Injekcije i infuzija u kućnim uslovima – čak i za plašljive

02.01.2019
Injekcije i infuzija u kućnim uslovima – čak i za plašljive

Moja majka spada u one osobe koje su se uvek jako plašile injekcija. Znam da ima još ljudi poput nje i oni će ovo razumeti. Ne samo injekcija, već igle u svakom smislu; i najobičnije vađenje krvi za nju je predstavljalo ogroman stres. Za nju je igla – noćna mora!

 

E, sad zamislite nekog kao što je ona, pa još stara i zanemoćala, u situaciji kada dobije terapiju od lekara sa udarnom dozom lekova putem – injekcija! Marfijev zakon, rekli bi neki, da ti se dešava baš ono što ne želiš. Uzalud sam pokušala da izmolim doktora da lekove prima u nekom drugom obliku; bio je neumoljiv. Objasnio mi je da ti medikamenti uzeti preko usta razaraju želudačnu sluzokožu, a želudac moje majke je bio u već poprilično lošem stanju.

 

Da stvar bude teža po nju, povremeno je morala da dobija i infuzije.

 

Osećala sam kao svoj zadatak da nađem način na koji će sve to biti što bezbolnije.


Težak slučaj moje majke

 

Moja majka Ljubica odrasla je u staroj beogradskoj porodici. Još kao mlada devojka bila je bolešljiva i uvek je imala najbolju moguću negu. Na to je i navikla. No, dočekala je lepu starost i do pre godinu dana bila je vrlo vitalna i pokretna.

 

A onda se desio preokret. Bukvalno preko noći prestala je da izlazi do prodavnice i ispred kuće. Iz stolice je prešla u fotelju, a iz fotelje ubrzo u krevet. Potpuno je zanemoćala i sve je manje jela i pila.

 

Usled pada imuniteta, došlo je i do upale bešike, ali i anemije. Porodični lekar u kojeg imamo poverenja prepisao je udarnu terapiju, u vidu injekcija i infuzija. Već sam pomenula da drugi način davanja lekova nije bio u opticaju. Zbog majčine nepokretnosti, bilo je jasno da moramo naći nekog ko obavlja davanje injekcija i infuzije u kućnim uslovima.

 

Iako fizički slaba, moja majka je mentalno u veoma dobrom stanju. Nije htela ni da čuje za “igle”, kako ih je ona nazivala. Koliko god da smo brat i ja, kao i moj suprug koji je vrlo ubedljiv, pokušavali da joj objasnimo kako je ovakva terapija injekcijama neophodna i kako će njeno stanje bez toga biti sve gore, ona je kategorički odbijala. Rekla sam joj i da joj je život ugrožen i da ne želim još da je izgubim, ali džabe – tvrdoglava starica je ostala pri svome.

 

Malo je reći da smo bili očajni.


Sam anđeo je poslao Mobilnu sestru

 

Kako se krećem u krugovima vrlo informisanih ljudi, nekima od njih sam se i požalila na porodičnu situaciju koja je delovala bezizlazno. Jedan kolega je iz cuga rekao da zna ženu za koju veruje da može da pomogne. Bila sam sumnjičava, znajući tvrdoglavost moje majke, ali sam se za taj broj telefona uhvatila kao za slamku spasa.

 

Žaklina iz ambulante Mobilna sestra zvučala je staloženo, i vrlo poslovno. Već te večeri došla nam je u kućnu posetu. Brat i ja smo grozničavo čekali u trpezariji ishod Žaklininog razgovora sa našom majkom Ljubicom, pribojavajući se da će žena izaći sa rečima kako joj je žao, ali ona ne može ništa na silu.

Desilo se upravo suprotno. Za nekoliko minuta, Žaklina nas je pozvala u sobu naše majke i saopštila nam da je prva terapija upravo data njenoj novoj pacijentkinji!

 

Bili smo u šoku toliko da je nismo pitali ni kako je uspela da nagovori našu majku na to, a Žaklina je morala da žuri kod sledećeg pacijenta. Kada smo mamu pitali šta je pričala sa Žaklinom, rekla je da joj izgleda kao neko kome može da veruje. I dodala da ima laku ruku i da skoro ništa osetila nije.

 

Ne mogu vam opisati našu porodičnu sreću!

 

Profesionalnost i dobra energija

 

U narednim danima, često smo se družili sa Žaklinom. Odmah nam se dojmilo to što je bila spremna da se prilagodi našem slobodnom vremenu i što je uvek vrlo tačna i maksimalno profesionalna. Kad je u pitanju davanje injekcija i infuzije u kućnim uslovima je brza, ali uvek uz ljubaznu reč i osmeh, pa i neku priču da malo zavara pažnju bolesnoj baki. Mama Ljubica se čak nekoliko puta slatko i glasno nasmejala za vreme Žaklininih poseta.

 

Oduševila nas je ta savršena organizovanost ove medicinske sestre. Ne znam kako uspeva da izorganizuje sve obaveze, ali očito je da joj polazi za rukom.

 

Ali ono čime nas je kupila je upravo ta nežnost prema pacijentu i, očito, bogato iskustvo sa onima koji su plašljivi i, na neki način, “teški”.

 

Žaklina je unela dozu vedrine u naš dom i svaki put bismo osetili nešto poput naleta dobrog vetra kad ona dođe!

 

Iznenadićete se i kad vam kažem da je Žaklinina usluga – među najpovoljnijima!

 

Velika preporuka iz sveg srca za Mobilnu sestru!

 

S poštovanjem,

 

Dragana sa Senjaka