Kako da se zaštitite od sunca a da i dalje pocrnite?

04.08.2016
Kako da se zaštitite od sunca a da i dalje pocrnite?


Vreme je godišnjih odmora i ljudi se masovno kupaju. Na spisku neophodnih stvari za letovanje uglavnom se nalazi nov kupaći kostim, peškiri, šamponi, dok se samo četvrtina njih seti da kupi i upotrebi kremu za sunčanje. Zaista alarmantan podatak imajući u vidu da je koža naš najveći organ sa površinom od skoro 2 kvadratna metra! Ukoliko niste sigurni koju kremu da kupite, na koji deo tela i u kojoj količini da je nanesete, nastavite da čitate.

Uloga koža je upravo da zaštiti telo od štetnih UV zračenja, a u tome joj pomažu melanociti raspoređeni po donjem sloju epiderma. Preplanuli ten nastaje nakon što je koža duže vreme izložena suncu tj. kada melanin apsorbuje svetlosnu energiju. Ako imate maslinasti ili tamniji ten, onda imate i više melanina. To svakako ne znači da uopšte ne treba da koristiti zaštitni faktor, već samo onaj sa manjim SPF-om u odnosu na osobe svetlije puti.

SPF (sun protection factor) označava koliko puta duže se možete sunčati do pojave prvog crvenila. Bez zaštite ćete dobiti opekotine u roku od 10 minuta. Primera radi - ako koristite faktor 40, to podrazumeva da ćete 40*10= 400 minuta bezbižno provesti na suncu.

Ako ste tamnoputi, možete koristiti SPF 15 pa naviše, a ako ste blede puti, ni ne pomišljajte da izađete iz kuće bez barem SPF 30! Naime, pošto tamnopute osobe imaju više melanina, ne preporučuje se upotreba SPF 50, zato što na taj način neće imati dovoljno vitamina D.

Ukoliko imate problematičnu kožu, postoji rešenje i za to! Bespotrebno je opterećivati je slojevima pudera, posebno leti. Možete kupiti preparate koji su 2 u 1 - krema za lice sa visokim zaštitnim faktorom i puder. Ovakva struktura se lako nanosi i daje efekat blistavog i ujednačenog tena.

Što se tiče nanošenja kreme, nemojte štedeti! Veoma je bitno da namažete celokupnu površinu kože. Oko 35 ml kreme je dovoljno za pokrivanje celog tela odrasle osobe, a to praktično znači da će joj krema od 200ml potrajati četiri dana. Zvuči kao nemoguća misija imajući u vidu da većini ostane krema u bočici čak i nakon 10 dana provedenih na moru. Ne zaboravite da kremu nanesete 20 do 30 minuta ranije pre nego što uđete u vodu, da bi vaša koža mogla da je upije u potpunosti.

Kada birate kremu, vodite računa da poseduje UVA i UVB zaštitu. UVA zraci ne izazivaju crvenilo, međutim, mogu izazvati mnogo ozbiljniji problem – rak kože. UVB zraci, s druge strane, prodiru u epidermis kože gde razaraju ćelije i kao posledica se koža ljušti i peruta.

Pošto se raspršuju, vlada neosnovana predrasuda da sprejevi pružaju lošiju zaštitu. Međutim, oni se samo brže troše i više slojeva vam je potrebno da biste u potpunosti pokrili svoju kožu. Najbitnije je da odaberete faktor i (ne)masnu kremu koja će odgovarati vašem tipu kože!

Dodatne napomene :

-       Izbegavajte izlaganje suncu u periodu od 11 do 17 časova

-       Ne zadržavajte se predugo na suncu, zato što vam kreme u tom slučaju ne mogu pružiti potpunu zaštitu

-       Kreme za sunčanje nanosite na svaka dva sata i u bogatom sloju

-       Ne zaboravite da nanesete kremu nakon kupanja, znojenja i brisanja

-       Zaobiđite predeo oko očiju prilikom aplikacije kreme

-       Obavezno koristite šešir ili bilo šta što pokriva vašu glavu i ramena

-       Decu dobro zaštitite, ne samo kremom, već i majicom, naočarima i šeširićem

Kao što svakog dana imate naviku da pratite vremensku prognozu, možete dodatno brinuti o svojoj koži tako što ćete pratiti koliki je indeks UV zračenja.

Skala opasnosti UV zračenja:

0 – 2.9  niska

3 – 5.9 srednja

6 – 7.9 visoka

8 – 10.9 veoma visoka

11+  ekstremna

Ukoliko imate problem specijalne prirode, ne ustručavajte se da kontaktirate Mobilnu Sestru i dobijete besplatno savetovanje. Kada je vaša koža u pitanju, ne oklevajte!