Kad mališan zaplače

29.11.2018
Kad mališan zaplače

Maženje, spavanje, hranjenje, plakanje. To je ukratko ponašanje vezano za novorođenčad u prvih nekoliko meseci.

Iako vam beba može puno toga reći i očima, plakanje je verovatno glavna stvar koju ćete primetiti u njihovom ponašanju. Na primer, svaka beba će plakati pre svega ako je gladna, nesrećna, mokra ili oseća neudobnost.

Zašto mališani plaču

1. Glad

Glad je jedan od najčešćih razloga zašto bebe plaču, pogotovo ako je u pitanju novorođenče. Što je vaša beba manja, a plače, to je verovatnije da je prosto-gladna.

Stomak vaše bebe je mali i ne može mnogo  hrane da zadrži. Tako da neće dugo potrajati pre nego što joj bude potrebna još jedna dohrana. Ako dojite, ponudite joj svoje dojke, čak i ako vam se ne čini da je poslednje dojenje bilo tako davno. Ovo se zove odgovorno hranjenje. Vaša beba će vas obavestiti kada je dovoljno.

Ako ste se odlučili za formulu, vašoj bebi možda ne treba više mleka tokom bar najmanje dva sata nakon njenog poslednjeg hranjenja. Međutim, svaka beba je drugačija. Ako vaša beba dosledno ne završava svoje hranjenje, ona možda preferira da pije formulu u malim količinama ali često. U ovom slučaju možete pokušati da joj ponudite još jedan obrok nešto ranije.

2. Grčevi

Ako vaša beba puno plače, ali je inače zdrava, ona može imati famozne grčeve. Vaša beba može postati iscrpljena i frustrirana tokom ovog perioda, i odbiti sav vaš trud da joj pomognete. Ona može stisnuti pesnicu, saviti kolena, ili izvijati leđa od bola.

3. Kontinuirano plakanje

Tačan uzrok trajnog, kontinuiranog plakanja nije jasan. Toliko je pak ovo uobičajeno kod beba, da mnogi stručnjaci smatraju da je to jednostavno normalna razvojna faza.

Drugi stručnjaci smatraju da se to može dovesti u vezu sa problemima stomaka. Na primer, alergija ili netolerancija prema nečemu u vašoj dojki, ili nekim vrstama formula mleka. Ili se može povezati sa gasovima, konstipacijom ili refluksom, koje vaša beba dobija do hrane.

Ako mislite da vaša beba previše plače, odvedite je kod svog lekara kako biste isključili sve druge uzroke. Vaš doktor će proveriti da ništa ozbiljnije ne uzrokuje ovakvo stanje vašeg deteta.

Šta god da je uzrok, živeti sa bebom koja redovno plače  može biti veoma stresna. Važno je i brinuti se o sebi, tako da imate strpljenje i energiju da biste smirili svog mališana. Razne taktike mogu vam pomoći da se nosite sa plačom, a upravo će vam stručna Mobilna sestra u tome pomoći.

Zapamtite da će i ova faza proći: grčevi imaju tendenciju da dostigne maksimum oko dva meseca i obično traju oko tri do četiri meseca.

4. Pažnja

Vaša beba nekad sam želi puno maženja, fizički kontakt i sigurnost da bi se umirila. Dakle, njen plač može značiti da ona samo želi da bude držana u naručju. Pevati joj dok je držite u naručju pomaže da se beba smiri.

Možete probati i posebne dodatke za nošenje: marame, nosiljke… kako biste držali bebu blizu vas duže vreme. Ona voli zvuk vašeg srčanog otkucaja, topline tela i vašeg mirisa.

Kada novo vreme sa novorođenčetom počinje

Top of Form

Dovođenje vašeg novorođenčeta kući iz bolnice može biti uzbudljivo, ali i turbulentno vreme. Iako više nemate na raspolaganju korisne ruke medicinskih sestara iz bolnice, ne morate da prolazite kroz sve to sami. Upravo sa tom neophodnošću u vidu, imaćete pomoć Mobilne  sestre, a po potrebi, imati i dodatnu pomoć može biti pravi blagoslov.

Evo šta treba da znate o zapošljavanju stručnjaka za negu bebe u kući.

Specijalisti za novorođenčad

Specijalista za negu novorođenčeta je osoba koja će vam biti od neizmerne pomoći tokom prva tri meseca života vaše bebe.
"Neki prvi roditelji možda ne znaju kako da planiraju hranjenje ili pomognu bebi da spava tokom noći, ili u nekim slučajevima ni da drže bebu. Upravo Mobilna sestra im pomaže da što lakše nauče da brinu o svojoj bebi".

Mobilna sestra je tu za novorođenčad, a tokom dana pomaže u hranjenju, spavanju, promenama pelena i kupanju.Bottom of Form

Posebno u slučajevima kada imate prevremeno rođeno dete ili bebu sa posebnim potrebama, možda ćete preferirati upravo medicinsku sestru. Medicinske sestre specijalizovane za negu beba su licencirane patronažne medicinske sestre koje su angažovane da pomognu kod novorođenčadi koji imaju posebna zdravstvena stanja kao što su prevremeno rođenje ili određeni genetski poremećaj koji zahteva blisko i kontinuirano praćenje situacije.

Upravo zato su brzina, stručnost, iskustvo i ljubaznost kakve nudi sestra iz ambulante Mobilna sestra, osobine uočljive već pri prvom kontaktu, od velike važnosti. Pažljiv i nežan pristup prema pacijentu doprinose da svaka poseta bude maksimalno prijatna. Uslužnu pomoć vezanu za negu i tretman kod situacija kada vaš mališan zahteva više pažnje i kada je potrebna pomoć kod nege novorođenčeta nudi Mobilna sestra svakog dana i po potrebi.

Usluge patronažne sestre - Kućni tretman kada je u pitanju pomoć porodiljama i nega novorođenčeta - cene

Ukoliko Vas zanimaju cene usluga patronažne sestre, kao što su kupanje beba i nega pupka, kontaktirajte nas na brojeve telefona: 060 32 64 666 ili 011 71 15 269.

Informišite se i o drugim uslugama koje obavljamo, a koje možete pogledati ovde.

Vaša Mobilna sestra