Higijena usta i zuba

27.03.2017
Higijena usta i zuba

“Ankete i istraživanja koja su rađena proteklih godina, dala su poražavajući podatak, a to je da samo 40% građana Srbije redovno pere zube i stara se o higijeni zuba i usta. To rezultira šokantnim podatkom da svega 8,5% populacije ima sve zube, 9,3% nema nijedan, dok 26,6% onih kojima nedostaje vise od 10 zuba.”

Ukoliko ne želite da se nađete u nezavidnoj većini iz navedenog podatka, edukujte se o pravilnoj higijeni vaših zuba u tekstu ispod koji je Mobilna Sestra pripremila specijalno za Vas, a zauzvrat nam podarite zdrav i lep osmeh :D

Higijena usta i zuba

Higijena usta i zuba predstavlja jednu od najznačajnijih mera za očuvanje oralnog zdravlja. Zdravi zubi nam, pored estetike, omogućuju i pravilnu ishranu kao i pravilan govor.

Pravilna higijena zuba podrazumeva svakodnevnu negu zuba, odnosno pranje uz upotrebu paste, četkice i konca.

Najvažnija uloga higijene jeste prevencija nastanka karijesa ili oboljenja desni. Zube treba prati najmanje dva puta dnevno, ujutro i uvece. Po pravilu pranjezuba traje oko 3 minuta, a pokreti četkicom idu od desni ka zubima.

Navike održavanja i pranja zuba počinju jos od detinjstva.  Zato je važno naučiti dete pravilnom pranju zuba čim postane svesno. Kada bebi nikne prvi zub, higijena zuba se održava gazom koja se natopi u prokuvanu vodu ili čaj od kamilice. Posle prve godine mogu se koristiti četkice namenjene za taj uzrast kao i pasta za zube sa fluorom. Poželjno je deci davati i tablete  fluora kako bi što pre ojačali zubiće.

Najčešća greška koju ljudi prave prilikom pranja zuba su pokreti četkice napred-nazad i gore-dole. Ukoliko pravimo pokrete četkicom napred i vraćamo nazad, tako zadržavamo nagomilane bakterije koje se nalaze na površini zuba. Isto radimo i sa pokretima četkice gore-dole, odnosno bakterije guramo u predeo desni, a to može prouzrokovati oštećenja i infekcije desni.

Kako ne bismo oštetili desni i gleđ zuba, četkicom treba praviti male, kružne pokrete, a zatim četkicu povlačiti u pravcu rasta zuba. Dakle, važno je praviti blage pokrete, nikako ne smemo grebati ili koristiti jak pritisak, kako ne bismo oštetili zubnu gleđ. Posebno treba obratiti pažnju na griznu površinu zadnjih zuba, gdeo bično koristimo grube pokrete četkicom napred-nazad i tako oštećujemo prirodan zubni omotač.

Prilikom završetka pranja zuba, obavezno blago očetkati i jezik, da bi se uklonile naslage, hrana i gljivice sa jezika. Takođe postoje i posebne četkice sa jednom stranom namenjenom za čišćenje jezika.

Nakon upotrebe četkice i paste, poželjno  je jednom dnevno očistiti zube i koncem namenjenim za to. Razlog  je taj što se četkicom ne uklone sve bakterijske naslage oko zuba, već samo one sa površine. Zato je preporučljivo koristiti konac za zube ili takozvane interdentalne četkice, kojima se uklanjaju naslage između zuba, gde obična četkica ne može da dopre.

Pravilna upotreba konca za zube

Oko srednjih prstiju namota se približno oko 15 cm konca, koji zatim postavljamo između palca i kažiprsta, ostavljajući zategnuto oko 5 cm konca. Pri čišćenju pripomažemo se palcem i kažiprstom da navodimo konac između zuba. Jako je važno praviti lagane cik-cak pokrete i polako uvlačiti konac između zuba, da ne bismo povredili osetljive desni. Najbolje je očistiti svaki zub pojedinačno. Na kraju čišćenja poželjno  je isprati zube vodicom za ispiranje usne duplje. Ova tečnost ima antibakterijsko dejstvo kako za zube tako i za čitavu sluzokožu usne duplje, te je poželjna kao mera prevencije za razmnožavanje gljivica i bakterija.

Odabir odgovarajuće četkice za zube

Vrlo je važno odabrati pravu četkicu koja odgovara vašim zubima i desnima. Vlakno četkice bi trebalo da je napravljeno od specijalnih sintetičkih materijala, jer omogućavaju bolji efekat čišćenja zubne površine. Najbolje je da ima meka vlakna, jer ukoliko su tvrda to može oštetiti desni. Osobe sa izrazito osetljivim desnima obavezno moraju koristiti mekane četkice kako bi izbegli česte posekotine i time uzrokovanu infekciju.

Četkicu za zube je potrebno menjati najmanje na tri meseca, a preporuka je jednom mesečno obnoviti set za higijenu zuba. Danas postoje i razne vrste električnih četkica za zube koje su obično nekoliko puta skuplje od običnih, a samim tim proizvođači tvrde da subolje. Međutim, čak ni najkvalitetnija četkica za zube neće biti od velike koristi ukoliko se ne praktikuje pravilna i preporučena tehnika pranja i očuvanja zuba.

Takođe, treba voditi računa i o tečnostima za ispiranje usta, jer čak i one koje sadrže alkohol u malom procentu, mogu oštetiti zube. Isto tako važno je napomenuti  da prekomerna upotreba svih proizvoda namenjenih za higijenu zuba i usta predstavlja rizik za oralno zdravlje - a taj broj je preciziran na tri ili više puta dnevno. Naravno, sve ovo su neka opšta pravila o higijeni zuba, ali ukoliko osoba ima nekih posebnih problema sa zubima ili desnima,  podrazumeva se da će poslušati sve instrukcije i savete svog stomatologa makar se to i razlikovalo od navedenih saveta i preporuka.

Ono što možemo izdvojiti kao jedan veoma lak i brz recept za kućnu negu ukoliko imate blagu upalu ili povredu desni  jeste ispiranje usne duplje mlakim čajem od lista žalfije, nekoliko puta u toku dana. Naravno, u svakom slučaju je najbolje konsultovati se sa stomatologom ukoliko dođe do ovakve situacije.

I na kraju, kratak vodič pravila kojih se trebamo pridržavati kako bismo umanjili rizik od nastanka karijesa i bolesti desni:

·         Pravilno i redovno održavanje higijene usta i zuba

·         Ograničen unos šećera, gaziranih napitaka, kafe, alkohola i cigareta

·         Korišćenje paste za zube sa fluorom

·         Redovno menjanje četkice za zube

·         Redovna kontrola kod stomatologa

·         Redovan unos namirnica obogaćenim vitaminima  C i D, kalcijumom i fosforom


Ukoliko vam je potreban savet, imate dodatnih pitanja, ili vam je potrebna pomoć, Mobilna sestra će vam u bilo kom trenutku izaći u susret i pružiti neophodnu podršku.