Davanje klizme - odgovori na 7 najčešćih pitanja

21.10.2021
Davanje klizme - odgovori na 7 najčešćih pitanja

 

Dugotrajna opstipacija ili nedovoljno pražnjenje su čest razlog zbog kojeg lekari preporučuju davanje klizme odnosno klistiranje. Klizma se takođe prepisuje i pre određenih lekarskih pregleda i intervencija. Danas za vas odgovaramo na najčešća pitanja koja naši pacijenti imaju u vezi klistiranja u kućnim uslovima.

 

Šta je davanje klizme/klistiranje?

 

Davanje klizme predstavlja medicinsko-tehničku proceduru koju po nalogu lekara sprovodi stručna medicinska sestra ili tehničar. Klistiranje podrazumeva uvođenje rektalnog katetera preko anusa pacijenta kroz koji se u debelo crevo ubrizgava posebno prilagođen miks tečnosti.

 

Zašto se daje klizma?

 

Cilj davanja klizme jeste pokretanje creva, omekšavanje stolice, razbijanje zastoja i potpuno pražnjenje. Za davanjem klizme se kod opstipacije najčešće poseže nakon što neke druge opcije nisu dale povoljan rezultat ili kada sam zastoj predugo traje, uzrokujući bolove i neprijatnosti za pacijenta.

 

Kada je vreme za davanje klizme?

 

Pokretanje creva i sprečavanje opstipacije u većini slučajeva može da se postigne zdravom ishranom punom vlakana i redovnom fizičkom aktivnošću. Ponekad je potrebno uvesti, po savetu lekara, određene namirnice, suplemente ili takozvane ,,čepiće’’ koji se mogu nabaviti u apoteci. Ako ove metode ne daju rezultate ili zastoj traje duže od tri do pet radnih dana, pristupa se rešavanju opstipacije putem davanja klizme.

 

Šta kada davanje klizme ne dovede do potpunog pražnjenja?

 

U praksi, kada su zastoji duži od 5 dana u pitanju, može da se desi da davanje klizme dovede do delimičnog, nepotpunog pražnjenja. U ovom slučaju najčešće je najefikasnije ponoviti proceduru davanja klizme 24h kasnije, kako se ne bi izgubio efekat prve klizme i kako bi se postiglo bolje pražnjenje.

 

Da li davanje klizme može da reši svaku opstipaciju?

 

Iako davanje klizme od strane stručne medicinske sestre uglavnom daje povoljan rezultat kod većine pacijenata, ponekad uzrok opstipacije može biti takav da ga davanje klizme ne može rešiti. U tom slučaju je potrebno obaviti dodatne lekarske preglede i potencijalno se obratiti hirurgu kako bi se tačno utvrdio razlog zastoja i što brže i efikasnije rešio postojeći problem.

 

Da li je davanje klizme neprijatno?

 

Davanje klizme treba da vrši stručno medicinsko osoblje sa iskustvom – medicinska sestra ili tehničar. Pre davanja klizme, pacijentu se na razumljiv i strpljiv način mora objasniti kako će teći sama medicinsko-tehnička procedura. Ukoliko davanje klizme vrši medicinsko osoblje sa iskustvom i znanjem, za samog pacijenta neće biti neprijatnosti niti bolova.

Veoma je bitno da davanje klizme ne pokušava da sprovede nestručna osoba jer može doći do povreda, bolova i ozbiljnih zdravstvenih posledica po pacijenta.

 

Da li se klistiranje može uraditi kod kuće?

 

Većina pacijenata se najudobnije oseća ako se sama procedura davanje klizme izvršava u njihovom domu, sa pristupom sopstvenom kupatilu, umesto u nekoj od zdravstvenih ustanova. Davanje klizme kod kuće, po nalogu lekara, je moguće uz usluge Mobilne sestre, Ambulante za kućnu zdravstvenu negu. Mobilna sestra vrši usluge davanja klizme u kućnim uslovima na teritoriji Beograda, brzo, stručno, efikasno i bezbolno.

Za sva vaša pitanja o davanju klizme stojimo vam na raspolaganju putem telefona 060 32 64 666 ili 011 71 15 269. Tu smo za vas!

Vaša Mobilna sestra