Infuzija i injekcije bez bola i u kućnim uslovima

15.08.2018
Infuzija i injekcije bez bola i u kućnim uslovima

Sećam se velikog prijemnog  dečjeg odeljenja beogradske bolnice. U njemu se nalazio veliki akvarijum, nekoliko  drvenih konjića za jahanje, gomila slika po zidovima sa likovima iz crtanih filmova. Sve je bilo tu kako bi vreme što brže i lakše prošlo u čekaonici pred pregled ili čekanje na davanje injekcije. Eho hodnika i čest zvuk dečjeg plača ostavili su neko poznato osećanje mešavine straha i sigurnosti. Neizbežnog. Bola. Ali ubod ne mora da boli.
Injekcije, infuzije u ambulantama, bolnicama ili u kućnim uslovima ne moraju da bole. Ali ponekad su svakako neizbežne i obavezne. Bilo da je u pitanju vakcinacija, lečenje ili terapija, infuzija i injekcija čest su deo procedura u medicinskim procedurama. A kada je ova vrsta lečenja jedino rešenje, postoje brojni faktori koji mogu uticati na proces nege i oporavka. Najpre bi trebalo da se upoznamo sa svime što dovodi do potrebe za ovakvim vrstama terapija, kao i izazovima vezanim za negu o kojima vodimo računa.

Šta je intravenozna terapija?

Intravenozna terapija je terapija kojom se lekovite tečne supstance dopremaju direktno u venu (intravenozno). Intravenozni način primene može se koristiti za injekcije (sa injekcijom koja je pod visokim pritiskom) ili za infuzije (obično koristeći samo pritisak koji daje gravitacija). Intravenozni put je najbrži način za isporuku lekova i zamenu tečnosti u celom telu, jer ih cirkulacija prosto sama nosi.

Za šta se sve koristi intravenozna terapija?

Intravenozna terapija se može koristiti za:

·       zamenu tečnosti (kao što je korekcija dehidracije),

·       za ispravljanje disbalansa elektrolita,

·       za davanje lekova i

·       za transfuziju krvi.

Infuzija i injekcija kao terapija lekovima

Terapija lekovima je jedna od najčešćih medicinskih intervencija. Nedavna poboljšanja u medicinskom znanju i tehnologiji omogućila su prebacivanje davanja  lekova i korišćenje složene tehnologije u domove pacijenata, čineći kućnu negu pacijenata sve primenjivijom i u ovim uslovima. Specijalizovane kućne zdravstvene jedinice predstavljaju širi oblik tradicionalne palijativne zdravstvene zaštite u kući. Pacijenti sa hroničnim bolestima sada imaju mogućnost da izaberu ovu vrstu brige kada osnovna zdravstvena zaštita nije dovoljna, kao alternativu tradicionalnoj bolničkoj negi.

Visok stepen sigurnosti pacijenata je osnovni zahtev u svim zdravstvenim ustanovama. Tradicionalno, rad sigurnosti pacijenta, čitav proces se u velikoj meri oslanja na standardizaciju, kao što je razvoj smernica, obrazovanja i obuke.

Mobilna sestra koja nudi usluge davanja infuzije u kućnim uslovima.

Vrste intravenskih sistema

Intravenski sistemi se mogu kategorizovati po tome gde se plasira IV kateter, odnosno pozicionira braunila.Infuzija se najčešće plasira intravenozno - ubrizgavanjem u venu kroz iglu, baby sistem ili braunilu. Kada je naše telo dehidriralo usled prevelikog gubitka tečnosti, navedene substance su upravo ono što nam vraća tečnost u organizam, nadoknađuje izgubljenu snagu i čini da se osećamo bolje, odnosno rehidrirano.

Sam proces intravenoznog davanja infuzije nije zahtevan već je prilično rutinski, ali ga obavezno mora obaviti stručno medicinsko osoblje iz razloga što infuzijska oprema dolazi u direktan kontakt sa našom kožom, venama i krvotokom i može doći do posledica po pacijenta usled neprikladnog davanja infuzije.

Takođe, kako se infuzija sastoji od boce u kojoj se nalazi rastvor koja je uvek okačena bar jedan metar iznad mesta uvođenja, zatim silikonske cevčice  (sistema) pomoću koje rastvor dolazi do vene - a na kojoj postoji regulator oticanja rastvora. Važno je da medicinsko osoblje reguliše količinu i brzinu oticanja rastvora u krvotok, a to se odlučuje u zavisnosti od stanja u kojem se pacijent nalazi.

Možemo ih kategorisati na više načina a  premamestu postavljanja jedan od njih podrazumeva podelu na:

1. Periferne katetere

Periferni intravenski kateter (braunila) se koristi na perifernim venama (vene u rukama, rukama, nogama i stopalima). Ovo je najčešći put intravenozne terapije koji se koristi.

2. Centralni kateter

Centralni kateteri se postavljaju na  centralne vene (venu unutar vrata i torza), obično superiornu vena kavu ili inferiornu vena kavu.

Vrste načina primene infuzija

Nabrojaćemo neke:

 Kontinurana infuzija

Neprekidna odnosno kontinuirana infuzija primarno se koristi za ispravljanje disbalansa tečnosti i elektrolita. Ovo je drugačije od intermitentne infuzije, kada su pacijentu neophodni lekovi samo u određenim periodima.

Infuzioni špric

Neki lekovi se takođe daju putem šprica. Špric koji sadrži lek je priključen na infuzomat . Klip šprica aparat  polako pritiska određenom dinamikom I u određeno vreme ubacuje određenukolićinu rastvora ili leka u krvotok.

Potencijalni problemi kod terapije infuzijom

Kao i kod svake terapije, kod uvođenja i terapije infuzijom takođe postoje minimalni rizici po stanje pacijenta, pod kojim se podrazumeva sledeće:

·         Bol i peckanje pri uvođenju infuzije, koji najčešće prođe vrlo brzo

·         Blaga infekcija ubodnog mesta infuzije, koja se sanira veoma lako i brzo

·         Pucanje vene usled dužeg perioda terapije infuzijom - u ovom slučaju medicinsko osoblje će premestiti braunilu (iglicu) u drugu venu, dok će mesto na kome je prošla napukla tretirati oblogama

·         Dislociranje infuzije u veni što podrazumeva da rastvor počne da otiče u tkivo okolo vene iz razloga pucanja ili naglih pokreta koja prouzrokuju pomeranje iglice u veni - ovo stanje pacijent najčešće odmah oseti a i primeti jer se pravi blagi otok oko mesta uvođenja infuzije; sanacija ovog problema je ista kao kod pucanja vene

Saveti Mobilne Sestre

Nadamo se da ste naučili nešto novo iz našeg današnjeg teksta, a ovaj susret završićemo jednim malim savetom.

Ukoliko primetite  simptome koji su tipični za stanje dehidracije, (često stanje u letnjem periodu) pozovite Mobilnu sestru i ukoliko je potrebno doćićemo u pomoć sa stručnim timom i odgovrajućom opremom:

 A ukoliko vam je potreban savet, imate dodatnih pitanja, Mobilna sestra  će vam u bilo kom trenutku izaći u susret i pružiti neophodnu pomoć.  

AMBULANTA ZA ZDRAVSTVENU NEGU MOBILNA SESTRA

Adresa:
Milentija Popovića 32/A, lok. 35
11070 Novi Beograd

Telefon:
+381 60 32 64 666
+381 69 32 64 666
+381 11 71 15 269

E-mail:
ambulanta@mobilnasestra.rs
nedeljkovic.zaklina@gmail.com