Depresija – Svetski “ubica” broj 2

25.10.2016
Depresija – Svetski “ubica” broj 2

Depresija je bolest na koju se malo-malo neko poziva, čak i kada nema realne razloge za to. Sigurno čujete od svojih prijatelja i bližnjih da vam nakon stresne situacije (kratkotrajne svađe sa prijateljima, padanja ispita, neočekivane promene plana) sledeće reči: ,,Ma, pusti me, u depresiji sam“. Ako ih nakon dan-dva vidite čile i vesele, onda definitivno znajte da to nije bila depresija. Prvo i osnovno pravilo je da je ne treba mešati sa osećanjem tuge ili razočaranja. Depresija je trajno oboljenje sa ozbiljnom kliničkom slikom i raznim simptomima. Da bi se neko uopšte nazvao depresivnom osobom, neophodno je da najmanje dve nedelje ima simptome poput anksioznosti, bezvoljnosti i telesnih tegoba.

"Otkako sam dobio otkaz, imam osećaj da ne upravljam sopstvenim životom. Često spavam i po 12 sati, nemam volje da se pokrenem, pronađem nov posao i da se posvetim deci. Od žene sam se udaljio i počeo da se opijam. Nakon skoro 6 meseci patnje i mučenja, shvatio sam da mi treba stručna pomoć. U početku me je bilo sramota, ali to sam prevashodno uradio da bih odžao porodicu na okupu. Sada sam dobro“, ispovest je jednog od pacijenata Mobilne sestre koji se susreo sa ovim nemilim problemom.

Sve veća otuđenost, loša ekonomska situacija, stres, izneverena očekivanja na poslovnom ili na emotivnom planu, gubitak člana porodice i razvod najčešći su uzroci depresije. Muškarci se ređe odlučuju da potraže stručnu pomoć, što dokazuje i gorenavedeni primer.

U depresiju i ostale psihičke bolesti čoveku je oduvek bilo teže da poveruje, za razliku od npr. kardiovaskularnih bolesti, koje su glavni uzročnik smrtnosti u Srbiji. Kada vidimo da čoveka nešto boli fizički, onda ga više razumemo i spremniji smo da mu pomognemo. Međutim, to nikako ne znači da je depresija „naivna“ bolest:

-       Svaki drugi čovek u Srbiji pati od blagih simptoma depresije

-       Kod 4,4% žena i 2,7% muškaraca u Srbiji dijagnostikovana je kao oboljenje

-       Depresija je najčešći uzročnik samoubistava u svetu

-       Ona je 4. po redu “potrošač“ zdravstvenih fondova

-       SZO procenjuje da će do 2020. godine postati drugi svetski problem, a ako posmatramo samo žensku populaciju – svetski problem broj 1!

Muškarci i žene se na različite načine nose sa ovom bolešću.  Muškarci su agresivniji, skloniji alkoholu i nelegalnim supstancama, gube apetit i češće se odlučuju na samoubistvo. Žene se, sa druge strane, prejedaju i goje i imaju manje nasilne pokušaje suicida. Poznata je i postporođajna depresija, u koju zapadne 8-15% novopečnih majka, a propraćena je simptomima poput poremećaja sna i apetita, bezvoljnosti, nemira, zamora, osećaja krivice i razmišljanja o samoubistvu.

Depresiju je moguće lečiti psihoterapijom, lekovima ili kombinacijom oba. Svaki čovek je barem jednom u životu bio depresivan i predstavlja mu veliko olakšanje kada zna da nije jedini u toj situaciji. Osećaj stida da potraži pomoć ne sme postojati, jer na taj način ne šteti samo sebi, već i svima u svom okruženju. I dalje je depresivan, agonija se bespotrebno produžava, a samoubistvo je, nažalost, jedno od očekivanih ishoda.

Depresivne osobe ne vredi ubeđivati da nije sve tako crno kao što njima izgleda, jer to izaziva kontraefekat. Ni prijatelji ni porodica im ne mogu pomoći, jer se nalaze u začaranom krugu. Iz njega je moguće izaći jedino uz stručnu pomoć, a tu je Mobilna sestra da im pokaže da nisu sami i da im objasni da će teško stanje proći.