Davanje infuzije – sve što treba da znate

03.12.2020
Davanje infuzije – sve što treba da znate


Infuzija se koristi za nadoknađivanje tečnosti, elektrolita, vitamina i drugih nedostajućih hranljivih materija u organizmu čoveka. Davanje infuzije najčešće srećemo onda kada je neophodno u kratkom roku nadoknaditi veću količinu izgubljene tečnosti.

Često se infuzioni rastvor koristi kao baza za davanje prepisane terapije po nalogu lekara. Ako Vi ili neko blizak Vama treba da primi infuziju, za Vas danas izdvajamo nekoliko opštih činjenica o ovom popularnom medicinsko-tehničkom procesu:


1.       Postoji više vrsta infuzija.

 

U narodu često možemo čuti podelu infuzija na ,,slatke’’ i ,,slane’’. Najčešća stručna podela infuzija je na intravenske i intraarterijske. Sastav i količina infuzionog rastvora moraju biti definisani od strane nadređenog lekara koji ordinira terapiju pacijentu. To može biti fiziološki rastvor sa vitaminima za oporavak, rehidrataciju i jačanje imuniteta, infuzija rastvora glukoze, infuzije sa antibioticima ili drugim lekovima.

 

2.       Davanjem infuzije terapija ulazi direktno u organizam pacijenta

 

Uz pomoć sistema za infuziju, omogućava se spor i dugotrajan unos svih nedostajućih materija direktno u krvotok pacijenta. Za razliku od oralne terapije kojoj je potrebno neko vreme da deluje, davanjem infuzije često dolazi do skoro trenutnog olakšanja za pacijenta, posebno kada su u pitanju veliki i bolni zdravstveni problemi.

 

3.       Infuzija je preporučljiva kod mnogih otežanih zdravstvenih stanja.

 

Samo neka od stanja kod kojih često srećemo davanje infuzije kao deo terapije su: dehidratacija i dugotrajna opšta slabost uz pad imuniteta, mučnine i uporne dijareje (posebno kod trovanja hranom), bakterijske i virusne infekcije, migrene, alergije, nakon primljene hemoterapije...

 

4.       Infuzija štiti želudac i creva.

 

U zavisnosti od jačine i dužine terapije, mnogi ljudi iskuse probleme sa digestivnim traktom zbog oralnog uzimanja lekova. Kod primanja infuzije ovaj problem ne postoji jer se obezbeđuje delovanje terapije bez dodatnog napora i oštećenja za creva i želudac.

 

5.       Infuzija se može dobiti u zdravstvenim ustanovama, ali i kod kuće.

 

Na davanje infuzije najčešće nailazimo kod pacijenata koji leže u bolnici ili posećuju ambulante kako bi primili neophodnu infuzionu terapiju. Međutim, danas infuziju po nalogu lekara možete primiti i u kućnim uslovima kroz posetu privatne medicinske sestre po pozivu.

 

6.       Davanje infuzije nije bolno kada to obavlja stručno medicinsko osoblje

Pre primanja infuzije, bitno je da je nalog lekara jasan i čitljiv, kao i da infuziju administrira stručna, licencirana medicinska sestra ili tehničar sa iskustvom. Davanje infuzije ne treba da bude ni neprijatno, ni bolno za pacijenta.

 

 

Kako do infuzije u kućnim uslovima?

 

Infuziju u kućnim uslovima po nalogu lekara možete primiti uz uslugu Ambulante za kućnu zdravstvenu negu ,,Mobilna sestra’’. Davanje injekcija i infuzija kod kuće po instrukciji lekara je jedna od najpopularnijih usluga Mobilne sestre koja može biti realizovana u kratkom roku od Vašeg poziva, radnim danima i vikendom, na teritoriji Beograda.

 

Mobilna sestra svojom lakom rukom, strpljenjem i toplim, individualnim prustupom prema svakom pacijentu osigurava kvalitetnu medicinsko-tehničku uslugu bez da pacijent mora da napusti udobnost sopstvenog doma. Ovakav način davanja terapije omogućava slabo-pokretnim i nepokretnim pacijentima da prime neophodne lekove i vitamine na vreme bez angažovanja sanitetskog prevoza i odlaska u zdravstvenu ustanovu.

 

Kako zakazati davanje infuzije kod kuće?

 

Dolazak medicinske sestre na kućnu adresu možete zakazati radnim danima i vikednom putem broja telefona 060 32 64 666 i 011 71 15 269, putem naših društvenih mreža ili zvaničnog mejla Ambulante. Ukoliko je u pitanju kratak rok, najbolje bi bilo da nam se obratite telefonom kako biste saznali najskoriji slobodan termin.

 

Molimo Vas da pre poziva pripremite informacije iz naloga lekara, kao i informacije o lokaciji i zdravstvenoj istoriji pacijenta. I ne zaboravite – ako Vi ne možete kod nas, Mobilna sestra dolazi kod Vas!

 

Vaša Mobilna sestra