Injekcije - lek sa najbržim delovanjem

08.06.2019
Injekcije - lek sa najbržim delovanjem

Da su injekcije najbrži način davanja leka, to je svima poznato. Međutim, to nije jedino blagotvorno dejstvo koju injekcija ima: na ovaj način lek u potpunosti zaobilazi želudac, ali i mnogo preciznije deluje.

 

Zato, pogotovo kada su u pitanju hitni slučajevi, injekcija predstavlja pravi spas. Ukoliko ste ikad imali bolove, od kojih vas nije spasilo ništa sem injekcije, onda vam je jasno o čemu govorimo.

 

Injekcije se daju u različitim slučajevima, a najčešće kada je potrebno hitno delovanje, jer osećaj olakšanja sledi daleko brže nego kod drugih načina apliciranja leka. Zato ne treba da čudi da se po domovima zdravlja mogu sresti pacijenti koji bukvalno preklinju da dobiju injekciju.

 


KOME SU INJEKCIJE PRAVI LEK?

 

Osobe sa intenzivnim bolovima ne moraju i ne treba da trpe. Injekcija zaista jeste dobar način pomoću kojeg će i najjači bol utihnuti.

 

Takođe, injekcija je dobar izbor za osobe sa crevnim ili želudačnim problemima, kojima klasični lekovi mogu vrlo da naškode i smetaju. Poznato je da tablete mogu delovati vrlo agresivno na želudac i creva, te je bolje da se izbegavaju.

 

Postoji još niz situacija u kojima je injekcija pravi blagoslov: nakon nekih operacija, kod stanja iscrpljenosti i mnogih drugih.

 


NAČIN DAVANJA I VRSTE

 

Injekcija je ubrizgavanje leka u tečnom stanju, za šta se koristi sterilni pribor (špric i igla), a pre toga mesto apliciranja se dezinfikuje. Odlika injekcija je momentalna resorpcija u krvotok, što je čini najdelotvornijim načinom davanja leka.

 

Prema mestu ubrizgavanja, injekcije delimo na kožne, potkožne, mišićne, intravenozne, intraarterijske i intralumbalne.

 

KAKO DA LEK NE BOLI?

 

Mnogima je asocijacija na injekcije bol, verovatno zahvaljujući nemilim uspomenama iz detinjstva. A trebalo bi da bude upravo suprotno: injekcija treba da vas liši bola!

 

Neprijatnost koju možete osetiti tokom apliciranja injekcije je minorna u odnosu na intenzitet bola kojeg će vas osloboditi, ali to najviše zavisi od osobe koja daje injekciju. Pored neophodne stručnosti i iskustva, poželjno je da to bude neko “lake ruke”, ko jednostavno ume i oseća kako injekcija treba da se da, a da pacijent ne oseti bol.

 

KO I GDE MOŽE DA DA INJEKCIJE

 

Dozvolu za davanje injekcije ima isključivo medicinsko osoblje, pri čemu naloge za to izdaju lekari. Po injekciju možete doći u Dom zdravlja ili bolnicu, polikliniku ili privatnu ordinaciju, ali ovu uslugu možete dobiti i kod kuće, ukoliko angažujete nekog ko se bavi kućnim lečenjem. U tom slučaju, ne morate nigde odlaziti, niti čekati na red, već će medicinska sestra doći do vas.

 

KUĆNO DAVANJE INJEKCIJA

 

Pored već navedenih razloga koji idu u prilog davanju injekcija kod kuće (ne morate izlaziti iz kuće niti čekati), postoji još niz razloga koji idu u prilog angažovanju medicinske sestre koja rade kućno lečenje.

 

Ograničeno radno vreme državnih institucija ili druge vrste nedostupnosti ove usluge baš onda kad je pacijentu potrebna, mnoge od njih nagna da se jave privatnoj službi, kao što je ambulanta Mobilna sestra. Nepokretnim, teže pokretnim ili nedavno operisanim bolesnicima ova usluga posebno odgovara, ali usrećuje i one koji su generalno zdravi i pokretni, ali su ih snašli jaki bolovi.

 

Ogromna prednost Mobilne sestre je što će u najkraćem mogućem roku doći na vašu adresu i dati vam injekciju. Vaše je samo da se javite i minimalno sačekate. Gužve u saobraćaju vama kao pacijentu sigurno neće ići na ruku ako se sami uputite u bolnicu, ali Mobilnu sestru neće omesti da brzo stigne do vas i pomogne vam.

 

Takođe, ona će uvek naći raspoložive vrste lekova koje vam mogu biti potrebne, a ima tu i još jedna caka: naša Žaklina poznata je kao sestra “lake ruke”, koja bezbolno daje injekcije! Koliko god moždda vama to zvučalo neobično, ovo je jedan od razloga zbog kojih je ova medicinska sestra na izuzetnom glasu.

 

Ukoliko se nađete u bilo kojoj situaciji u kojoj vam je potrebno kućno davanje injekcija, pozovite brojeve telefona : 060 32 64 666 ili 71 15 269 i Mobilna sestra stiže da vas spasi od bola i to – bezbolno!