Davanje terapije kod kuće - odgovori na najčešća pitanja

21.01.2021
Davanje terapije kod kuće - odgovori na najčešća pitanja

Davanje terapije kod kuće najčešće se odnosi na infuzije i injekcije po nalogu lekara koje se mogu primiti u kućnim uslovima. Ovu vrstu terapije sprovodi stručno medicinsko osoblje koje se profesionalno bavi kućnom negom: medicinske sestre i tehničari.

Ambulanta za kućnu zdravstvenu negu MOBILNA SESTRA se fokurisa na rad sa pacijentima u kućnim uslovima na teritoriji Beograda. Sa ciljem da pruži maksimalan kvalitet usluge u najkraćem vremenskom roku od poziva pacijenta, Mobilna sestra pruža širok dijapazon medicinsko-tehničkih i negovateljskih usluga u kući ili stanu pacijenta. Neke od najpopularnijih usluga Mobilne sestre su:

  • Davanje infuzije po nalogu lekara
  • Davanje injekcije po nalogu lekara
  • Davanje klizme (klistiranje) 
  • Previjanje i nega rana
  • Lečenje dekubitusa
  • Nega stome (zamena diska i kese) 
  • Pomoć pri održavanju higijene (kupanje, pranje kose, dnevna toaleta, zamena pelena...) 

Tokom šest godina postojanja Mobilne sestre,  susretali smo se sa najrazličitijim pitanjima koje su nam pacijenti postavljali. Danas ćemo pokušati da rešimo najčešće nedoumice naših klijenata.

Da li boli davanje injekcije / infuzije? 


Mobilna sestra ima "laku ruku" i dugogodišnje iskustvo koje čini primanje terapije putem injekcije i infuzije skoro nimalo neprijatnim za pacijenta. Individualan i topao pristup Mobilne sestre, kao i njeno strpljenje, omogućava čak i najplašljivijim pacijentima da se opuste i psihički pripreme za davanje terapije. 

Da li isti lek deluje drugačije kada se uzima oralno u odnosu na uzimanje preko injekcije ili infuzije? 


Da. Glavna razlika je u brzini delovanja leka. Kada se lek prima intravenozno, brže deluje nego kada se uzima oralno. Takođe, nema opasnosti od neželjenih efekata lekova na želudac i creva koji se često ispoljavaju kod određenih oralnih terapija. 

Da li se svi lekovi mogu primiti u kućnim uslovima?


Ne mogu se svi lekovi primiti u kućnim uslovima. Određeni lekovi se primaju samo u bolničkim uslovima. Pri svakom davanju terapije se mora pridržavati naloga i instrukcija nadležnog lekara.

Da li je vitaminska infuzija od pomoći kod umora, stresa ili mamurluka?


Vitaminska infuzija je veoma blagotvorna za organizam, ali nije svemoguća. Infuzija sa vitaminima se najčešće prepisuje kada je neophodno brzo nadoknaditi izgubljenu tečnost, elektrolite, vitamine i druge hranljive materije. Vitaminska infuzija može poslužiti kao brza pomoć za rehidrataciju, jačanje imuniteta i pomoć pri ozdravljenju, ali ne može na duge staze zameniti zdravu ishranu i redovan san.

Koliko dugo treba da traje zastoj creva da bi bilo indikovano davanje klizme?


Na ovo pitanje ne postoji univerzalan odgovor. Različiti ljudi imaju različit ritam pražnjenja creva. Svaki zastoj koji traje nekoliko dana duže od uobičajenog perioda između dva pražnjenja creva bi trebalo da bude ispitan od strane lekara. Lekar u ovakvim slučajevima traga za uzrokom zastoja i po potrebi indikuje davanje klizme.

Kod nepokretnih pacijenata često dolazi do dugoročnog zastoja koji može biti veoma bolan i koji se ne sme ignorisati. Kod takvih dugoročnih zastoja je ponekad potrebno ponoviti klistiranje više puta.

Koliko unapred je potrebno zakazati usluge Mobilne sestre? 


Mobilna sestra teži da pruži potrebnu medicinsku pomoć u najkraćem roku od poziva pacijenta odnosno u prvom slobodnom terminu u toku istog dana. Međutim, zbog velikog obima posla, preporučujemo zakazivanje dan ranije kako bi pacijenti mogli da dobiju termin koji njima najviše odgovara. 

Da li Mobilna sestra radi i laboratorijske analize?


Mobilna sestra u saradnji sa laboratorijom Konzilijum vrši patronažu za vađenje krvi i uzimanje drugih uzoraka potrebnih za laboratorijske analize.

Kada Vi ne možete kod nas, Mobilna sestra dolazi kod Vas! 


Za sva ostala pitanja na koja nismo stigli da vam odgovorimo u ovom blogu, kao i za zakazivanje naših usluga, obratite nam se putem telefona 060 32 64 666. Možete nam pisati putem vibera, mejla Ambulante ili u inbox naših društvenih mreža. Tu smo za vas! 

Vaša Mobilna sestra