KAKO DA POBEDITE ZIMSKU DEPRESIJU

05.02.2017
KAKO DA POBEDITE ZIMSKU DEPRESIJU

Ako ste ovih dana bezrazložno neraspoloženi, bez volje, mrzovoljni i nigde vam se ne ide, ne brinite, niste jedini i nije ništa ozbiljno - u pitanju je tkz. zimska „depresija“. Kratki dani (mrak pada u 4 popodne), oblačno vreme (sa malo sunčanih dana), hladni dani koji nas teraju da mnogo vremena provodimo u zatvorenom prostoru, sve ovo može uticati na naše raspoloženje i na naš nivo energije.

Medjutim, zimska depresija nije nepobediva. Uz naših par praktičnih saveta, nadamo se da ćete spremni dočekati proleće...

Boravite više na otvorenom

Iako hladno i tmurno vreme nije baš inspirativno za šetnju, prošetajte do posla/kuće, bar deo puta. Ukoliko ste u mogućnosti, pauzu na poslu iskoristite da izadjete van kancelarije i boravite napolju dok je još dan. Hladno vreme nije dovoljno dobar izgovor, zato se obucite toplo i u šetnju! 

 

Uzimajte vitamine I minerale

Koliko god da se zdravo hranite, vašem telu u ovom periodu, može biti potrebna pomoć u vidu dodataka ishrani kako bi se izborilo sa depresijom.  Magnezijum vam može pomoći kod umora i iscrpljenosti, a vitamini B grupe doprinose optimalnom funkcionisanju psiholoških funkcija.

 

Ugadjajte sebi

Nema lakšeg načina za  popravljanje raspoloženja od ugadjanja sebi. Pojedite omiljeni kolač više, priuštite sebi aromatičnu kupku ili masažu, kao i cipele omiljenog brenda – zašto da ne? 

 

Družite se  sa prijateljima

Društvo onih koje volimo, dobra muzika, zanimljivi razgovori, smeh i šala svakom mogu da poprave raspoloženje. Zato pozovite prijatelje i lepo se provedite! 

 

Okružite se sa toplim bojama

Boje koje podsećaju na sunce prijaju našem oku i umu. Dodajte u vašu garderobu odevne komade jarkih i toplih boja kako biste razbili sivilo dana i vašeg raspoloženja - žuti džemper ili crvenu jaknu. Unesite u vaš prostor činiju sa pomorandžama, limunom, jabukama ili cveće jakih boja – to će ga oplemeniti i svakako pozitivno uticati na vaše raspoloženje.

 

I na kraju, ne budite strogi prema sebi. Prihvatite svoje neraspoloženje, ne borite se protiv njega i budite svesni da će brzo proći.

Jer proleće je već na pragu! 


Mr farm. Bojana Bogdanić