Infuzija - prva pomoć kod dehidratacije

29.07.2021
Infuzija - prva pomoć kod dehidratacije

Letnje vrućine ne jenjavaju, a spoljne temperature od preko 35 stepeni uzimaju svoj danak čak i na osobama dobrog zdravlja. Hronični bolesnici, trudnice, ali i svi stariji od 65 godina posebno su podložni negativnim efektima jakog sunca i visokih temperatura. Zato je posebno bitno unositi dosta tečnosti tokom letnjih meseci, kako bi se izbegla dehidratacija organizma.

 

Šta je dehidratacija?

 

Dehidratacija predstavlja nedostatak vode u organizmu koji može imati negativne fizičke i mentalne posledice po čoveka. Kada telo gubi vodu, ono gubi i elektrolite koji su takođe veoma bitni za normalno funkcionisanje orgranizma. Do dehidratacije može doći na različite načine:

 

 • Nedovoljnim unosom tečnosti na dnevnom nivou
 • Gubitkom vode pod uticajem visokih spoljnih temperatura
 • Gubitkom vode kroz preteranu fizičku aktivnost
 • Usled upornih povraćanja i/ili dijeraje
 • Preteranim unosom alkoholnih pića
 • Kao posledica drugih zdravstvenih problema

 

 

Najčešći simptomi dehidratacije su:

 

 • Zamor i malaksalost
 • Žeđ
 • Suva usta
 • Ubrzan rad srca
 • Koncentrovan urin tamnije boje
 • Iritabilnost i slaba koncentracija

 

Kako sprečiti dehidrataciju?

 

Čim osetite žeđ, Vaš organizam je već blago dehidriran. Preporuka za adekvatan dnevni unos tečnosti za prosečnu osobu jeste osam čaša vode odnosno 2 litra tečnosti. Ova količina tečnosti nije adekvatna tokom letnjih vrućina kada treba uneti i više od 2 litre tečnosti. Izbegavajte korišćenje alkohola tokom vrućina.

 

Tokom fizičke aktivnosti našem telu je potrebna dodatna tečnost. Pravite pauze tokom treninga za unos vode.

 

Ukoliko se javi višestruko povraćanje ili dijeraja, potrebno je javiti se u najkraćem roku nadležnom lekaru kako bi uspostavio pravu dijagnozu i prepisao neophodnu terapiju. Broj stolica veći od 4 u toku jednog dana je dobar indikator da će najverovatnije doći do dehidratacije organizma.

 

Infuzija kao prva pomoć kod dehidratacije

 

Onda kada nastupi teža dehidratacija, lekar je taj koji određuje terapiju i načine nadoknade tečnosti i elektrolita kod pacijenta. Često se kao prva pomoć kod dehidratacije prepisuje infuzija sa elektrolitima i vitaminima. Infuzioni rastvor se administrira direktno u organizam pacijenta i na taj način najbrže dovodi do rehidratacije i poboljšanja zdravstvenog stanja. Ponekad je neophodno produžiti infuzionu terapiju na nekoliko dana.

 

Šta trebate znati pre nego što primite infuziju?

 

Vrstu infuzionog rastvora, njegovu količinu, kao i dužinu terapije mora odrediti nadređeni lekar, prethodno upoznat sa zdravstvenim stanjem, alergijama i zdravstvenom istorijom pacijenta.

Davanje infuzije podrazumeva korišćenje seta za davanje infuzije i igle.

Samo davanje infuzije nije neprijatno, ne boli i ne peče. Davanje infuzije traje najkraće pola sata, a u zavisnosti od količine prepisanog infuzionog rastvora i terapije u njemu može trajati i duže.

 

Davanje infuzije kod kuće? 

 

Uz usluge Ambulante za kućnu zdravstvenu negu "MOBILNA SESTRA" terapiju putem davanja infuzije ili injekcije po nalogu lekara možete primiti i u udobnosti sopstvenog doma. Infuziju u kućnim uslovima po nalogu lekara administrira stručna medicinska sestra sa dugogodišnjim iskustvom i individualnim prilagođenim pristupom prema svakom pacijentu. Uz usluge Mobilne sestre izbegavate nepotrebni stres i štedite vreme koje bi bilo neophodno za odlazak u zdravstvenu instituciju radi primanja terapije. 

 

Kako zakazati infuziju kod kuće? 

 

Mobilnu sestru možete kontaktirati radnim danima i vikendom putem telefona 060 32 64 666 i zakazati usluge stručne medicinske sestre na Vašoj adresi u terminu koji Vama najviše odgovara. Pored davanja infuzija i injekcija, Mobilna sestra Vam stoji na raspolaganju za sve medicinsko-tehničke usluge poput:

 • Previjanja rana
 • Tretmana dekubitusa
 • Davanja klizme 
 • Pomoći pri održavanju higijene (toaleta i kupanje za teže pokretne i nepokretne pacijente) 
 • Uvođenje, zamene i vađenje urinarnih katetera. 

 

Više informacija o ovim i drugim uslugama Mobilne sestre možete dobiti putem telefona, našeg službenog mejla ili preko inboksa naših društvenih mreža. Tu smo za vas! 

 

Vaša Mobilna sestra