Davanje infuzije kod stomačnih virusa

10.07.2022
Davanje infuzije kod stomačnih virusa

Sa letnjim vrućinama i visokim temperaturama učestalost stomačnih virusa kod dece i odraslih se povećava. Izloženost namirnica višim temperaturama povećava šansu za kvarenje hrane, a izloženost bakteriološki neispravnoj vodi u javnim vodovodima i na kupalištima takođe doprinosi širenju stomačnih virusa.

 

Prevencija stomačnog virusa

 

Prevencija stomačnih virusa zasniva se na redovnom održavanju higijene ruku, s obzirom da se ovaj virus najčešće prenosi putem prljavih ruku ili direktnim kontaktom sa kontaminiranim namirnicama ili vodom. Temeljno perite voće i povrće pre konzumiranja.

Stomačni virus se takođe lako prenosi sa čoveka na čoveka. Izbegavajte bliski kontakt sa obolelima, kao i deljenje pribora za jelo ili šolja/čaša prilikom boravka u kolektivu.

Redovno korišćenje probiotika u konsultaciji sa vašim lekarom takođe može biti od pomoći za jačanje otpornosti vaše crevne flore.

 

Simptomi stomačnog virusa

 

Najčešći simptomi stomačnog virusa su:

  • mučnina
  • povraćanje
  • dijareja
  • grčevi u abdomen
  • gađenje na hranu i vodu
  • malaksalost
  • bolovi u mišićima
  • povišena telesna temperature

Simptomi stomačnog virusa razvijaju se naglo, a mogu trajati desetak dana. U zavisnosti od jačine infekcije, povraćanja i dijareja mogu se javljati više puta dnevno, pri čemu pacijent aktivno gubi tečnost i elektrolite.

Kod izraženih simtpoma stomačnog virusa bitno je javiti se nadležnom lekaru što pre. Lekar upoznat sa zdravstvenom istorijom pacijenta prepisaće neophodnu terapiju za ublažavanje simptoma, kao i pomoćna sredstva za rehidrataciju (farmakološka sredstva poput Orosala ili davanje infuzije) u zavisnosti od stanja pacijenta.

 

Ishrana kod stomačnog virusa

 

Pacijent koji boluje od stomačnog virusa treba da bude na dijetalnoj ishrani (poput čajne dijete) koja se zasniva na dvopeku, nezaslađenom čaju, nemasnim namirnicama koje ne sadrže jaja i mleko. Nakon što se simptomi ublaže, treba izbegavati teška, masna i začinjena jela koja mogu iritirati želudac. Pokušajte sa barenim krompirom i pirinčem, slanim posnim keksom…

 

Davanje infuzije kod stomačnih virusa

 

Infuzija predstavlja rastvor tečnosti u kojoj se mogu nalaziti dodati vitamini, elektroliti, minerali, kao i prepisana terapija po nalogu lekara. Infuzija se aplikuje intravenozno, omogućavajući brzu nadoknadu izgubljene tečnosti i rehidrataciju organizma. Terapija data intravenozno se brže resorbuje u organizmu, s obzirom da lekovi dati na ovaj način ne moraju da prolaze kroz digestivni sistem i ne utiču direktno na želudac. Infuziju prepisanu po nalogu lekara aplikuje stručna medicinska sestra ili tehničar.

Davanje infuzije kod stomačnih virusa je brz i efikasan način nadoknade izgubljene tečnosti, posebno kada pacijent pati od učestalih dijareja i dugotrajne mučnine ili gađenja na hranu i vodu. Kod hroničnih bolesnika i osoba sa oslabljenim imunitetom bitna je i nadoknada minerala i vitamina tokom bolovanja od stomačnog virusa.

 

Davanje infuzije kod kuće

 

Uz usluge Mobilne sestre, Ambulante za kućnu zdravstvenu negu, davanje infuzije po nalogu lekara možete zakazati i u udobnosti vašeg doma. Stručna medicinska sestra dolazi na vašu adresu u najkraćem roku od vašeg poziva ili u terminu koji vama najviše odgovara.

Osim usluga davanja injekcija i infuzija kod kuće, Mobilna sestra pruža integrisan servis zdravstvenih usluga koje obuhvataju previjanje rana, tretman dekubitusa, davanje klizme, negu stome, negu katetera, pomoć pri održavanju higijene nepokretnih bolesnika (toaleta i kupanje), kao i druge usluge iz domena kućne zdravstvene nege.

Za više informacija i zakazivanje pozovite Mobilnu sestru putem telefona 060 32 64 666 ili 011 71 15 269. Stojimo vam na raspolaganju svakim danom u nedelji.

Uvek tu za vas,

Vaša Mobilna sestra