Davanje klizme kod dugotrajne opstipacije

16.06.2022
Davanje klizme kod dugotrajne opstipacije

 

 
Opstipacija ili zatvor predstavljaju otežano pražnjenje creva ili odsustvo pražnjenja creva koje traje više od nekoliko dana. Ritam i učestalost pražnjenja creva su donekle individualni - variraju od osobe do osobe. Međutim, sve što je duže od tri dana bez pražnjenja creva možemo svrstati u opstipaciju.
 
Od opstipacije je skoro svako patio barem jednom u životu. Uzroci usporenog rada creva su mnogobrojni. Samo neki od njih su odsustvo kretanja i fizičke aktivnosti, ishrana bogata ugljenim hidratima i šećerima, a siromašna vlaknima, hronični stres i loše spavanje, uzimanje određenih lekova, oporavak od hirurških intervencija i porođaja. Uzroci opstipacije mogu biti i psihološki: kada pacijent zbog bolova, hemoroida ili više neuspešnih pokušaja pražnjenja razvije averziju ka novom pokušaju odlaska u toalet.
 
 

Postoji nekoliko saveta koji vam mogu pomoći da ubrzate rad creva:

 
Fizička aktivnost: vežbanje nekoliko puta nedeljno ili šetnja svakog dana
 
Ishrana bogata vlaknima: izbegavajte brzu hranu, industrijske šećere i gazirana pića. U ishranu uvedite voće, povrće i orašaste plodove. Uobročite hranu u više manjih obroka dnevno. 
 
Masaža stomaka: posebno pogodno za nepokretne pacijente sa opstipacijom. 
 
Ne izbegavajte i ne odlažite odlazak u toalet onda kad osetite nagon. 
 
Ubacite u ishranu suve šljive ili kompot od suvih šljiva. 
 
 

Davanje klizme kod kuće 

 
Davanje klizme predstavlja medicinsku proceduru koju izvodi stručna medicinska sestra ili tehničar. Sprovodite se tako što se putem rektalnog katetera ubrizga specijalan miks tečnosti u debelo crevo. Ovaj miks tečnosti bogat stimulišućim sastojcima služi da pokrene creva, omekša stolicu i stimuliše pražnjenje. 
 
Davanje klizme kod kuće dozvoljava da pacijent uštedi vreme i sačuva svoju privatnost. Sama procedura je minimalno neprijatna za pacijenta i ne izaziva bolove. Veoma je bitno da davanje klizme u kućnim uslovima izvede stručna i strpljiva medicinska sestra, kako bi se pacijent adekvatno uputio u proceduru i izbegao neprijatnosti i povrede koje mogu nastati nestručnim davanjem klizme. 
 
 

Kako zakazati davanje klizme kod kuće? 

 
Klistiranje u vašim stanu ili kući možete zakazati u Mobilnoj sestri, Ambulanti za kućnu zdravstvenu negu. Stručne i profesionalne medicinske sestre izlaze na teren i pružaju zakazanu uslugu po pozivu, u željenom terminu ili najskorijem slobodnom terminu. Zakazivanje možete uraditi putem broja telefona 060 32 64 666 ili 011 71 15 269 svakog dana u nedelji između 08h i 20h. 
 
I ne zaboravite: kada vi ne možete kod nas, Mobilna sestra dolazi kod vas! 
 
Uvek tu za vas, 
Vaša Mobilna sestra