Daltonizam

19.04.2017
Daltonizam

Da li ste se nekada začudili kada vam neko kaže da je nešto sive boje, a ono je u stvari čisto plavo, ili pak obrnuto? Ili kada osoba ne prepozna razliku između najsvetlije i najtamnije nijanse jedne boje? Možda vaš sagovornik boluje od jednog od oblika daltonizma...


Daltonizam 

Obično kada negde čujemo on/ona je daltonista, pomislimo: da, to je onaj što vidi samo crno-belo.  Ali zapravo nije tako. Ovo nije bolest već poremećaj (fenomen) gde čovek nije u mogućnosti da razlikuje boje ili neku konkretnu boju, a ima i nedostatak u doživljaju boja.

Svakodnevni život ljudi koji boluju od daltonizma može biti poprilično otežan. U detinjstvu deca mogu imati veliki hendikep pri čitanju i učenju, a starijim osobama je čak onemogućeno da se bave određenim poslovima. To svakako utiče i na psihološki razvoj kod dece sa daltonizmom.

Zatim, daltonisti u saobraćaju mogu predstavljati veliku opasnost, kako za sebe, tako i za druge učesnike u saobraćaju. Upravo zato što ne prepoznaju crvenu boju na semaforu, pa se i neretko desi da prodju na crveno.

Potpuno zdrava osoba može razlikovati oko 2000 boja, dok osobe sa poremećajem daltonizma mogu da ne razlikuju čak ni tri osnovne boje.


Oblici daltonizma

Kao i kod svakog drugog poremećaja, postoje razni oblici daltonizma.

Najčešći oblik je kada osoba nije u stanju da napravi razliku između crvene i zelene boje ili plave boje. Najteži oblik je onaj kada čovek ne raspoznaje nijednu boju.

Poznata su tri oblika poremećaja raspoznavanja boja:

·         Protanopija - kada osoba ne prepoznaje crvenu boju

·         Deuteranopija - kada osoba ne prepoznaje zelenu boju

·         Tritanopija - kada osoba ne prepoznaje plavu boju


Uzroci daltonizma

Ovaj fenomen je u skoro svim slučajevima nasledan, prenosi se sa roditelja na decu, a češće pogađa muškarce nego žene. ,,U svetu živi oko 8% muškaraca i 0.5-1% žena sa ovom anomalijom.’’

U nekim slučajevima kao što su npr. glaukom, makularna degeneracija, katarakta, dijabetička retinopatija, dolazi do stečenog neraspoznavanja boja, upravo usled ovih bolesti. Teže povrede oka ili neka neželjena dejstva lekova, takođe mogu dovesti do daltonizma.

Kao što smo već napomenuli da je daltonizam nasledan, sada ćemo ukratko objasniti kako se on nasledno prenosi.

Kod muškaraca je ovaj poremećaj 16 puta učestaliji nego kod žena, što se objašnjava načinom nasleđivanja.

Sećamo se sa časova biologije da muškarci u genima nose X i Y hromozome, dok žene imaju dva X hromozoma. Ukoliko jedan od dva X hromozoma nosi taj „pokvareni“ gen daltonizma, a drugi nosi normalan gen, onda je normalan gen dominantan i uglavnom neće doći do daltonizma. Međutim, kako kod muškaraca postoji samo taj jedan X hromozom i ukoliko on nosi taj gen daltonizma, onda će taj muškarac najverovatnije biti daltonista.


Dijagnoza

Urođeni daltonizam se (još uvek) ne može izlečiti. Ali, ukoliko imamo neki od stečenih oblika ovog poremećaja vida, šanse za izlečenje postoje.

Postoje raznorazni testovi za otkrivanje daltonizma. Svima najpoznatiji je onaj sa tačkicama i brojevima u krugu.


Kao što smo rekli na početku, daltonizam se stiče odnosno prenosi sa roditelja na dete. Zato večina stručnjaka preporučuje da se obavi očni pregled deteta uzrasta između treće i pete godine života. Zašto? Zato što deca u tom uzrastu raspoznaju osnovne boje, kroz učenje i posmatranje okoline. Pedijatri i babice uvek kažu mamama da bi prva igračka trebala da bude jarkih boja, naročito crvene. Crvena je boja koju bebe prvo uočavaju i najprivlačnija im je za gledanje. Zato dragi čitaoci, ukoliko primetite da vaše dete u tom uzrastu ne zna osnovne boje ili ih meša, bilo bi dobro da se posavetujete sa oftamologom.

Postoje mnogi načini kako pomoći osobama sa daltonizmom u svakodnevnom životu. Na primer, možete napisati na papiriće koje su vam boje stvari složene u ormaru, kao i za predmete u svakodnevnoj upotrebi. Takođe je važno da osobe sa ovim poremećajem zapamte redosled boja na semaforu, kako ne bi došlo do neke nezgode.

I za kraj evo jedne zanimljivosti, koju sigurno niste znali: Bil Klinton (bivši američki predsednik), Kijanu Rivs (glumac), Mark Tven (pisac) su samo neke od poznatih osoba koje imaju daltonizam.

Uživajte u koloritu divnog proleća koje nam je stiglo.  


Ukoliko vam je potreban savet, imate dodatnih pitanja ili vam  je potrebna pomoć, Mobilna sestra  će vam u bilo kom trenutku izaći u susret i pružiti neophodnu pomoć.