Epilepsija - neurološki poremećaj za koji postoji lek

13.03.2017
Epilepsija - neurološki poremećaj za koji postoji lek


Koji su glavni uzroci i simptomi epilepsije?
Zašto je važno prihvatiti i razumeti osobe koje boluju od epilepsije?
Sa kakvim sve predrasudama se susreću oboleli pacijenti?


Živimo u društvu u kojem se epilepsija smatra nekom vrstom ludila, a ne neurološkog oboljenja. Laici bi, takođe, dodali da je ona prelazna bolest, a obolelu osobu bi trebalo ''zaobilaziti'', jer je najlakše nekog osuđivati i izopštiti ga iz društva, samo zato što nismo dovoljno upoznali i razumeli prirodu njegovog oboljenja.

Nije sramotno bolovati od epilepsije. Zbog te činjenice, shvatanja o epilepsiji su se menjala od kad je sveta i veka. Svetska zdravstvena organizacija je definiše kao hronični moždani poremećaj koji se ispoljava u naglom pražnjenju velikog broja neurona u mozgu, što dovodi do epileptičnih napada. Ovi napadi mogu biti različitog intenziteta, u zavisnosti od stanja i simptoma obolele osobe. Spada u česta neurološka oboljenja, odnosno, na 1000 stanovnika oboli od 3 do 5. Javlja se u 1% opšte populacije, a šansa da će pojedinac oboleti tokom života od epilepsije iznosi 2-4%.

 

ŠTA PROUZROKUJE EPILEPSIJU?

Danas, u svetu boluje oko 50 miliona ljudi, a učestalost epileptičnih napada kod dece i adolescenata je veća nego u populaciji odraslih osoba. Uzroci epilepsije (radi njihove lakše klasifikacije) se dele u nekoliko grupa: idiopatski ili primarni (prenosi se nasledno, jer je neko u porodici već bolovao od epilepsije), simptomatski ili sekundarni (uzrok epilepsije je neko oštećenje u organizmu ili bolest mozga - infekcije, tumori, moždani udar, dugoročan telesni napor kao i parazitske bolesti) i kriptogeni uzroci (preterana konzumacija narkotika i alkohola, metabolički poremećaji).

Jedan epileptični napad NE smatra se po automatizmu kao simptom ove bolesti, već je neophodan detaljan neurološki pregled kako bi se potvrdilo njeno postojanje. Pored napada, često se kao simptomi navode i karakterističan svrab u nogama, zatim pomućenje svesti, neobičan ukus i osećaj u želucu, halucinacije, kao i konstantno lupanje srca.

 

KAKO SE LEČI EPILEPSIJA?

Dobra vest je da se, u zavisnosti od vrste epilepsije i stanja pacijenata, ova bolest može izlečiti propisanom dozom lekova i bez dugih, zamornih terapija. Ukoliko je otkriveno žarište epilepsije, ono se može uspešno otkloniti i hirurškim putem. Takođe, zvanični organ - Klinika za neurologiju, odnosno njeno izdvojeno odeljenje, Centar za epilepsije i poremećaje spavanja preporučuje i alternativne metode (joga, mentalne relaksacije, psihoterapijske tehnike), sve dok one ne štete zdravstvenom stanju pacijenta.

 

ZAŠTO JE VAŽNO RAZUMETI I PODRŽATI OSOBE SA EPILEPSIJOM?

Nije tajna da osobe sa epilepsijom kriju svoje zdravstveno stanje, iz razloga odbačenosti i osuđivanja od strane okruženja. Zahvaljujući razvoju novih metoda lečenja, može se uspešno kontrolisati i lečiti. Pacijenti mogu bez problema da žive normalan život, uspešno se školuju, budu profesionalni vozači, rade puno radno vreme sa ostalim kolegama i bave se sportom. Jedna od predrasuda jeste ta da je epilepsija zarazna bolest od koje češće obolevaju žene, što je netačna pretpostavka.

Jedan napad u životu ne znači epilepsiju kao bolest. Podrška u vidu iskrenog razgovora, pružanja emotivne stabilnosti i razumevanja, kao prihvatanja osobe sa epilepsijom kao sebi ravnoj i potpuno sposobnom da se bavi aktivnostima kao ostale individue iz njenog okruženja, su načini pomaganja čoveku koji živi sa ovim neurološkim poremećajem.


Ako je i Vama neophodan savet, imate određenu nedoumicu, ili vam je prosto potreban neko da Vas sasluša i ohrabri, Mobilna sestra će Vam bez ustručavanja izaći u susret i pružiti neophodnu podršku.