Kako brinuti o starim roditeljima u kući?

10.06.2023
Kako brinuti o starim roditeljima u kući?

 

Srećne su one porodice gde oba roditelja dožive da vide svoju decu odraslu, a deca ne ostanu rano bez svojih roditelja. Onda kada deca u porodici dobiju svoju decu, često se osim odgajanja sopstvene dece počinju baviti i pomaganjem svojim ostarelim roditeljima. To pomaganje je možda u početku malo i neprimetno, ali kako godine prolaze, a starost i bolesti bakama i dekama dolaze, zahtevi za negom i pomoći ostarelim najstarijim članovima porodice mogu postati veoma značajni.

 

Večita dilema: dom za stare ili kućna nega?

 

Kada je stariji član porodice nepokretan i teško bolestan, a posebno kada su u pitanju terminalne faze određenih bolesti, porodica se najčešće suočava sa sledećom dilemom: da li svog bolesnog ukućanina smestiti u dom za stare ili organizovati njegovu negu u kućnim uslovima?

Odluka zavisi od mnogo faktora: težine bolesti starijeg ukućanina, finansijskih i vremenskih mogućnosti članova porodice, poznavanju elemenata kućne nege od strane članova porodice, mogućnosti da se angažuje profesionalna medicinska nega u kućnim uslovima, kao i toga da li se prostor u kome živi starija osoba može prilagoditi njenim novonastalim potrebama.

 

Prednosti doma za negu starih se najviše odnose na to da u njima postoji nadzor lekara nad smeštenim pacijentima, što je posebno pogodno za teško bolesne pacijente. Osim toga, obezbeđena je i kompletna ishrana, a trebala bi da bude pružena i adekvatna nega koja se tiče održavanja lične higijene bolesnika i vođenja računa o redovnom uzimanju terapije. Najčešće se porodice osoba koje pate od demencije praćene agresivnim promenama raspoloženja i ponašanja odlučuju za smeštanje pogođenog člana u instituciju u kojoj će stručno osoblje voditi računa o njemu.

Realno stanje u domovima za stare varira od doma do doma: opšti nedostatak medicinskog i negovateljskog kadra na našem tržištu doveo je do toga da kvalitet usluge u određenim domovima značajno opadne. Propusti u održavanju higijene bolesnika dovode do infekcija i otvaranja rana od ležanja, pa se tako porodica pacijenta može naći u situaciji da se pacijent vraća iz doma kući u mnogo gorem stanju nego što je otišao. Ukoliko se odlučite za smeštanje ostarelog člana porodice u dom, bitno je da se prethodno raspitate o reputaciji ustanove, kao i da nabavite informacije i preporuke ,,iz prve ruke’’ ukoliko je to moguće.

Glavna mana smeštanja člana porodice u dom za stare (po rečima porodica), posebno tokom prethodnog perioda epidemije, jeste nemogućnost čestog viđanja smeštene osobe od strane porodice. Posete se odvijaju uglavnom u određeno vreme, a bliskim članovima porodice teško pada odvajanje i mogućnost da osoba premine u domu dok su oni odsutni.

 

Preuzimanje nege o starijoj i slabije pokretnoj ili nepokretnoj osobi u sopstvenom domu od strane članova porodice je hrabar i izazovan podvig za većinu porodica, posebno za one malobrojne i bez iskustva u medicini ili kućnoj nezi. Potrebno je izdvojiti vreme i uložiti pozamašan napor da bi jedan član porodice samostalno vodio kompletnu negu o drugom. Lakše je u porodicama gde više dece brine o jednom ili oba ostarela roditelja, ali i u takvim slučajevima se često javlja potreba za angažovanjem eksterne pomoći.

Poseban izazov nastaje ako je u životu samo jedan roditelj koji živi sam, a otežani su uslovi za njegovo preseljenje u kuću ili stan člana porodice koji bi o njemu želeo da vodi računa. Nekad starija osoba kojoj je potrebna nega odbija da bude smeštena u dom ili da se preseli bilo gde iz sopstvenog doma, a članovi porodice ne žive blizu ili nemaju mogućnosti da je redovno posećuju.

 

Nega pacijenta u kućnim uslovima porodici pada mnogo lakše kada imaju povremenu ili redovnu pomoć stručnog medicinskog radnika, posebno ako osoba kojoj je zdravstvena pomoć potrebna živi sama. Ovakva vrsta pomoći uglavnom zahteva finansijski izdatak, ali uopšteno čuva fizičko i mentalno zdravlje porodice i/ili ukućana, posebno ako se delegira održavanje higijene teško-pokretnog pacijenta. Medicinske sestre po pozivu poput Mobilne sestre mogu se angažovati za povremenu ili svakodnevnu pomoć oko zdravstvene nege pacijenata u kućnim uslovima.

Bitan faktor za mogućnost kućne nege starije osobe jesu i uslovi u kojima ona živi. Neki stanovi i kuće su teže prilagodljivi za boravak slabo-pokretnog ili nepokretnog člana porodice, dok se drugi mogu lako prilagoditi novonastaloj situaciji.

Glavna prednost nege starije osobe u kućnim uslovima jeste očuvanje udobnosti i ostajanje u poznatom okruženju jer promena okruženja u određenim godinama može predstavljati veliki šok za stariju i bolesnu osobu od koje se mnogi ne oporave. Takođe, ostavlja mogućnost članova porodice da provedu više vremena zajedno sa svojim starijim članovima, što je posebno bitno u situacijama bolesti u kojima je dužina ostatka života starijeg člana veoma neizvesna.

 

Prilagođavanje okruženja u kojem živi ostareli roditelj novonastalim potrebama

 

U odvojenom tekstu obratili smo posebnu pažnju na rizik od pada starijih osoba kod kuće, na šta sve treba da obratite pažnju ako u kući imate slabo-pokretnu osobu, kako da uradite sve što je u vašoj moći da se pad izbegne, kao i šta uraditi ako se pad ipak dogodi.

U nastavku teksta ćemo vas upoznati sa osnovama kućne nege koja je potrebna svakom slabije-pokretnom ili nepokretnom pacijentu, kakvu stručnu medicinsku pomoć i kad treba da potražite, kao i koje su potencijalne komplikacije nepružanja ili neadekvatnog pružanja nege u kućnim uslovima.

 

Pomoć pri otežanom kretanju starijih osoba

 

Što se duže osoba kreće, to će biti zdravija. Teško-pokretne i nepokretne starije osobe su višestruko više izložene rizicima od mnogih bolesti i infekcija u odnosu na pokretne starije osobe. Zato je veoma bitno da porodica motiviše svoje starije članove na kretanje i šetnju, u skladu sa mogućnostima.

U slučajevima kada je osoba teško-pokretna, kreće se sporije i neoprezno, najbolje je da u šetnju ide sa pratnjom člana porodice, prijatelja ili negovateljice, kako bi mogla da se osloni na tu osobu ako izgubi balans ili se umori.

Ako starija osoba nije više u fizičkom stanju da izlazi iz svog doma radi šetnje, to ne znači da bi trebalo da ceo dan provede ,,zalepljena’’ za kauč ili krevet. Takvu osobu nastavite da motivišete da šeta po kući i održava svoju samostalnost što je duže moguće. Sa manjkom kretanja vrlo brzo počinju da se ispoljavaju novi, veći zdravstveni problemi.

 

Slučajevi u kojima treba potražiti pomoć fizioterapeuta

 

Nakon ležanja zbog produžene bolesti, određenih operacija i drugih lekarskih intervencija, posebno ako su proveli duže vreme u bolnici gde im je kretanje često onemogućeno radi bržeg oporavka, starija osoba se često iz bolnice kući vraća sa značajno oslabljenim mišićima i smanjenom kondicijom. Čak i kod starijih osoba koje su se savršeno samostalno kretale pre odlaska u bolnicu, produženi boravak u horizontalnom položaju ostavlja posledice i potrebno je vreme, a ponekad i eksterna pomoć, da se osoba vrati normalnom životu i kretanju.

Uz svu fizičku i emocionalnu pomoć koje porodica može da obezbedi svojim najstarijim članovima nakon boravka u bolnici, nekad je ipak bolje pozvati stručnjaka za pomoć. Rad sa fizioterapeutom kod kuće, svaki dan ili nekoliko puta nedeljno, na sat vremena ili samo 15-ak minuta, može biti od velikog značaja za povratak pokretljivosti starije osobe. Posete fizioterapeuta i intenzitet vežbi moraju biti prilagođeni zdravstvenom stanju, godinama i mogućnostima starije osobe.

 

Ortopedska pomagala za starije osobe koje se teško kreću

 

Kada starije više ne mogu kompletno samostalno da se kreću, često je rešenje u nabavci adekvatnog ortopedskog pomagala pri kretanju. Kao što smo već pomenuli, dok god postoji opcija kretanja, osoba treba da se kreće koliko god je u mogućnosti. Širok dijapazon hodalica, štapova i stalaka za hodanje možete nabaviti u radnjama specijalizovanim za tu vrstu medicinske opreme. Tu možete naći pomagala kao što su štapovi sa drškama sa tri ili četiri tačke oslonca, hodalice sa dva ili četiri točka, hodalice sa podgrudnim osloncem i druge korisne stvari.

 

Saniranje posledica dugog boravka u bolnici ili neadekvatnom smeštaju za stare

 

Osim prethodno pomenutih problema pri kretanju sa kojim se često susreću starije osobe nakon dugog boravka u bolnici, postoje i druge, problematičnije posledice koje produženo ležanje u lošim uslovima ili neadekvatno održavanje lične higijene mogu uzrokovati.

 

Posledice anestezije

 

Prva i najdrastičnija stvar koja izuzetno može pogoditi porodicu jeste teška reakcija starije osobe na anesteziju nakon određenih intervencija. Što je starija osoba, to je duži i teži oporavak od svake intervencije koja podrazumeva opštu anesteziju. Često je postoperativni period koji starija osoba provede u bolnici neadekvatno kratak zbog ograničenih resursa zdravstvenog sistema, pa se tako oni potpuno nespremni vraćaju kući porodici na brigu.

Različiti ljudi na anesteziju reaguju različito, pa tako imamo osobe koje su u danima nakon operacije dezorijentisane ili čak agresivne ka svojoj okolini, uz nemogućnost da se brinu o sebi kako su mogli pre intervencije, a tuđu pomoć neretko odbijaju ako su prethodno bili samostalni. Ukoliko ne želi vašu pomoć, uvek toj osobi možete ponuditi da je poseti stručni medicinski radnik i pomogne joj. U najvećem broju slučajeva, ovo je prolazno stanje, pa ponašanje starije osobe u tim danima nemojte mnogo primati k srcu.

U svakom slučaju, ako primetite značajne posledice anestezije, nemojte ostavljati osobu samu neko vreme. Čak i blaga konfuzija može dovesti do toga da starija osoba u tim danima ostavi vrata otključana ili ringlu uključenu kada ne treba. 

 

Otvaranje rana od ležanja

 

Već nepokretne ili teško-pokretne starije osobe se tokom produženog boravka u bolnici ili drugoj instituciji u kojoj se neadekvatno održava njegova/njena lična higijena nalaze se u velikom riziku od razvijanja rana od ležanja.

Dekubitus, dekubitalna rana ili rana od ležanja nastaje onda kada osoba previše dugo leži ili sedi u istom položaju. Rane se otvaraju zato što se vrši konstantni, višesatni i višednevni pritisak tela na podlogu na istim tačkama.

Faktori poput genetike i opšteg zdravstvenog stanja utiču na sklonost ka razvoju dekubitusa, ali su isto tako veoma relevantni eksterni faktori poput redovnog održavanja higijene nepokretne osobe, odustva infekcija, da li je podloga na kojoj leži adekvatna itd.

Bitno je da se i na najmanji znak nastanka dekubitusa reaguje. Nabavka antidekubitnog dušeka je neophodan prvi korak pri prevenciji dekubitusa. Antidekubitni dušek je zapravo naddušek sa kompresorom koji služi da konstantno izmešta tačke pritiska tela na podlogu. Antidekubitni dušek se stavlja preko postojećeg dušeka, a na njega se normalno stavlja posteljina.

 

Ukoliko sumnjate da je dekubitus u nastajanju, pročitajte više o prvim znakovima nastanka dekubitusa i lečenju dekubitusa kod kuće. Čak i mala rana od ležanja koja se otvori, uz nedostatak nege i tretmana, jako brzo može prerasti u ozbiljan problem. Dekubitusi izuzetno brzo nastaju, često se lako inficiraju, a njihovo lečenje ume biti veoma dugo i skupo jer zahteva posebne obloge i pomoćna sredstva za brže zarastanje rana, kao i saniranje eventualne infekcije. Osoba koja boluje od dekubitusa nalazi se u stalnom stanju neprijatnosti i njihov kvalitet života značajno opada dok se problem ne reši.

Tretman dekubitusa je najbolje prepustiti stručnoj medicinskoj sestri sa iskustvom u previjanju ovih vrsta rana. Poodmakli dekubitusi moraju biti tretirani od strane hirurga.

 

Šta kad je osobi potreban lekar/davanje terapije, a ne može da izađe iz kuće?

 

Na sreću, zdravstveni sistem polako prepoznaje potrebe nepokretnih i teško-pokretnih pacijenata koji nisu u mogućnosti da dobiju zdravstvenu negu koja im je potrebna jer ne mogu da napuste svoj dom. Tako danas postoji niz medicinskih usluga koje možete dobiti u udobnosti svog doma. Za takve usluge se najčešće morate obratiti privatnom sektoru, mada i državni sektor pruža određene usluge u okviru kućne nege (iako je sam proces dobijanja tuđe pomoći iz državnog sektora nekada veoma izazovan).

Naravno, hitna medicinska stanja zahtevaju hitnu reakciju, tako da u hitnim slučajevima svakako savetujemo da se obratite hitnoj pomoći ili sami transportujete pacijenta u nadležnu ustanovu za hitan prijem. Za manje hitna zdravstvena stanja, pregledi lekara kod kuće, pa čak i određena snimanja, analize i druge medicinske procedure su danas jedan poziv nekom od većih privatnih zdravstvenih lanaca daleko od vas.

 

U situacijama kada starije ili slabije pokretne osobe imaju potrebu za produženom terapijom (na primer, višednevno primanje injekcija ili infuzija), a predstavlja im veliki deranžman da svakodnevno odlaze u zdravstvenu ustanovu, angažovanje Mobilne medicinske sestre iz ambulante ,,Mobilna sestra’’ rešava takav problem. Mobilna sestra izlazi na teren na teritoriji Beograda i pruža sve medicinsko-tehničke usluge (uključujući davanje infuzije ili terapije bilo koje vrste) u kući ili stanu pacijenta, onda kada je pacijentu i porodici pacijenta to potrebno odnosno u onom terminu koji im najviše odgovara.

 

Laboratorijske analize je danas takođe moguće uraditi ,,iz fotelje’’. Naime, Mobilna sestra vrši i usluge patronaže za vađenje krvi (i uzimanje određenih briseva) na kućnoj adresi sa sve odnošenjem uzoraka u laboratoriju radi obavljanja svih neophodnih pretraga. Na ovaj način osoba kojoj je otežano kretanje ne mora da se dodatno deranžira, a može da uradi sve potrebne analize i da dobije rezultate putem e-mail-a.

 

Održavanje higijene nepokretnih osoba u kući

 

U zavisnosti od godina i zdravstvenog stanja, momenat kada starija osoba ,,padne’’ u krevet može se dogoditi postepeno ili veoma naglo.

Veoma često u našoj praksi čujemo priče porodice pacijenata koje počinju sa: ,,Pre samo nedelju dana, on je sve mogao sam, a sada ne može da ustane iz kreveta i koristi pelene za odrasle.’’ Porodica se uglavnom teško nosi sa naglim nastankom nepokretnosti svog starijeg člana i to je nešto sasvim normalno. Konfuzija oko izbora pelena i načina održavanja higijene je takođe normalna, jer se većina ljudi sa takvim problemima ne susreće veći deo života i o njima se ne priča dok se ne dogode baš u njihovoj porodici.

 

Ukoliko u porodici naglo nastane nepokretnost i pogoršanje zdravstvenog stanja starijeg člana, a u porodici nema medicinskih radnika/negovatelja, preporučljivo je potražiti stručno mišljenje. Ukoliko postoje neistraženi uzroci naglog nastanka nepokretnosti, potrebna je pomoć lekara i određene analize kako bi se uzrok pronašao i eventualno sanirao, ako je to moguće.

Kada je uzrok nepokretnosti poznat (starost, uznapredovala bolest…), a porodica želi sama da preuzme negu o svom nepokretnom članu, opet je dobro posavetovati se sa medicinskom sestrom ili negovateljicom o neophodnim detaljima. Ukoliko nemate takvu osobu u okruženju, možete angažovati Mobilnu sestru za uslugu savetovanja o adekvatnoj kućnoj nezi pacijenta na vašoj adresi.

 

Ono što treba da znate jeste da, onda kada starije osobe počnu da kontinuirano koriste pelene za odrasle i više nisu u stanju da samostalno održavaju ličnu higijenu, njima postaje svakodnevno potrebna tuđa pomoć u tome. Zamena pelena za odrasle mora se vršiti minimum dvaput dnevno, a nakon obavljanja velike nužde poželjno je pelenu zameniti u što kraćem roku.

Pelena ne sme biti previše uska (zbog rizika od ojeda i otvaranja rana) niti previše široka (jer će curiti sadržaj iz nje). Veličina pelene određuje se prema kilaži i obimu kukova, o čemu se možete posavetovati i u apoteci.

Potrebno je reagovati na svaku pojavu pelenskog ojeda, kao i voditi računa o potencijalnom nastanku rana od ležanja. Svako crvenilo koje ne prolazi može biti problematično.

Ukoliko se pelena za odrasle ne menja dovoljno redovno, otvara se put nastanku raznih infekcija, kao i otvaranju rana od ležanja. Redovno i adekvatno održavanje higijene nepokretnog bolesnika je postulat njegovog zdravlja, kvaliteta njegovog daljeg života i njegove udobnosti.

Osim redovne zamene pelena, nepokretnoj osobi je takođe potrebno i kupanje, kao i svima nama. Kupanje je moguće izvesti u kupatilu i u krevetu, ali je za to u velikom broju slučajeva najbolje potražiti pomoć još jedne osobe ili angažovati medicinskog radnika.

 

Nije neobično da porodica nema mogućnosti, vremena, stručnosti ili prosto želje da preuzme održavanje higijene nepokretnog bolesnika na sebe. Kada članovi porodice preuzmu održavanje higijene nepokretnog starijeg člana na sebe, a nisu se prethodno susretali sa kućnom negom, uprkos dobroj volji, može se desiti da se loše snađu u toj sferi.

Posebno je delikatno kada su u pitanju veoma bliske porodice, kao i onda kada stariji članovi odbijaju pomoć člana porodice iz bilo kojeg razloga. Često se dešava da stariji članovi osećaju stid i sramotu kada njihova deca ili unuci žele da im pruže pomoć oko održavanja higijene. Takve osobe lakše prihvataju kada se angažuje eksterna osoba, medicinska sestra ili negovateljica za pomoć oko održavanja higijene.

 

Stručna medicinska sestra kao što je Mobilna sestra vam može pomoći u održavanju higijene nepokretnog bolesnika u kućnim uslovima, na teritoriji Beograda. I ako preuzmete negu na sebe kao porodica, nije zgoreg da vas povremeno svakako poseti medicinski radnik kako biste dobili bolji uvid u stanje nepokretnog pacijenta i eventualno napravili određene korekcije u kućnoj nezi.

Kao što smo prethodno pomenuli, za nepokretnog pacijenta je veoma bitna udobnost i smanjenje rizika od pogoršanja zdravstvenog stanja. Često su u kućnu negu nepokretne osobe uključeni antidekubitni dušek, medicinski krevet (koji možete kupiti ili iznajmiti), pomoćna sredstva poput nepromočivih podloški za dušek itd. Sve ojede, dekubituse i infekcije je potrebno sanirati u što kraćem roku. Pelene moraju biti odgovarajuće veličine i redovno menjane. Ishrana bi trebala biti raznovrsna kao kod svake odrasle osobe i prilagođena zdravstvenim potrebama, a posebna pažnja se mora obratiti na redovnu hidrataciju organizma i unos dovoljno tečnosti na dnevnom nivou. Dehidracija kod starijih osoba, posebno dementnih, je mnogo češća nego kod mladih i zdravih osoba.

 

 

Stručna medicinska pomoć u kući 

 

Velika privrženost porodici svojstvena je našem narodu, pa tako mnoge porodice preuzimaju brigu o svojim najstarijim članovima kompletno na sebe. Kada nastupi bolest ili nepokretnost, tada nega o starijoj osobi u kući postaje mnogo izazovnija. Vremenski zahtevne higijenske potrebe pacijenta i nedostatak medicinske stručnosti porodice za negu bolesnog ili nepokretnog starijeg pacijenta u kućnim uslovima može imati ekstenzivne negativne posledice kako za članove porodice koji neguju, tako i za negovanu osobu.

Uprkos naraslim zahtevima oko nege starije osobe u kući, velika većina porodica se jako teško odlučuje da osobu izmesti u dom ili drugu instituciju. Članovi porodice koji preuzmu ulogu negovatelja se posle izvesnog vremena osećaju iscrpljeno, nisu u mogućnosti da redovno završavaju svoje druge životne obaveze, a nekad se i sami razbole u procesu. Jako je bitno da znate: nije sramota tražiti pomoć.

 

Pomoć medicinske sestre u kućnim uslovima

 

A da pomognemo kad je najteže, tu smo mi: Ambulanta za kućnu zdravstvenu negu ,,Mobilna sestra’’. Već osmu godinu pomažemo pacijentima i njihovim porodicama na teritoriji Beograda, u kućnim uslovima, onda kada im je kućna nega i pomoć najpotrebnija.

Integrisan zdravstveni servis Mobilne sestre nudi sve što medicinska sestra može da uradi u kućnim uslovima da olakša pacijentu bolest i starost: pomoć pri održavanju higijene (zamene pelena za odrasle, kupanje), saniranje dekubitusa, previjanje rana, pomoć fizioterapeuta, nabavku kvalitetnih antidekubitnih dušeka, davanje injekcija, infuzija i druge terapije, davanje klizme, negu stome, negu katetera itd.

 

Za više informacija možete pogledati spisak naših usluga ili nam se obratiti putem telefona 060 32 64 666 ili 011 71 15 269. Naše radno vreme je od 08h do 20h svakog dana u nedelji, jer znamo da je i našim pacijentima potrebna nega svakog dana u nedelji.

Za nas pacijenti nisu broj i nisu statistika: svaki od njih je osoba kojoj posvetimo pažnju i odamo dužno poštovanje pri svakoj poseti i usluzi koju pružamo. Individualan pristup, strpljenje, stručnost i profesionalnost su odlike našeg dugogodišnjeg terenskog rada.

 

Ne treba pomoć samo starijim osobama – nekada je potrebna i vama

 

Nega onih koji su nekada brinuli o nama, posebno u teškim situacijama poput terminalnih faza bolesti, ima velike emotivne i psihičke posledice po sve članove porodice, a najviše po one koji se o starima i bolesnima najviše brinu. Nekada se dešava da se članovi porodice ,,izgube’’ u nezi starijeg člana, zaboravljajući da neguju svoje fizičko i mentalno zdravlje u procesu.

Nemojte da se to i vama dogodi. Nađite vremena i za svoje potrebe. Pričajte sa prijateljima i drugim članovima porodice. Potražite medicinsko-tehničku pomoć oko pacijenta onda kada više fizički ne možete da izdržite, a pomoć profesionalnog terapeuta ne može da šteti ako osećate da ljudi oko vas ne shvataju izuzetno izazovnu situaciju u kojoj se nalazite. Kućna nega starog i bolesnog roditelja ili drugog člana porodice nikad nije laka.

 

I za kraj, ne zaboravite najvažniju stvar!

 

Vreme koje vam je ostalo sa vašim roditeljima ili bakama i dekama je ipak ograničeno. Oni neće biti tu zauvek. Zato je bitno da se setimo da je najstarijim članovima naše porodice najvažnija naša pažnja koju im posvećujemo i vreme koje odvajamo za njih. Nekad je to samo telefonski poziv, a nekad je to mnogo više. Nekad je potrebno malo više strpljenja za njih, nekad ćete neku priču čuti po peti ili pedeseti put. Ali je zaista bitno da oni znaju da smo mi tu za njih, da ih volimo i da brinemo o njima. Bitno je da znaju da, samo zato što su ostareli i možda bolesni, nisu sami.

 

Uvek tu za vas,

Vaša Mobilna sestra