Evropska nedelja imunizacije - lice i naličje života i smrti modernog društva

18.04.2018
Evropska nedelja imunizacije - lice i naličje života i smrti modernog društva

Evropska nedelja imunizacije 2018. se obeležava od 23-29. aprila. Originalno European Immunization Week - EIW promoviše osnovnu poruku da je imunizacija vitalna za prevenciju bolesti i zaštitu života. Slogan sam po sebi potencira upravo tri osnovna stuba ovog cilja, a to su - Prevencija. Zaštita. Imunizacija. Cilj ove akcije jeste da se poruka prenese širom Evrope.

Inicijativa usmerena na zdravlje

Cilj EIW je povećanje pokrivenosti vakcinacijom upravo podizanjem svesti o značaju imunizacije kod roditelja i negovatelja, ali  i zdravstvenih radnika, političara i donosilaca odluka i medija.

Svetska zdravstvena organizacija vodi i koordinira EIW, a sve države članice u Evropskom regionu SZO su pozvane da učestvuju. Regionalni i nacionalni partneri, uključujući UNICEF i Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), podržavaju implementaciju. EIW takođe ima koristi od podrške na visokom nivou na nacionalnom nivou, uključujući ministre, ambasadore i druge istaknute pristalice imunizacije. Na regionalnom nivou, inicijativa ima podršku SZO, i to pre svega evropskog patrona koji je u ovom slučaju Njeno Kraljevsko Visočanstvo krunisana princeza Marija iz Danske.

Šta je s druge strane ogledala tj šta bez imunizacije?

Previše često smo svedoci novinskih naslova u kojima se ponovo spominju brojke smrtnosti, tragičnih gubitaka mladih života, ponovnih pojava epidemija, opšteg pada imuniteta kod dece pa i celih nacija, teških borbi protiv lažnih i opovrgnutih, pa i kriminalno gonjenih medicinskih analiza koje su milione naterale u takozvane antivakserske pokrete. Previše nam je dobro poznata ona priča da neretko laž dobija krila, dok je istina kao stidljiva dama, ostavljena u zapećku, nema i samoj sebi dovoljna. Ovakve manifestacije kao što je Evropska nedelja imunizacije upravo to i ciljaju - osvešćenje, razbijanje predsrasuda i dezinformacija i pokretanje na pozitivne promene na svim nivoima.

Prethodne teme Evropske nedelje imunizacije – jedinstvena poruka kroz činjenice

2016: "Zatvori jaz za imunizaciju"

EIW 2016. je imala za cilj da ​​naglasi napredak koji se postiže u domenu eliminacije malih boginja i rubeole, istovremeno ukazujući na preostali jaz između onih koji su zaštićeni i onih koji nažalost ostaju podložni ovim bolestima.

2015: "Posvećenost imunizaciji - kako se Evropa može osloboditi bolesti koje se mogu spečiti vakcinacijom?"

Imunizacija je spasila više života od bilo koje druge intervencije javnog zdravstva, a 2013. godine je u Evropi bilo 31.685 slučajeva oboljenja samo u Evropi, što je tada bio porast od 348% u odnosu na 2007. godinu. Troškovi ovih epidemija u ljudskom i monetarnom smislu su izuzetno visoki. Da bi se približio viziji Svetske zdravstvene organizacije o evropskom prostoru bez bolesti koje se mogu sprečiti s vakcinom, bio je potreban novi i inovativni pristup, kako je navedeno u Evropskom akcijskom planu za vakcinaciju 2015-2020.

 

2014: "Imunizacija za život"

EIW 2014. je istakao je potrebu i zaštitu koja se pruža vakcinacijom u detinjstvu, ranoj mladosti, adolescenciji, odraslima i porodicama, u roditeljstvu, pa i starosti. Aktivnosti organizovane na nacionalnom i lokalnom nivou širom evropskog regiona podigle su svest medju zdravstvenim radnicima, političarima, roditeljima, bakama i dekama i drugim osobama o prednostima pune imunizacije.

2012: "Povećati potražnju za imunizaciju"

EIW 2012. je bio prvi put da su sve 53 države članice u Evropskom regionu SZO učestvovale u projektu istovremeno i organizovale veliki broj aktivnosti podizanja svesti o imunizaciji. Ovo je označilo prekretnicu u sedmogodišnjoj istoriji inicijative. Ovakva široko rasprostranjena podrška bila je naročito kritična za region, jer su države članice radile na eliminisanju boginja i rubeola. Važna uloga zdravstvenih radnika, kao najpouzdaniji izvor informacija o vakcinama, takođe je bila u fokusu.

2011: "Zajednička rešenja za zajedničke pretnje"

EIW 2011.imala je tema koja je naglasila važnost saradnje i razmene iskustava i rešenja za postizanje ciljeva imunizacije, kao što su eliminacija malih boginja do 2015. godine, održavanje polio-free statusa regiona i čuvanje svih vakcina - preventivne bolesti pod kontrolom u Evropskom regionu. Tema je odabrana nakon izbijanja polija u evropskom regionu 2010.
Porasti broja ovih epidemija su jasno pokazali da kada se šire bolesti koje se mogu sprečiti korišćenjem vakcine, nikakve deljene granice ne sprečavaju da dođe do zajedničkih pretnji. Prema tome, jedan od najboljih načina za borbu protiv ovih pretnji je deljenje odgovornosti za imunizaciju, posebno na podregionalnom nivou. Od 53 država članica u Evropskom regionu SZO 52 učestvovalo je u Evropskoj nedelji imunizacije 2011. Regionalnom lansiranju inicijative prisustvovala je Njeno Kraljevsko Visočanstvo Princeza Matilde iz Belgije u svojoj prvoj godini vladavine delujući kao Specijalni predstavnik za imunizaciju u Regionalnoj kancelariji SZO za Evropu.

Šta je glavna poruka Evropske nedelje imunizacije

Ironično, mogli bismo reći da je glavna poruka da niko, ali baš niko nije imun na sve ono što se dešava oko nas. Akcenat na individualnoj i kolektivnoj odgovornosti jeste akcenat na ono što je neodvojivo, na opšte dobro. Nega pacijenata koji su u situacijama koje su mogle biti sprečene na poseban način je izazovna i pipava. Kada je već kasno, fokus mora biti na oporavku i izlečenju, ali mi u Mobilnoj sestri zaista verujemo u preventivu i kolektivno dobro.
Možda neka teža stanja ne možemo uvek predvideti, dijagnostikovati na vreme i blagovremeno ili nam recimo posle neke nezgode veoma treba nega i oporavak, fizikalna terapija i vežba ili administriranje injekcija i lekova u postoperativnim periodima. Za to smo uvek tu. Ali nedelje kao što je Evropska nedelja imunizacije samo nas podsećaju na to da ne smemo uvek misliti samo na tretman posledica, već da moramo racionalno i zrelo donositi odluke koje se tiču svih nas, koje utiču na našu okolinu, ugrožavaju opšti boljitak ili blagostanje društva, a posebno dece.

Vaša Mobilna sestra