Dekubitus i kućna nega: rešenje problema

11.04.2016
Dekubitus i kućna nega: rešenje problema„Ako je nastala rana od ležanja za to nije kriva bolest, to vidljiv znak greha negovatelja“ – rekla je Florens Najtingel 1859.godine.

U praksi MOBILNE SESTRE jedna od najčešćih stanja kod kućne zdravstvene nege sa kojim se susrećemo su rane od ležanja ili dekubitus. Dekubit, kako se to često narodski kaže, su tipične rane koje se javljaju kod nepokretnih ili polupokretnih pacijenata koji su otpušteni na kućnu negu i sa kojim pacijenti, ali i njihovi najbliži imaju najviše problema.

Šta je dekubit?


Dekubitus se definiše kao lokalno oštećenje kože ili potkožnog tkiva nastalo zbor sile pritiska, sile smicanja, trenja i vlažnosti, odnosno njihovom kombinacijom. Oštećenje integriteta kože javlja se kod nepokretnih, delimično ili ograničeno pokretnih i kod inaktivnih pacijenata.

Dekubitusi se najčešće javljaju kod pacijenata u bolnicama (i u visoko razvijenim državama), domovima za stare, a često i u kućnim uslovima. U zdravstvenim ustanovama o prevenciji i lečenju dekubitusa brinu sestre i lekari, a u kućnim uslovima to je uglavnom prepušteno bliskim osobama. Mnogi se u tome ne snalaze baš najbolje i tada je jedina pomoć stručna nega patronažne mobilne sestre.

Kako se borimo protiv dekubita?


Kvalitetna i stručna zdravstvena nega je ključ rešenja problema. Nastanak dekubitusa sprečava se pojačanim merama lične higijene, kupanjem ili prebrisavanjem tela toplom vodom i neutralnim sredstvima uz blagu masažu blagim hidrantnim kremama. 

Mobilna sestra je za potrebe svojih pacijenata razvila posebnu kremu za efikasno negovanje bolesnika sa dekubitom. Takođe, naše negovateljice pomažu ukućanima bolesnika savetima i praktičnim primerima kako da se najefikasnije pomogne ovakvim pacijnetima.

Evo nekoliko korisnih saveta iz prakse i iskustva Mobilne sestre:


  • Posebnu pažnju treba posvetiti higijeni anogenitalne regije. Kod inkontinentnih pacijenata primeniti savremena pomagala. Pelene sa indikatorom vlažnosti su vrlo korisne i mogu se dobiti na recept.
  • Uvek savetujemo da lično i posteljno rublje treba da bude komotno i od prirodnih materijala, bez šavova, dugmadi i nabora. Pri svakoj aktivnosti oko bolesnika proveravati izgled kože. 
  • Promenu položaja tela treba vršiti na dva sata, a nekada i češće. Pri promeni položaja tela aktivirati bolesnika maksimalno i koristiti tehniku odizanja od podloge uz pomoć trapeza ili mekih podmetača.
  • U zavisnosti od stanja pacijenta preporučuje se ishrana bogata proteinima, mineralima i vitaminima. Težiti održavanju idealne mase, jer mršavost, ali i gojaznost predstavljaju faktor rizika. Pri hranjenju voditi računa da se ostaci hrane ne nađu u postelji, jer i mrvice hleba mogu da izazovu oštećenje kože.

Ako imate problem sa dekubitom, pozovite Mobilnu sestru!


Najveći problem u našoj praksi zapravo predstavlja zapušteno stanje ovakvih pacijenata. Zato je važno da na vreme uočite ove promene u stanju bolesnika i da nas što pre kontaktirate. Poboljšanje stanja i rešavanje dekubita je onda mnogo brže, efikasnije i svakako jeftinije. Naravno, sve to uz mnogo manje patnje i problema za naše najmilije.

Kvalitetna i stručna kućna zdravstvena nega je i glavna delatnost naših negovateljica, koje su osposobljene da efikasno rešavaju ovakve situacije. Dugogodišnje iskustvo Mobilne sestre u radu sa nepokretnim i polupokretnim pacijentima, stručnost, razvijene tehnike i standardni zdravstvene nege su razlog zašto biraju upravo nas.