Kada je pravo vreme za klizmu?

20.02.2020
Kada je pravo vreme za klizmu?

U današnjem tekstu odgovaramo na pitanja: Šta je to klizma? Kada je pravo vreme za klizmu? Kako obaviti klistiranje kod kuće? Šta vam još može pomoći kod opstipacije? Saznajte više!


Šta je klizma?


Davanje klizme i klistiranje se u našem jeziku koriste kao sinonimi i predstavljaju medicinsku proceduru u kojoj se ubrizgava određeni miks tečnosti putem specijalnog creva u rektum pacijenta sa ciljem stimulacije i pražnjenja creva, omekšavanja stolice i rešavanja problema opstipacije.


Koje probleme rešava davanje klizme?


Klistiranje se najčešće sprovodi po nalogu lekara za rešavanje dugotrajnih opstipacija, ublažavanja zatvora i čišćenje creva. Klizma je indikovana i pre određenih lekarskih procedura poput kolonoskopije i rendgenografije, a ponekad i pre zakazanog porođaja.

Opstipacija koja potraje može da postane opasna po pacijenta. Do opstipacije dolazi usled smanjenog unosa tečnosti i vlaknastih hranljivih materija, zbog nepokretnosti ili slabe pokretljivosti pacijenta, uzimanja određenih lekova i kao posledica mnogih zdravstvenih stanja i bolesti. Za rešavanje kratkotrajne opstipacije se najčešće preporučuje dodatan unos tečnosti, topli čajevi koji mogu stimulisati creva, unošenje više vlakana kroz svakodnevnu ishranu, kao i redovna fizička aktivnost. Ako opstipacija traje duže, obično je potreban radikalniji pristup rešavanju problema.


Kada je pravo vreme za klizmu?


Često se dešava da se ležeći ili slabo pokretni pacijenti naviknu na to da im creva rade sve sporije, pa problem opstipacije prođe neopaženo dok ne dođe do bolova i većih problema. Teško je i ustanoviti posle koliko dana izostanka stolice stanje postaje zabrinjavajuće s obzirom da broj pražnjenja creva na nedeljnom nivou može da varira od tri puta dnevno do tri puta nedeljno kod različitih osoba.  Međutim, što je opstipacija duža, to se teže rešava, pa stoga treba reagovari na vreme, a ne čekati da se situacija pogorša. Ako primetite izostanak stolice duži nego obično, nadutost stomaka i bolove u stomaku, možda je pravi momenat da konsultujete lekara i uradite klistiranje.


Ko daje klizmu u kućnim uslovima?


Nije dobra ideja da pokušate sami da izvedete klistiranje jer nestručno davanje klizme može dovesti do povreda, neprijatnosti i izostanka krajnjih rezultata. Stručna medicinska sestra po pozivu koja pruža usluge davanje klizme kod kuće je preporučljiv izbor, nakon što je detaljno upućena u zdravstveno stanje pacijenta, koji zdravrstveni problem je doveo do opstipacije i koliko taj problem već traje. Na osnovu inputa o problemu, istorije bolesti pacijenta i naloga lekara, medicinska sestra će znati koji tačno sastav tečnosti treba da se koristi za najefikasnije rešavanje problema. Kod opstipacije koja je trajala predugo, ponekad je potrebno ponoviti postupak davanja klizme dva dana zaredom za dobijanje adekvatnih rezultata.


Kako vam Mobilna sestra može pomoći?


Mobilna sestra predstavlja integrisan servis kućne zdravstvene nege u čijem širokom dijapazonu usluga se nalazi i davanje klizme kod kuće. U najkraćem roku od Vašeg poziva, Mobilna sestra dolazi na Vašu adresu i pruža neophodne medicinske usluge poput davanja klizme po nalogu lekara. Mobilna sestra ima dugogodišnje iskustvo u rešavanju problema opstipacije, posebno kod nepokretnih i slabo pokretnih starijih pacijenata. Davanje klizme obezbeđuje da se u kratkom roku na brz i efikasan način reše određeni zdravstveni problemi, pri čemu pacijent ne mora napuštati udobnost svoga doma.


Davanje klizme kod kuće – cena?


Za sve informacije o ceni kućnog davanja klizme i zakazivanje prvih slobodnih termina možete kontaktirati Mobilnu sestru putem telefona 060 32 64 666, slanjem mejla ili poruke u inboks neke od naših društvenih mreža. Stojimo Vam na raspolaganju!

Vaša Mobilna sestra