Ishrana i vežbanje nakon porođaja

22.06.2017
Ishrana i vežbanje nakon porođaja

Ishrana nakon porođaja

Žensko telo i organizam prolaze kroz drastične promene tokom trudnoće i porođaja, a kako bi se što pre oporavili i vratili u prirodni balans takođe je važna ishrana nakon porođaja. Dobijanje na težini u toku trudnoće, koliko god smetalo mama, ono ima svoju ulogu u prikupljanju zaliha za dolazeći oporavak i dojenje bebe. Naročito zbog dojenja je važno da se majka dobro i zdravo hrani, jer sve što ona unese otići će i do bebe putem majčinog mleka. Obavezan je redovan unos svežih i zdravih namirnica, a to podrazumeva unos žitarica, povrća, voća, mlečnih proizvoda i namirnica bogatih proteinima.

Vežbanje nakon porođaja: da li i kada početi

Redovno vežbanje i fizičke aktivnosti nakon trudnoće i porođaja mogu ubrzati proces oporavka.

Naravno, početak ovih aktivnosti zavisi od tipa porođaja i napretka u oporavljanju. Te ako je porodilja imala lagan prirodni porođaj bez komplikacija i hirurških zahvata, sa fizičkom aktivnosti može početi već nekoliko dana nakon porođaja, ukoliko se naravno oseća fizički spremnom za to. Ali, nakon carskog reza i komplikovanijih porođaja porodilje će morati da sačekaju da rane potpuno zarastu i sve tegobe potpuno nestanu, kako bi mogle započeti sa redovnim vežbanjem i obavljale ga nesmetano.

Međutim, kako oporavak nakon porođaja može biti vrlo individualan i različit, najbolji savet ženama je da prate i slušaju sopstveno telo, jer će im ono najbolje pokazati kada su spremne da se vrate u akciju. Ukoliko se majka oseća dobro i zadovoljno, to će automatski povoljno uticati na njenu bebu, zato se uz relaksaciju i zdravu ishranu savetuju blage vežbe ili dobre šetnje u previm mesecima nakon porođaja.

Saveti

Za kraj smo vam pripremili 2 prirodna recepta odnosno saveta koji se godinama prenose sa babica na porodilje, majke, sestre i na ćerke, koji vam zasigurno mogu pomoći u nezi nakon porođaja:

1.       Kantarionovo ulje za regeneraciju kože i sluzokože vagine

Od davnina je poznato da kantarionovo ulje ima povoljan uticaj na kožu, te se trudnicama savetuje da 2-3 nedelje pred porođaj počnu svakodnevno mazati kantarion ulje na predeo oko ulaza u vaginu. Smatra se da će ulje pomoći nežnoj i tankoj koži vagine da omekša i postane elastičnija, što će pri samom porođaju olakšati širenje kanala za izlazak bebe, a samim tim se može izbeći i sečenje vaginalnog dela tj. epiziotomija.

Takođe, ukoliko do epiziotomije ipak dođe, najbolji prirodni lek za zarastanje rane i regeneraciju kože vagine jeste svakako ovo blagotvorno ulje. Preporučuje se svakodnevno tretiranje ušivenog dela vagine kantarionovim uljem, kako bi se rana što pre zacelila, a tegobe umanjile.

2.       Listovi svežeg kupusa za otekle i upaljene dojke

Sigurno ste ovaj savet već čuli od vaše mame, bake ili prabake. Naime, ovaj recept je delotvoran isto koliko je i star. Dojiljama toplo preporučujemo da kod teških, oteklih ili upaljenih dojki primene ovaj savet, jer kupus u sebi ima aktivnu supstancu koja izvlači razne vrste upala. Primena je veoma jednostavna: nekoliko svežih listova kupusa blago izlupajte čekićem za meso i postavite na dojke, ispod pamučnog brushaltera. Kada se listovi ugreju do temperature tela, izvadite ih i bacite. Ova prirodna terapija se može primenjivati svakodnevno, pa čak i više puta, jer ne može naškoditi dojilji, pak suprotno.

Više o samom porođaju, načinu opravka i dojenju možete pročitati u našim prethodnim blogovima.

Mobilna sestra našim dragim porodiljama i njihovim mališanima želi lep i bezbrižan period navikavanja, a ukoliko vam bilo kakva pomoć zatreba ne oklevajte da nas pozovete i vrlo rado ćemo vam pružiti neophodne savete ili pomoć.