Davanje infuzije

12.09.2019
Davanje infuzije

Infuzija predstavlja ravnomerno i sporo unošenje fiziološkog rastvora određene materije u organizam. Materije koje se nadoknađuju putem infuzije su tečnosti, elektroliti i druge hranljive materije koje su neophodne organizmu. Intraarterijska ili intravenska, infuzija obezbeđuje dugotrajno i umereno unošenje nedostajućih materija direktno u krvotok pacijenta. Infuzija se najčešće koristi kada je neophodno u kratkom roku nadoknaditi veliku količinu izgubljene tečnosti. Infuzije se takođe često koriste kao baza kroz koju se lek ubacuje u infuzioni rastvor, pa zatim direktno u organizam pacijenta.

Postupak davanja intravenske infuzije u kućnim uslovima mora poštovati određena pravila. Vrstu rastvora, brzinu kapanja i količinu određuje lekar, stoga se infuzija daje po nalogu i instrukcijama lekara. Rastvori koji se daju se nalaze u plastičnim ili staklenim bocama različite mililitraže. Zamućeni infuzioni rastvori ili infuzioni rastvori sa pahuljastim talogom se ne smeju koristiti. Za davanje infuzionih rastvora iz boce mora se koristiti poseban sistem za infuziju. Prilikom davanja infuzije pacijent mora biti pripremljen i upoznat sa procedurom, a sav potreban materijal mora biti unapred obezbeđen. Infuzija se najčešće daje u kubitalnu venu, ali kod dugoročnih infuzija se takođe daje u vene nadlanice i podlaktice.

Davanje infuzije je često neophodno i veoma korisno u sledećim slučajevima: dehidratacija, različite vrste opekotina, gubitak krvi i malokrvnost, kada je potrebno održavati određenu koncentraciju leka u krvi, kod hroničnih migrena, lečenja konstantnog umora i stresa, oslabljenog imuniteta, iscrpljenosti usred dugoročnih i teških fizičkih radova, kada je došlo do poremećaja rada probavnog sistema, prilikom teških virusnih i bakterijskih infekcija, usled teškog mamurluka, za detoksikaciju i regeneraciju nakon zračenja, ali i za usporavanje pojavljivanja znakova starenja. Davanje infuzije služi da vrati izgubljenu tečnost u organizam i pomogne lečenju i osnaživanju pacijenta, dovodeći do opšteg boljitka u njegovom zdravstvenom stanju.

Mnogi pacijenti koji nisu na bolničkom lečenju bivaju primorani da putuju do državne zdravstvene ustanove kako bi primili terapiju putem infuzije. Osim toga, vremenski su ograničeni da terapiju prime tokom radnog vremena državne zdravstvene ustanove, uz neizbežno čekanje redova zbog manjka osoblja i prebukiranosti. Kako su mnogi pacijenti kojima je potrebno lečenje putem infuzije u lošem zdravstvenom stanju, dodatno umaranje i izlaganje virusima i bolestima u Domovima zdravlja nije nimalo preporučljivo. Lakše, brže i mnogo udobnije rešenje za njih predstavlja usluga davanja infuzije od strane privatne medicinske sestre.

MOBILNA SESTRA Vam obezbeđuje uslugu davanja infuzije u ambulantni ili u udobnosti vašeg doma onda kada to Vama najviše odgovara, u najkraćem mogućem roku od Vašeg poziva. Po nalogu lekara, Mobilna sestra stručno, profesionalno, brzo i nežno pruža uslugu davanja infuzije, otklanjajući svaku neprijatnost koja se inače može doživeti tokom ovog procesa.

Lako i brzo, putem telefona, mejla ili društvenih mreža, možete se raspitati o svim detaljima usluge davanja infuzije na terenu ili u privatnoj ambulanti, kao i zakazati davanje infuzije gde i kada to Vama ili Vašim bližnjima najviše odgovara. Sve informacije o ceni davanja infuzije kod kuće ili u privatnoj ambulanti, kao i o ostalim uslugama koje pruža MOBILNA SESTRA, obratite nam se putem telefona 064/32 64 666 ili nas možete potražiti lično u ambulanti.