Davanje injekcije kod kuće – pomoć u pravi čas

04.02.2021
Davanje injekcije kod kuće – pomoć u pravi čas

Zašto je kućno davanje injekcije po nalogu lekara sve popularnije? Kako možete primiti prepisanu terapiju u udobnosti svoga doma? Koje sve usluge pružaju privatne medicinske sestre po pozivu? Saznajte više u današnjem tekstu!

 

Šta su to injekcije?

 

Injekcije predstavljaju unos rastvora tečnosti (u kojoj su koncentrisani određeni lekovi ili druge materije) direktno u organizam pacijenta uz pomoć pribora za davanje injekcije: šprica i sterilne igle. Koristeći špric sa rastvorom leka i iglu, stručno medicinsko osoblje (medicinska sestra ili tehničar) vrše ubod na određenom delu tela pacijenta, obezbeđujući brzu i efikasnu administraciju prepisanog leka.

 

Koje vrste injekcija postoje?

 

Postoji više vrsta injekcija, a u praksi najčešće srećemo:

·        Kožne ili intradermalne injekcije

·        Potkožne ili subkutane injekcije

·        Intramuskularne ili mišićne injekcije

·        Intravenozne injekcije

 

Kako se daje injekcija?

 

Davanje injekcije zavisi od vrste injekcije i leka koji je prepisan. Prilikom kućnog davanja injekcije, procedura najčešće podrazumeva sledeće korake:

·        Priprema pacijenta za davanje injekcije u dobro osvetljenoj prostoriji

·        Pranje ruku i priprema potrebnog pribora (rukavica, šprica, igle, ampule leka, vate ili gaze, posude/kontejnera za odlaganje upotrebljenog pribora)

·        Priprema leka uz obaveznu proveru imena leka, roka trajanja, prepisane doze i načina aplikacije

·        Pozicioniranje pacijenta i dezinfikovanje mesta uboda

·        Apliciranje injekcije

·        Dezinfekcija ubodenog mesta i praćenje pacijenta zbog potencijalnih alergijskih reakcija

 

Za šta se najčešće prepisuju injekcije?


Injekcije su intergralni deo zdravstvene nege i primenjuju se kod širokog dijapazona zdravstvenih problema. U praksi najčešće srećemo:

·        Injekcije lekova protiv bolova kod teške ukočenosti vrata, kičme, lumbalnog dela tela ili bolova druge vrste

·        Injekcije redovne terapije kod pacijenata koji ne mogu lekove uzimati oralno ili dolazi do opterećenja ili oštećena želuca prilikom oralnog uzimanja lekova. Uglavnom su to injekcije antibiotika ili analgetika.

·        Injekcije protiv zgrušnjavanja krvi – injekcije fraksiparina ili drugih lekova sa antitrombotičkim dejstvom su često deo terapije nakon izlaska iz bolnice posle operacija ili preležanih bolesti poput trenutno aktuelnog korona virusa.

·        Hormonske injekcije i injekcije prepisane u procesu veštačke oplodnje

 

Kako primiti injekciju kod kuće?

 

Aplikaciju svih vrsta injekcija treba da sprovede stručno medicinsko osoblje u vidu medicinskih sestara ili tehničara, a po nalogu nadležnog lekara koji određuje vrstu i doziranje terapije. U današnje vreme, nije potrebno da napuštate udobnost sopstvenog doma kako biste primili prepisanu injekciju ili infuziju. Dovoljno je da pozovete Mobilnu sestru, Ambulantu za kućnu zdravstvenu negu i zakažete termin koji Vam najviše odgovara za posetu stručne medicinske sestre i pružanje neophodnih medicinsko-tehničkih usluga.

Kućno davanje injekcije po nalogu lekara je sve popularnije jer obezbeđuje pacijentu da uštedi vreme i energiju koji bi mu bili potrebni za odlazak do najbliže zdravstvene institucije i čekanje redova uz eventualno izlaganje gužvi. Ono je posebno pogodno za sve one koji ne mogu ili ne žele da napuštaju svoj dom, a ipak žele brzu i kvalitetnu uslugu medicinske sestre po pozivu.

 

Kako do usluga Mobilne sestre, medicinske sestre po pozivu?

 

Ambulanta Mobilna sestra pruža niz medicinsko-tehničkih usluga na teritoriji Beograda. Za više informacija i zakazivanje možete nam se obratiti putem broja telefona 060 32 64 666, putem zvaničnog mejla ambulante ili preko inboksa naših društvenih mreža. Osim uslužnog davanja terapije po nalogu lekara, pružamo i usluge previjanja i nege rana, tretmana dekubitusa, davanja klizme, administriranja i zamene katetera, nege stome, zamene diska i kese stome, kao i sve vrste pomoći oko održavanja lične higijene nepokretnih i slabo pokretnih pacijenata.

Ne zaboravite da prilikom upita pripremite što više informacija o pacijentu, lokaciji, nalogu lekara i terminima koji bi Vam najviše odgovarali. I ne zaboravite: nema potrebe za čekanjem, stresiranjem i izlaganjem gužvi. Vi ostanite kući, a Mobilna sestra dolazi kod Vas!

Vaša Mobilna sestra