Davanje injekcije i infuzije u kućnim uslovima

12.08.2021
Davanje injekcije i infuzije u kućnim uslovima

 

Davanje injekcija i infuzija nekada je bilo rezervisano samo za bolničke uslove. U današnje vreme više nije tako. Terapiju putem davanja injekcija ili infuzija po nalogu lekara možete primiti u udobnosti sopstvenog doma, u vreme koje vama najviše odgovara. U današnjem blogu razjašnjavamo najčešće nedoumice vezane za davanje infuzija i injekcija kod kuće.

 

Davanje injekcija

 

Davanje injekcije podrazumeva korišćenje šprica, igle i prepisanog leka rastvorenog u tečnosti. Lek se navlači u špric i putem šuplje igle aplikuje u određeni deo tela pacijenta. Određeni lekovi se kupuju već ubačeni u špric i spremni za aplikaciju. Davanje injekcija je jedna od najčešćih procedura u zdravstvenoj nezi širom sveta, a broj datih injekcija na godišnjem nivou meri se u milijardama.

 

Vrste injekcija

 

Injekcije se najčešće aplikuju intramuskularno (u mišić pacijenta) ili intravenski (direktno u krvotok). Osim ove dve vrste, po mestu aplikacije razlikujemo i subkutane (potkožne), kožne (intradermalne), intraarterijske i intralumbalne. Injekcije se daju prema nalogu lekara, a aplikuje ih stručna medicinska sestra ili tehničar. Cilj svakog davanja injekcije jeste pravilno i bezbedno davanje leka uz poštovanje instrukcija lekara po pitanju pripreme leka, tehnike davanja injekcije i vremena namenjenog za davanje terapije.

 

Injekcije fraksiparina

 

Često se posle određenih oboljenja ili operativnih zahvata prepisuje produžena terapija poput davanja injekcije fraksiparina jednom dnevno. Fraksiparin se u skladu sa uputstvom lekara najčešće daje u stomak, a često se dešava da pacijent dobije instrukciju da sam sebi daje injekcije posle otpusta iz bolnice. Ne oseća se svaki pacijent komotno sa ovom instrukcijom, niti su svi podjednako vešti, pa tako samostalno davanje injekcije može dovesti do neprijatnosti i modrica. Za davanje fraksiparina i drugih injekcija po nalogu lekara u kućnim uslovima možete pozvati Mobilnu sestru koja će vam pomoći brzo, efikasno i bezbolno.

 

Procedura davanja injekcije

 

Sama procedura davanja injekcije kod kuće je jednostavna za svaku stručnu medicinsku sestru sa iskustvom. Prvo se pripremi prostor i pacijent koji treba da primi terapiju, zatim se pripremi materijal za davanje terapije. Samo davanje injekcije uglavnom traje veoma kratko i bude neosetno kada to radi sestra koja ima ,,laku ruku’’. Putem injekcija se primaju različite vrste terapija. To mogu biti injekcije protiv bolova, injekcije antibiotika, injekcije hormona itd.

 

Davanje infuzije

 

Davanje infuzije takođe podrazumeva davanje terapije direktno u organizam pacijenta, ali se razlikuje od davanja injekcije po količini tečnosti koja se koristi, kao i vremenu trajanja same procedure. Davanje infuzije podrazumeva korišćenje igle, ali samo primanje infuzije nije neprijatno, ne peče i ne zadaje bolove bilo koje vrste. Vitaminska infuzija (fiziološki rastvor sa selekcijom vitamina i elektrolita) se najčešće prepisuje za rehidrataciju i ojačavanje imuniteta, a postoje i drugi infuzioni rastvori u koje se može ubaciti terapija prepisana od strane lekara.

 

Primite prepisanu terapiju kod kuće uz usluge Mobilne sestre

 

Ambulanta za kućnu zdravstvenu negu ,,Mobilna sestra’’ je sinonim za kvalitetnu kućnu negu i pružanje medicinsko-tehničkih usluga u kućnim uslovima na teritoriji Beograda. Dostupni svakog dana u nedelji, stojimo na raspolaganju sa znanjem, iskustvom i izuzetnom brzinom reakcije, obezbeđujući pacijentima neophodnu medicinsku pomoć u najkraćem roku, u udobnosti njihove kuće ili stana.

Mobilnu sestru možete kontaktirati putem telefona 060 32 64 666 ili 011 71 15 269 za sve neophodne informacije o uslugama poput davanja injekcija i infuzija po nalogu lekara, davanja klizme, tretmana dekubitusa, previjanja rana, administriranja i zamene katetera, nege stoma, pomoći oko održavanja lične higijene nepokretnih pacijenata i drugih medicinsko-tehničkih usluga.

I ne zaboravite: ako Vi ne možete do nas, Mobilna sestra dolazi kod Vas! Stojimo Vam na raspolaganju,

Vaša Mobilna sestra