Goruće teme – opekotine i rane u roku službe

26.06.2018
Goruće teme – opekotine i rane u roku službe

„Peckanje kože, osećaj zategnutosti, bol koji se proteže celim telom...Rane i crvenilo, groznica i mučnina. Ulepljeni miris kiselog mleka tj nečeg što je moglo da se nađe tog leta u Turskoj. Toliko je sve bilo suvo da bi se čitavi slojevi mlečnog namaza upili praktično odmah. Pogrešila sam. Tadašnje nepoznavanje jezika i nemarnost su preveli kremu za posle sunčanja u kremu za sunčanje, a to rak crvenilo me je koštalo letovanja, zdravlja i vremena koje je trebalo da bude relaksirajuće i romantično, a pretvorilo se u napornu negu od 3 dana mene koja ne mogu da se pomerim. Sem premazivanja kremama, ništa mi nije bilo dostupno, nismo znali da previjamo rane, namučila me je nesanica, glad u kombinaciji sa mučninom, paklene glavobolje, očito i od sunčanice. Odmor i radost boravka na plaži i suncu su me potpuno iscrpeli, samo zato što sam pored logističke i naivne tehničke greške, najednom poželela previše toga odjednom i završila sa gadnim opekotinama i preporukama za negu u stranoj zemlji, na stranom jeziku. A telo nam često ne dopušta da nešto postignemo baš odmah sada odmah. Prosto ne ide to tako. Za mnoge stvari treba vremena. Bolje da sam išla i u solarijum koji takođe ima svoje posledice, ali štetno zračenje je tu i na prirodnom suncu uvek, hteli mi to ili ne, videli ga ili ne. A cena žurenja, neopreznosti ili ležernosti nekad ume da bude previsoka. Život će tek pokazati koliko me je ta muka koštala, iako sam se možda pukom srećom spasila otvorenih rana i uspela da se zacelim, telo pamti. Nažalost, i ja.“

Opekotine na tri načina

A nije sunce jedino što peče. Niti što stvara rane i ožiljke na telu. Koliko puta samo smo se posekli, lepili flastere, stavljali samoinicijativno masti, gaze i uzimali lekove? Desi se i da se završi kod lekara na ušivanju. Mučili se i oporavljali od sopstvene greške, ili od nekog nesrećnog i teškog slučaja, princip je isti. Postoji izvor bola, razlog i neko rešenje. Svako ko je ikad povredio recimo arkadu zna koliko duboka ta rana bude i koliko kopči treba, kao i koliko dugo i oprezno mora da se previja rana čak i nižeg stepena opekotina, kada je koža nežna i osetljiva i treba da zaraste. Čak i najobičnija posekotina može da dovede do ozbiljnih komplikacija, posebno ukoliko su ugroženi i nervi ili tetive ili ako je rana duboka i otvorena.
Jer ono što nikako ne želimo jeste infekcija. Ne želimo ni da rizikujemo komplikacije do kojih sve može doći nepravilnom kućnom negom.

Kada je reč o opekotinama, postoje tri primarne vrste opekotina: prvi, drugi i treći stepen. Svaki stepen je zasnovan na ozbiljnosti oštećenja kože, pri čemu je prvi stepen najmanji i treći stepen je najteži.

Šteta naneta koži uključuje:

·       opekotine u prvom stepenu: crvena, koža bez plikova

·       opekotine u drugom stepenu: plikovi i delimično zatezanje kože

·       opekotine trećeg stepena: široko rasprostranjena zadebljanja i kraste sa beličastim, kožnim izgledom

Postoje i opekotine četvrtog stepena. Ova vrsta opekotina uključuje sve simptome opekotina trećeg stepena, a takođe se proteže i dalje od kože na tetive i kosti.

Šta uzrokuje opekotine?

Opekotine imaju razne uzroke, uključujući:

·       opekotine od vrućih, ključalih tečnosti

·       hemijske opekotine

·       električne opekotine

·       opekotine od vatre, uključujući plamen od šibica, sveća i upaljača

·       prekomerno izlaganje suncu

Tip opekotina nije zasnovan samo na njihovom uzroku. Kontakt sa ključalom tečnošću, na primer, može prouzrokovati sva tri nivoa opekotina, u zavisnosti od toga koliko je vruća tečnost i koliko dugo bude u kontaktu sa kožom.

Hemijske i električne opekotina zahtevaju hitnu medicinsku pomoć jer mogu uticati i na unutrašnjost tela, čak i ako je oštećenje kože manje tako što dospeju u krvotok i do tkiva.

Nega opekotina i previjanje rana

Opekotine prvog stepena obično se tretiraju kućnom negom. Vreme lečenja može biti značajno skraćeno ukoliko krenete sa negom što pre i adekvatno tretirate opekotine.

Tretmani za opekotine prvog stepena:

·       Možete da navlažite ranu u hladnoj vodi pet minuta ili duže

·       Možete da koristite neki od preporučenih lekova za oslobađanje bolova

·       Može se preporučiti primena anestetika sa aloe vera gelom ili kremom kako bi se umirila koža

·       Koristite antibiotsku mast i gazu kako biste zaštitili pogođeno područje

·       Nikako nemojte da koristite led, jer to može dodatno da oštetit kožu.

·       Nikada ne nanosite pamučne obloge na opekotinama, jer se mala vlakna mogu zadržati u rani i povećati rizik od infekcije. Takođe, izbegavajte kućne lekove kao što su puter i jaja, jer se oni nisu pokazali efikasnim, a da ne govorimoo ostalim rizicima, posebno tokom leta.

Tretmani za opekotine drugog stepena

Kao i kod opekotina prvog stepena, trebalo bi da izbegavate kuglice od vate i pamučne obloge, kao i nepouzdane kućne lekove. Tretmani za tretiranje i negu od opekotina drugog stepena obično uključuju:

·       Možete da držite kožu pod hladnom vodom 15 minuta ili duže

·       Uzimajte lekove protiv bolova u dogovoru sa lekarom.

·       Trebalo bi da obezbedite sebi stručno previjanje rana i nanošenje antibiotske kreme na plikove.

·       Međutim, tražite hitan medicinski tretman ako opekotina pokriva široku oblast, kao što su lice, ruke, zadnjica, deo prepona, stopala.

Tretmani za opekotine trećeg stepena

U poređenju sa opekotinama prvog i drugog stepena, opekotine trećeg stepena nose najveći rizik za komplikacije, kao što su infekcije, gubitak krvi i šok, što je često ono što može dovesti i do smrtnog ishoda. Istovremeno, sve opekotine nose rizik od infekcija, jer bakterije mogu ući u povređenu i oštećenu kožu.

Tetanus je još jedna moguća komplikacija do koje dolazi kod opekotina svih nivoa. Kao i sepsa, tetanus je bakterijska infekcija. Utiče na nervni sistem, što dovodi do problema sa kontrakcijama mišića.

Teške opekotine takođe nose rizik od hipotermije i hipovolemije. Opasno niske telesne temperature karakterišu hipotermiju. Iako ovo može izgledati kao neočekivana komplikacija kada pomislimo na opekotine, stanje je zapravo podstaknuto prekomernim gubitkom toplote tela kao posledice povrede. Hipovolemija ili niski volumen krvi se javlja kada naše telo gubi previše krvi što može biti posledica od opekotina.

Lečenje i tretman opekotina i rana

Kada se pravilno i brzo pristupi lečenju, izgledi za lečenje opekotine prvog i drugog stepena su dobri. Ove opekotine retko ostavljaju ožiljke, ali mogu dovesti do promene pigmenta kože koja je izgorela. Ključna stvar kod opekotina ovog tipa je da se minimizira dalja štete i spreči nastanak infekcija. Velika oštećenja od teških opekotina drugog stepena i trećeg stepena mogu dovesti do problema u dubokim kožnim tkivima, kostima i organima.

Pacijentima može da zatreba operacija, fizikalna terapija, rehabilitacija, a nekima u težim slučajevima može trebati i doživotna pomoć. Kvalitetna nega, pažljivo praćenje instrukcija i davanje terapija po nalogu lekara, previjanje rana i tretman ugroženih područja, ali i razumevanje potreba pacijenta, kao i pružanje emotivne podrške važni su faktori u brzom i efikasnom oporavku.

Verujemo u preventivu, delimično možemo sami da se zaštitimo, a delimično je život takav da se nezgode uvek dešavaju. Ne rizikujte komplikacije. Pozovite nas.

Vaša Mobilna sestra