Deca su naše najveće blago

19.12.2017
Deca su naše najveće blago

Logično je i normalno da većina ljudi želi da se ostvari u ulozi roditelja – to im daje dublji smisao života, otkrivaju novu vrstu ljubavi i posvećuju se tom malom biću u potpunosti. Međutim, šta se dešava kada vas maleni član učini nesigurnim? Neprospavane noći, sve manje slobodnog vremena i prevelika briga učiniće da više niste sigurni šta je najbolje za vašu bebu.

Na koju je stranu okrenuti, da li joj prija temperatura voda u toku kupanja, da li može da se povredi ako je slučajno stisnete malo jače ? Na sva ova pitanja možete dobiti adekvatne odgovore, ali i praktičnu pomoć od naše Mobilne sestre.   

Nega novoronđenčeta

Novopečenim roditeljma najteže pada prvih mesec dana od momenta kada svoje novorođenče dovedu kući. Ustajanje na smenu, hranjenje, presvlačenje pelena, a onda sledi momenat od kojeg mnogi zaziru – pravilno kupanje i nega. Normalno je da osećate strah da ne povredite vašu bebu, a naš cilj je da ga eliminišemo. Mobilna sestra vam može pomoći u sledećim aktivnostima :

-       Kupanje novorođenčeta ili bebe

-       Nega pupka kod novoronđenčadi

-       Nega bebe nakon kupanja (nega nosa, ušiju, očiju, uklanjanje temenjače, prepovijanje itd)

Ona će biti izuzetno nežna i pažljiva prema vašoj bebi, a glavni cilj je da i vi znate da ponovite sve te korake nakon njene posete.

Masaža beba

Kad vaša bebica ima grčeve, svaki put saosećate sa njom ne znajući kako da joj pomognete? Masaža može odgovor na njene tegobe, a pomaže i kada ima problema sa varenjem i temperaturom.

Takođe, masaža je odličan način uspostavljanja i učvršćivanja veze sa vašim detetom. Da, i vaš partner može i treba da učestvuje. Mobilna sestra će vam pokazati kako da masirate bebinu glavu i lice, ramena, podlaktice i šake, grudi, stomak, noge, stopala, leđa i zadnjicu. 

Nega dece do 3 godine i dece predškolskog uzrasta

Iako više nisu bebe i imaju moć govora, ponekad je teško usaditi im nove navike i odvići ih od starih. Neke majke imaju problema da svoje bebe odviknu od dojenja, dok druge ima problema da ih odviknu od pelena i naviknu na nošu.

Oko četvrte godine detetu je potreban vrtić i da se socijalizuje sa vršnjacima te su mnoge majke u strahu kako će im deca podneti tu veliku promenu. Dopustite svom detetu da provede neki dan bez vas (npr. kod bake i dece ili sa vršnjacima) pre nego što krene u vrtić. Veoma je bitno da ga naučite samostalnosti od malena kako bi taj proces protekao zbog bezbolnije.

Ako osećate postporađajnu depresiju i mislite da se niste dovoljno “povezale” sa svojom  bebom, ne oklevajte da pozovete za savet i pomoć. Sa druge strane, ako je vaše dete već krenulo u vrtić i vidite da se ne snalazi najbolje, mi ćemo vam pomoći. Naš cilj nije samo da se posvetimo vašom detetu, već i vama. Veoma je bitno da vam olakšamo ogromnu promenu u životu i da budemo tu za vas i vaše najveće blago!