Dojenje beba

16.06.2017
Dojenje beba

Osnovni pojmovi

Laktacija je proces lučenja mleka iz ženskih dojki. Razdoblje laktacije je vremenski period tokom kojeg majka doji bebu. Hormoni estrogen, progesteron i horionski gonadotropin su zaslužni za pripremu dojki za laktaciju, a hormon prolaktin je taj koji podstiče stvaranje mleka u dojkama za vreme trudnoće. Kolostrum je tečnost koja se luči iz dojki neposredno pre porođaja.

Prednosti dojenja za majku i dete

Da li ći imati dovoljno mleka? Da li će me grudi boleti? Kako ću znati da moja beba pravilno sisa? Šta ako imam previše mleka? Šta ako mi dojke oteknu? Šta ako mi se grudi ne vrate u stari oblik i veličinu nakon dojenja?... Ovo su najčešća postavljena pitanja svake trudnice i porodilje.

Dojenje bebe je proces od kojeg buduće mame i porodilje možda najviše strahuju. Naravno, za to postoje razlozi jer svaka majka treba naučiti pravilno da doji bebu, kako bi izbegla neuhranjenost deteta, kao i potencijalne komplikacije dojki. Ali, nema razloga za brigu, jer je to samo nekoliko školskih časova koje će vam stručno osoblje održati i pomoći da prebrodite i naučite.

Prva i najvažnija stvar koju moramo da napomenemo je da je za bebu, ali za mamu, regularno dojenje jako zdravo i preporučljivo.

Majčino mleko sadrži idealnu prirodnu količinu koja je potrebna za ishranu deteta. Majčino mleko je gotovo savršen miks vitamina, proteina i masti koje su svakoj bebi neophodne za pravilan rast i razvoj u prvim danima života. Takođe, majčino mleko sadrži antitela koja pomažu bebi da se odbrani od virusa, bakterija, različitih alergija i izgradi prvi imunitet.

Što se tiče benefita za majku, dojenje sagoreva dodatne kalorije što može pomoći porodilji da se brže vrati u formu. Pored toga, dojenje oslobađa hormon oksitocin, koji pomaže materici da se vrati u prvobitno stanje i položaj. Takođe, dojenje smanjuje rizik od dobijanja kancera dojke, kao i kancera jajnika.

Mnoge žene imaju strah od toga kako će njihove dojke izgledati nakon dojenja, i to je nažalost jedan od razloga zbog kojih se mlade majke odlučuju da ne doje decu. Međutim, sva dosadašnja istraživanja su pokazala da dojenje ne utiče negativno na oblik niti veličinu dojki. Tokom trudnoće, ligamenti dojke se prirodno izduže, kako dojke postaju veće i teže. Ali, jednom kada majka prestane da doji dete i mleko se potpuno povuče is dojki, ligamenti se polako vraćaju u prvobitnu veličinu i položaj, a samim tim se veličina i oblik dojke vraćaju u normalu. Naravno, sa svakim sledećim porođajem i dojenjem dojke se mogu malo i promeniti, ali mnogo veći uticaj na promenu veličine, oblika i elastičnosti dojki imaju godine starosti, način života i konzumiranje cigareta u toku života žene. Ono što još moramo napomenuti jeste nagla promena težine – ovo takođe može uticati na elastičnost tkiva i kože dojki, ali nikako nije povezano sa dojenjem.


Problemi pri dojenju

Postoji nekoliko faktora koji mogu negativno uticati na količinu i kvalitet majčinog mleka nakon porođaja:

-          Predugo čekanje na prvo dojenje bebe

-          Neredovno dojenje bebe

-          Dohranjivanje bebe pored dojenja

-          Neefikasna laktacija

-          Upotreba određenih lekova

Pored ovoga, na dojenje i proizvodnju majčinog mleka mogu negativno uticati i stanja/faktori kao što su: prevremeni porođaj, ekstremna gojaznost, visok krvni pritisak, dijabetes.

Da bi se izbegla neefikasna laktacija i podstakla proizvodnja majčinog mleka savetuje se sledeće:

-          Početi sa dojenjem novorođenčeta što je pre moguće

-          Redovno dojenje: ovo podrazumeva dojenje na svaka 2 do 3 sata u prvim nedeljama

-          Kontrolisanje dojenja: u prvim danima redovna provera da li je beba dobro pozicionirana i da li guta mleko

-          Redovna promena dojke: savetuje se svaki ili svaki drugi put dati detetu različitu dojku, kako bi se izbeglo nagomilavanje mleka u jednoj

-          Izbegavati davanje cucle detetu u prvih nekoliko nedelja dok se ne stekne rutina u dojenju

-          Voditi računa pri primeni lekova u toku dojenja: određene supstance iz raznih lekova mogu smanjiti proizvodnju majčinog mleka, zato je najbolje konsultovati se sa lekarom prethodno

-          Strogo izbegavati alkohol i cigarete: i jedno i drugo dokazano smanjuje količinu i kvalitet majčinog mleka, pored toga što direktno idu u bebin organizam preko dojenja, što može imati štetne posledice po dete u budućnosti

Ukoliko porodilja ima problema u prvim danima dojenja, najpreporučljivije je i najčešće se praktikuje dolazak stručnog osoblja, kako bi pomogli neiskusnim mamama da nauče pravilno da drže i hrane svoje bebe, kao i da nauče da kontrolišu laktaciju i ispravno neguju svoje dojke.


Mastitis

Mastitis je upalni proces koji nastaje u dojkama, i uglavnom je izazvan infekcijom dojke. Ova upala može zadesiti svaku ženu, ali najveći procenat pojave mastitisa se dešava upravo porodiljama koje doje bebu i to najčešće u prvih 6 meseci dojenja.

Majke dojilje kada dobiju mastitis najčešće se odluče da prestanu da doje zbog muke i bolova koje su pretrpele, ali zapravo je bolje i zdravije rešenje za dojke da se dojenje nastavi kako bi se infekcija što pre izlečila.

Uzrok nastanka mastitisa je uglavnom bakterija koja uđe u dojku tokom perioda dojenja, najerovatnije ukoliko postoji neka ranica na bradavičnom delu dojke. Takođe, dugo čekanje između dva dojenja ili nedovoljno pražnjenje mleka iz dojki takođe može uzrokovati odnosno pospešiti ovu upalu.

Zato je, ponavljamo, jako važno da majka redovno i pravilno doji dete, kao i da se trudi da izbacuje što više mleka čak iako beba ne uzima dovoljno. Za to postoje razna pomagala koja se mogu kupiti u bilo kojoj apoteci (pumpice za ispumpavanje mleka iz dojki i slično)

Simptomi prisutnosti upale su najčešće bol u predelu jedne/ili obe dojke, otekle dojke, vruće i osetljive na dodir, povišena telesna temperatura, osećaj slabosti.

Simptomi koji se javljaju ukoliko se mastitis pogoršava su uvećane i bolne limfne žlezde na pazuhu pored upaljene dojke, uvećan puls i otkucaji srca, visoka temperatura.

Ukoliko dojilja primeti bilo koji od navedenih simptoma potrebno je da se što pre obrati lekaru ili stručnom osoblju kako bi se infekcija što pre utvrdila i počela sanirati.

Mastitis se, kao i svaki upalni proces, najčešće leči određenom dozom i vrstom antibiotika. Važno je da se terapija uzima tačno kako je lekar prepisao, a čak i ako se dojilja posle par dana oseća izlečeno, važno je da završi terapiju do kraja. Antibiotska terapija u ovom slučaju neće škoditi bebi, a majci će da pomogne. Ukoliko se desi da terapija nema efekat i dojilja se ne oseća bolje, ponovo se mora obratiti lekaru kako bi se uzeli brisevi iz dojke i ustanovio se tip bakterije koja je izazvala infekciju, nakon čega se prepisuje nova, najverovatnije agresivnija terapija. Pacijentkinjama sa mastitisom se preporučuje stavljanje hladnih obloga na upaljenu dojku, pijenje dosta tečnosti, ali i upotreba analgetika ukoliko bol postaje nepodnošljiv.

Što se tiče dojenja bebe ono se može nastaviti, uz prethodnu potvrdu lekara. Savetuje se stavljanje mokrog i toplog peškira na upaljenu dojku 15 minuta pre dojenja. Takođe, blaga masaža dojke će pomoći da mleko nadođe i beba može nesmetano da sisa. Naravno, ukoliko je za majku bolno da doji bebu iz upaljene dojke, ona će svakako probati sa drugom, dok se upaljena ne smiri.

Mnogim dojiljama je potrebna pomoć ukoliko dobiju mastitis, te nije retkost - čak je i preporučljivo, da pozovu stručno medicinsko osoblje u pomoć, koje će doći kod dojilje kući i pokazati joj kako da najbezbolnije tretira upaljene dojke i kako da pravilno i nesmetano doji svoju bebu, dok ovaj upalni proces traje.

Više o porođaju, tipovima i načinu oporavka, pročitajte u našem prethodnom blogu.


Ukoliko vam je potreban savet, imate dodatnih pitanja ili vam  je potrebna pomoć, Mobilna sestra  će vam u bilo kom trenutku izaći u susret i pružiti neophodnu pomoć.