Davanje infuzije: odgovori na najčešća pitanja

07.10.2022
Davanje infuzije: odgovori na najčešća pitanja

 

Kao specijalizovana Ambulanta za kućnu zdravstvenu negu, Mobilna sestra ima dugogodišnje iskustvo u pružanju svih vrsta medicinsko-tehničkih i negovateljskih usluga u kućnim uslovima. Jedna od naših najčešćih usluga koje pružamo pacijentima u kućnim uslovima je uslužno davanje terapije po nalogu lekara. Davanje terapije u kući ili stanu pacijenta se najčešće odnosni na davanje injekcija i infuzija.

Kroz naš dugogodišnji profesionalni rad saznali smo najčešće nedoumice koje naši pacijenti imaju kada je kućno davanje infuzije i injekcije u pitanju. U današnjem blogu pokušaćemo da vam damo odgovore na najćešća pitanja u vezi davanja terapije od strane medicinske sestre kod kuće.

 

Da li su sve infuzije iste?

Postoje različite vrste infuzionih rastvora koji se primenjuju u različitim slučajevima. Vrsta rastvora koji se koristi zavisi od zdravstvenog problema koji se tretira. U praksi najčešće koristimo:

  • fiziološki rastvor 0.9% NaCl
  • Ringerov rastvor
  • Hartmanov rastvor
  • rastvore glukoze u različitim procentima

 

Da li se putem infuzije primaju lekovi?

Ukoliko je lekar prepisao davanje lekova putem infuzije, u infuzioni rastvor se dodaje prepisana terapija u dozi i količini koja je prepisana. Putem infuzije se mogu davati antibiotici, imunološka terapija, lekovi za stomačne probleme i mnogi drugi lekovi.

 

Da li se putem infuzije primaju vitamini i minerali?

U određene infuzione rastvore mogu se dodavati vitamini, minerali i elektroliti u prepisanim dozama. Putem infuzije se najčešće aplikuju vitamin C i vitamini iz B grupe vitamina. Vitaminske infuzije se često prepisuju u kontinuitetu radi bržeg oporavka, poboljšanja imuniteta i opšteg zdravstvenog stanja.

 

Da li davanje infuzije boli?

Davanje infuzije podrazumeva korišćenje seta za infuziju čiji je sastavni deo igla. Osim inicijalnog uboda kako bi se obezbedilo aplikovanje infuzije direktno u organizam pacijenta, davanje infuzije ne boli, ne peče i nije na bilo koji način neprijatno.

 

Koliko traje davanje infuzije?

Dužina aplikovanja infuzije zavisi od više faktora, a određuje je lekar. Najčešće davanje infuzije ne traje duže od pola sata. Međutim, u zavisnosti od stanja pacijenta, nekad je potrebno prilagoditi količinu rastvora i dužinu davanja infuzije, pa srećemo i sporo davanje infuzije koje može trajati od sat vremena do više sati.

 

Zašto je infuzija blagotvorna za organizam?

Davanje infuzije je brz i efikasan način da se nadoknadi izgubljena tečnost, elektroliti i druge hranljive materije. Davanje terapije putem infuzije dozvoljava organizmu da brže i bolje absorbuje terapiju nego što je to slučaj sa oralnim uzimanjem lekova.

Davanje infuzije je posebno pogodno kada su prisutni veliki stomačni problemi poput povraćanja, dijareje ili iritiran želudac, jer terapija u infuziji ne prolazi kroz organe za varenje već deluje direktno na organizam, ne stvarajući dodatne iritacije.

 

Gde se prima infuzija?

Infuzija se može primiti u zdravstvenim ustanovama: bolnicama, ambulantama, ali i u kućnim uslovima ako infuziju po nalogu lekara aplikuje stručna medicinska sestra ili tehničar.

 

Kako dobiti infuziju kod kuće?

Davanje infuzije prema nalogu lekara kod kuće ili u stanu u Beogradu možete zakazati kod Mobilne sestre, Ambulante za kućnu zdravstvenu negu. Pozivom na broj 060 32 64 666 ili 011 71 15 269 možete dobiti sve informacije o proceduri davanja infuzije u kućnim uslovima i zakazati potrebnu uslugu u terminu koji vama najviše odgovara.

 

Uvek tu za vas,

Vaša Mobilna sestra