Infuzija kod kuće – najlakši način za primanje terapije

09.09.2021
Infuzija kod kuće – najlakši način za primanje terapije

 

Znate li zašto se sve više ljudi odlučuje da, nakon posete lekaru, prepisanu terapiju putem infuzije ili injekcije prime kod kuće? U današnjem tekstu pričamo više o savremenim trendovima u zdravstvu i detaljnije se bavimo prednostima primanja terapije u kućnim uslovima.

 

Šta podrazumeva davanje infuzije?

 

Davanje infuzije po nalogu lekara podrazumeva aplikaciju infuzionog rastvora sa hranljivim materijama direktno u organizam pacijenta u cilju nadoknade tečnosti i/ili lečenja. Lekar je taj koji prepisuje infuzionu terapiju, a stručna medicinska sestra ili tehničar su zaduženi za intravenozno aplikovanje terapije uz pomoć sterilnog pribora.

 

Koje vrste infuzije postoje?

 

Infuzioni rastvori koje najčešće srećemo su Ringerov rastvor, Hartmanov rastvor, fiziološki rastvor i glukoza, a postoje i drugi rastvori. U određene infuzione rastvore se mogu dodati vitamini, elektroliti, lekovi i antibiotici. Vitaminska infuzija se najčešće prepisuje kod značajnih padova imuniteta i hronične iscrpljenosti. Pacijentu može biti prepisano 100 ml, 250 ml, 500 ml rastvora ili više.

Glavna prednost davanja infuzione terapije jeste što hranljive supstance ulaze direktno u sistemski krvotok pacijenta, preskačući apsorbciju kroz želudac i creva, samim tim povećavajući efikasnost prepisane terapije. Zbog načina davanja infuzije, njen efekat je osetan gotovo odmah nakon primljene terapije.

 

U kojim slučajevima se najčešće prepisuje infuzija?

 

Infuzija se prepisuje od strane lekara pacijentima koji se suočavaju sa određenim zdravstvenim problemima. To mogu biti:

 • Dehidratacija ili osetan gubitak tečnosti u organizmu
 • Produžena dijareja ili povraćanje
 • Pad imuniteta
 • Povratne virusne ili bakterijske infekcije
 • Uporne glavobolje ili migrene
 • Problemi sa digestivnim traktom usled uzimanja oralne terapije
 • Hroničan umor i dugotrajana izloženost visokim nivoima stresa
 • Priprema za hemoterapiju ili prva pomoć organizmu nakon hemoterapije
 • Trovanje hranom ili alkoholom
 • Druga hronična ili akutna zdravstvena pogoršanja

Veoma je bitno da lekar bude taj koji će odrediti koji infuzioni rastvor pacijent treba da primi, u kojoj količini i koliko dugo treba da traje terapija. Vrsta i količina infuzije prepisuju se u skladu sa aktuelnim zdravstvenim problemom, ali i zdravstvenom istorijom i opštim stanjem pacijenta.

 

Koje su prednosti davanja infuzije kod kuće?

 

Osnovna prednost davanja infuzije kod kuće jeste ušteda vremena i napora neophodnog da se pacijent, koji je već u lošem zdravstvenom stanju, izmešta do zdravstvene ustanove u kojoj bi primio terapiju. Uz dolazak stručne medicinske sestre na adresu, terapiju putem davanja infuzije po nalogu lekara pacijent može primiti u udobnosti sopstvenog doma.

Primiti infuziju kod kuće je posebno pogodno za stara i bolesna lica kojima je otežano kretanje jer ne zahteva angažovanje porodice, negovatelja ili sanitetskog prevoza svaki put kad je neophodno da se primi terapija. Pacijentu se omogućava da ostane u poznatoj sredini u kojoj se oseća najudobnije, što smanjuje količinu stresa kojoj može biti izložen.

U vremenu epidemije koja i dalje traje na globalnom nivou, primanje terapije kod kuće takođe predstavlja način da se smanji rizik koji nosi čekanje redova u zdravstvenim ustanovama i kontakt sa većom količinom ljudi.

 

Kako se daje infuzija kod kuće?

 

Uz usluge Ambulante za zdravstvenu negu MOBILNA SESTRA jednim pozivom možete zakazati željeni termin kada će naša stručna medicinska sestra sa dugogodišnjim iskustvom izaći na teren i u udobnosti vaše kuće ili stana pružiti neophodne medicinsko-tehničke usluge kao što su davanje infuzije ili injekcije po nalogu lekara. Davanje infuzije podrazumeva korišćenje igle, ali sam unos rastvora tečnosti u organizam nije neprijatan, nije bolan i ne peče. Dužina trajanja davanja infuzije zavisi od lekarskih instrukcija.

Osim davanja prepisane terapije u kućnim uslovima, neke od naših usluga su i:

 • Previjanje svih vrsta rana
 • Tretman i lečenje dekubitusa
 • Davanje klizme
 • Nega rana od epiziotomije i carskog reza
 • Pomoć pri održavanju higijene nepokretnih bolesnika: zamena pelena i kupanje

 

Kako zakazati usluge Mobilne sestre?

 

Obratite nam se putem telefona 060 32 64 666 ili 011 71 15 269 bilo kojim danom u nedelji kako biste zakazali najbliži termin ili termin koji vama najviše odgovara. Pre poziva vas molimo da pripremite informacije o zdravstvenoj istoriji pacijenta, nalogu lekara i lokaciji na kojoj se pacijent nalazi. Naše stručno i ljubazno osoblje će se potruditi da dobijete svu neophodnu zdravstvenu negu u udobnosti vašeg doma.

I ne zaboravite: kada vi ne možete do nas, Mobilna sestra dolazi kod vas!

Vaša Mobilna sestra