Kada se rane ipak zacele

27.07.2018
Kada se rane ipak zacele

Voleli bismo da su sve rane u životu izlečive. Da postoji neki zavoj koji magično može da ukloni sve teskobe, muke i boli. Da postoji infuzija za svaku situaciju u kojoj se nađemo, a koja možda i nije idealna, a znamo da ih je mnogo. Previše.
To nažalost ne postoji. Ali postoji sigurnost u tome da znate da je neko tu za vas kada vam je to potrebno, u raznim okolnostima, pa i kada vam je neophodno stručno previjanje rana. Pored toga što je ovo jedna od najčešćih usluga kada je u pitanju kućna nega, ovo je takođe i intiman proces u kojem se često srećemo i provodimo dosta vremena sa vama.
Vaših pričaje mnogo. Ovo je jedna od njih.

Previjanje rana u kućnim uslovima

Znate one momente kada smo u žurbi i želimo što pre nešto da obavimo, završimo...?

To su oni momenti u kojima naša pažnja luta između onoga što u tom trenutku radimo i onoga što nas sledeće čeka.

Upravo je to bio jedan od takvih, potpuno banalnih momenata u kojima sam spremala ručak. Pravim odličnu pastu i voda je taman krenula da ključa, špagete spremne, i podigla sam lonac da ih iscedim. Zapelh na, rekla bih samu sebe i padoh!! Sa mnom je pala cela šerpa i sva voda, ključala, vrela voda prolila se po podu i meni.
Teško je opisati taj bol. Miris odeće koja slepi sa kožom. Drhtanje celog tela. Nekako sam vrisnula i dozvala mamu a ona iako u šoku  hitnu pomoć.

Vreme u bolnici pamtim sivo. Puno odjeka. Rane su previjene, a posle par dana, iako sam i dalje bila u periodičnim bolovima, otpustili su me kući. Previjanje je trebalo da se vrši svakodnevno. Ja živim na 4. spratu bez lifta. Pored opekotina, padom sam uspela i da se ugruvam, nagnječim zglobove noge i lakta. I nikako nisam znala šta da radim, kako ću…. Silazak niz stepenice nije bio opcija, a u stan su me odneli prijatelji bukvalno. Niko u familiji nije imao vremena da bude sa mnom, da mi pomogne tokm dana,  jer svi rade. A kada živite sami i nađete se u ovakvoj situaciji, shvatite koliko je uvek sve na vama. Ali ovaj put, ovo nije bilo nešto što je moglo biti na meni. Nisam mogla da se  bez bolova pomeram. Nisam mogla da ustanem. Nisam mogla samostalno da jedem.
A to je bio samo početak dugog procesa oporavka i nege, borbe sa sobom i povredama. Sa bolom. Sa uspomenama koje će me progoniti kroz san.

Rane sam najteže podnosila noću. Pored tupih bolova, konstantno sam razmišljala o posledicama. Ožiljcima.
Kao da nije dovoljno bilo biti praktično nesamostalan nedeljama a koliko je grozan taj period bio, toliko je užasavajuća bila i pomisao na vreme  zaceljivanja koje me tek čeka. Bilo je momenata u kojima sam imala osećaj da bih najradije iskočila iz sopstvene, izlomljene i namučene, kože.

Mama, prijatelji, porodica, svi su tu, dođu, odu. Ali veći deo vremena ste sami. Ruke bole, pa niti da držiš telefon, niti knjigu. Muzika je nekako tu, TV uz koji zaspiš. I čekaš vreme da uradi svoje.

Nakon otpuštanja iz bolnice, svaki pokret je bio borba sa bolom. Velika je sreća bila što u Beogradu postoji profesionalna pomoć i što je Mobilna sestra bila tu da nam pomogne. Kažem nama, jer ni moja mama, ni ja, jednostavno nismo mogle, znale, a ni smele da delikatne promene zavoja i previjanje rana preuzmemo na sebe. A osećaj razumevanja, podrške i znanja davao mi je nadu da će ipak sve biti u redu. I bilo je.
Hvala Mobilnoj sestri.
Vidimo se negde drugde, napolju, u zdravlju.

-Sandra, Beograd

Oporavak uz previjanje rana u kućnim uslovima

Oporavak je možda nekad duži nego što očekujemo, ali uz adekvatnu i stručnu negu, previjanje rana u kućnim uslovima ne mora biti sa brigom i strepnjom.

Više od jedne trećine svih potreba kućne nege je vezano za rane, a previjanje rana u kućnim uslovima postala je jedna od potreba i veština u domenu medicinske nege za kojom ima sve veće potražnje.

Pružanje nege previjanja rana u kućnim uslovima se dramatično razlikuje od klasičnog previjanja u bolnici. S obzirom na kompleksnost nege rane i višestruke faktore koji utiču na lečenje, ovaj tretman predstavlja specifičan izazov. Neki pacijenti imaju hronična stanja, kao što su dijabetes ili otvorene rane koje se ne leče lako. U mnogim slučajevima, sam pacijent ili njegov negovatelj nije u mogućnosti da promeni zavoje. Upravo je to situacija u kojoj Mobilna sestra može da pomogne.

Kakve se sve rane tretiaju u kućnim uslovima

Medicinska sestra koja se bavi previjanjem rana u kućnim uslovima tretira širok spektar rana sve od ulceracija pod pritiskom do hirurških i traumatskih rana. Obično koristi dobro uvežbane tehnike koje podrazumevaju ultimativnu čistoću i sterilnost.
Medicinska sestra nosi uglavnom i sopstveni sapun, sanitizator na bazi alkohola, papirne peškire i rukavice. Važno je dezinfikovati površinu na koju se stavlja torba, ili napraviti podlogu, bilo da se stavi na plastičnu vreću za otpatke ili staviti papirne peškire na čvrstu, suvu površinu. Ljubimci ne bi trebalo da borave u sredini u kojoj je bolesnik sa zavojima. Od velike je važnosti da je svaka faza procesa uredno i stručno obavljena kako ne bi došlo do infekcija.

Edukacija pacijenta kao podrška u oporavku

Bilo da se radi o psihološkim stanjima kao što su depresija ili zavisnost ili nekim fizičkim problemima, kao što su opekotine, dijabetes, posekotine, postoperativni tretmani, previjanje rana u kućnim uslovima, najvažniji deo svakog tretmana su edukacija i pomoć osobi koja želi da brine o sebi od onog trenutka u kojem je to moguće. Kada pacijent oseti da Mobilna sestra nije uključena samo u njihovu negu, već da je tu i kao podrška, kada postoji poverenje i uzajamni cilj, uspeh je mnogo bolji i oporavak brži.

Medicinska industrija, uključujući i osiguravajuće kuće, uvek naravno žele da smanje troškove. Pacijentima je često boravak u bolnicama značajno skraćen. Zdravstvena zaštita u kući je tako postala važan način za lečenje, kao i negu rana pacijenata.

Ako pacijent ima osećaj da je zavoj ili obloga neudobna, ili ako je deo tretmana rane i njene nege bolan, on će ga svesno ili nesvesno ukloniti i / ili čak sasvim prestati sa lečenjem. Iako će ovo uzrokovati ponovno otvaranje rane i obnoviti problem, na momentat, pacijent je srećan. A posledice mogu biti katastrofalne.

Upravo zbog toga su izgradnja dobrog odnosa, poverenje i edukacija tako važni delovi u okviru planiranja lečenja. Kada pacijent ima poverenje da kratkoročni bol vodi do dugotrajnog lečenja, postoji mnogo veća šansa da se pridržavaju plana lečenja. Ali, idealno je postići apsolutno poverenje, kako bi pacijent bio slobodan da komunicira sa medicinskom sestrom, a energiju uloži u svoj oporavak i sve aktivnosti pored previjanja rane koje su neophodne za osamostaljivanje i normalan život.

Uspešnost nege rane je često dugotrajan proces i nikad se ne dešava preko noći. Mnogi lekari smatraju da možete da napravite korak unazad za svakih nekoliko koraka napred, ali držeći se procesa, upornošću i istrajnošću, vremenom sve postaje bolje. Kada ste u stanju da uspostavite snažan odnos sa pacijentom i u potpunosti ga uključite u proces nege rane, putem personalizovanog plana nege, edukacije i stvaranja sistema podrške, postoji mnogo manja verovatnoća pogoršanja stanja i uspeh je garantovan.

Javite nam se.

Vaša Mobilna sestra