Kako da prirodno ojačate svoj imunitet

27.05.2022
Kako da prirodno ojačate svoj imunitet

 

Jak imuni sistem je u funkciji efikasne odbrane našeg organizma od svih negativnih eksternih faktora: raznih virusa, bakterija, gljivica i drugih štetnih mikroorganizama. Jak imunitet nam takođe pomaže da se u slučajevima povrede, operacija ili bolesti lakše i brže oporavimo i vratimo normalnom životu.

Jačanje našeg prirodnog imunog sistema podrazumeva određena prilagođavanja u životnom stilu i stečenim navikama. U današnjem tekstu se bavimo načinima na koje možete najefikasnije ojačati svoj imunitet na prirodan način.

 

Kako do jakog imuniteta?

 

  1. Redovan san

 

Redovan san je nezamenljiv element svakog jakog imunog sistema. San i imunitet su u direktnoj vezi koja je posebno vidljiva onda kada nedostatak redovnog sna dovede do veće podložnosti virusima, bakterijama i bolestima uopšteno.

Istraživanja su pokazala da su osobe koje spavaju manje od 6 sati dnevno u većem riziku od prehlade od osoba koje spavaju duže od 6 sati dnevno. Više sna je posebno bitno tokom oporavka od bolesti kako bi se telu dalo dovoljno vremena za regeneraciju.

Preporučena količina sna za odraslu osobu je oko 7 sati na dnevnom nivou. Kvalitetnom snu pomaže ustaljena rutina spavanja (odlazak na spavanje u slično vreme svaki dan), izbegavanje ekrana sat vremena pre spavanja, spavanje u zamračenoj prostoriji ili korišćenje maske za spavanje.

 

  1. Ishrana bogata vlaknima

 

Orašasti plodovi, semenke, voće i povrće su elementi ishrane koji pomažu našem imunietu u borbi protiv štetnih patogena. Antioksidansi u ovoj hrani pomažu sprečavanje i regulisanje niza inflamacija u telu kroz borbu sa slobodnim radikalima.

Hrana bogata vlaknima pomaže održavanju balansa digestivnog sistema, jačajući otpornost ovog sistema na negativne spoljne uticaje i sprečavajući razvoj i širenje infekcija. Vitamin C koji nalazimo u voću i povrću smanjuje trajanje prehlade.

 

  1. Unosite zdrave masti, fermentisanu hranu ili probiotike

 

Zdrave masti, poput onih koje nalazimo u maslinovom ulju, ribi, lososu itd. pomažu našem imunitetu u borbi sa inflamacijama. Namirnice bogate omega 3 kiselinama poput čia semenki i lososa posebno jačaju imunitet. Korišćenje maslinovog ulja u ishrani ima benefite u vidu smanjenja sklonosti hroničnim bolestima kao što su kardiovaskularne bolesti i dijabetes tipa 2.

Fermentisana hrana poput jogurta i kefira ojačava naš imuni sistem putem održavanja balansa našeg digestivnog sistema. Ukoliko ne unosite fermentisanu hranu, možete uvesti suplementaciju probioticima.

 

  1. Izbacite višak šećera iz ishrane

 

Velike količine dodatog šećera u ishrani predstavljaju jedan od glavnih uzroka prekomerne težine i gojaznosti. Gojaznost dovodi do veće podložnosti hroničnim bolestima, posebno srčanim oboljenjima i dijabetesu. Osim toga, prekomerna težina ometa normalno funkcionisanje organizma i slabi imuni sistem.

Preporučena dnevna doza šećera treba da bude na nivou od 5% ukupnog unosa hrane, što u gramima iznosti 25-40 grama šećera dnevno u zavisnosti od težine osobe.

 

  1. Redukujte nivo stresa

 

Stres je bolest modernog doba i često ga je teško izbeći u svakodnevnom životu. Hroničan stres slabi naš imuni sistem. Iz tog razloga, uglavnom se moramo sami pobrinuti za smanjenje nivoa stresa putem različitih aktivnosti koje nas relaksiraju. To može biti vežbanje, meditacija, joga, druženje sa porodicom i prijateljima ili, po potrebi, stručna pomoć terapeuta.

 

  1. Ostanite hidrirani

 

Brzina života često stavi naše bazične potrebe na poslednje mesto naše liste prioriteta. Unos dovoljno tečnosti na dnevnom nivou bitan je za normalno funkcionisanje našeg organizma i jak imunitet. Ne zaboravite da uneste preporučene 2 litre tečnosti dnevno.

 

A kada nastupe zdravstveni problemi, MOBILNA SESTRA je tu za vas!

 

Ambulanta za kućnu zdravstvenu negu MOBILNA SESTRA stoji vam na raspolaganju svakim danom u nedelji za pružanje medicinsko-tehničkih i negovateljskih usluga od strane stručnih medicinskih sestara. Usluge se vrše na terenu, u kući ili stanu pacijenta, štedeći vreme i napor, a čuvajući privatnost pacijenta.

Za sve usluge poput davanja injekcija, davanja infuzija po nalogu lekara, previjanje rana, negu katetera, stoma, dekubitusa, davanje klizme i druge usluge, obratite nam se bilo kojim danom između 08h i 20h putem telefona 060 32 64 666 ili 011 71 15 269.

Vaša Mobilna sestra