medicinska procedura koju obavlja stručno medicinsko osoblje uz pomoć posebne opreme sa ciljem da izazove pokretanje creva i, posledično, pražnjenje creva. Davanje klizme se često prepisuje i pre određenih pregleda i lekarskih intervencija, kada je neophodno da creva budu prohodna.


Da li se radi klistiranje kod kuće?


Sa popularizovanjem koncepta ,,detoksikacije’’, mnoge poznate ličnosti su se okrenule klistiranju kao uobičajenom elementu svog stila života. Iako klistiranje u kućnim uslovima postaje sve popularnije, imajte u vidu da je preporučljivo da davanje klizme izvede stručno medicinsko osoblje sa iskustvom. Ambulanta za zdravstvenu negu u kućnim uslovima ,,Mobilna sestra’’ je tu da pomogne i izvede davanje klizme u kućnim uslovima onda kada je to neophodno. Stručnost i iskustvo je bitno da ne bi došlo do neprijatnosti i povreda pacijenta.


Kako se obavlja kućno klistiranje?


Mobilna sestra funkcioniše brzo i efikasno: u najkraćem roku od Vašeg poziva medicinska sestra dolazi na Vašu adresu i pruža sve neophodne medicinsko-tehničke usluge. Opremljena najsavremenijom opremom za davanje klizme u kućnim uslovima, pažljivo i efikasno, Mobilna sestra pomaže rešavanje dugoročne opstipacije i stomačnih problema do kojih ona dovodi.

Sama procedura klistiranja se obavlja uvođenjem analnog katetera kroz koji se u debelo crevo uliva poseban rastvor tečnosti. Ovaj rastvor tečnosti je baziran na vodi, a sadrži i druge sastojke poput glicerola, sapunice i drugih aktivnih komponenti koje pomažu pokretanje creva. Kada se ovaj misk tečnosti uvede u debelo crevo, u veoma kratkom roku dolazi do pokretanja i pražnjenja creva. Na ovaj način klistiranje dovodi do otklanjanja i umirivanja tegoba pacijenta.


Zakazivanje davanja klizme kod kuće?


Za zakazivanje davanja klizme kod kuće i sve informacije o cenama možete nas kontaktirati putem broja telefona 060 32 64 666 ili nam pisati putem mejla i društvenih mreža. Molimo Vas da pre poziva pripremite neophodne informacije o zdravstvenom stanju pacijenta, nalogu lekara, kao i lokaciji pacijenta. Tu smo za sva Vaša pitanja i medicinsko-tehničke usluge koje Vam mogu biti neophodne.


Vaša Mobilna sestra