Carski rez - pomoć u kući

15.02.2019
Carski rez - pomoć u kući

Mesecima unapred sam znala da ću ići na carski rez, jer su mi ustanovili indikaciju – tanka retina, koja bi pri prirodnom porođaju mogla da pukne. Ko bi rekao da nešto u oku može da bude debeo razlog za ovakvu operaciju kao što je carski rez! Ali, očni lekari su bili usaglašeni – ne bih smela da rizikujem vid.

 

Zato sam imala nekoliko meseci da se naviknem na činjenicu da ću moju bebu roditi dok sam uspavana i da se porođaja neću sećati. Da ću imati ranu na donjem delu stomaka i da ću se, kako su mi rekli svi kod kojih sam se raspitivala, oporavljati najmanje mesec dana. Da bebu neću smeti dizati dosta dugo.

 

MOGU LI JA TO SAMA?

 

Već unapred me je uhvatila panika i osećala sam da treba na vreme da potražim pomoć nekog ko će dolaziti i pomagati mi. Jer, muž će vrlo brzo nakon mog porođaja morati da se vrati na posao, a njegovo radno vreme je od 9 do ko zna kad... Obe bake su nam u drugim gradovima, a dogovor je bio da dođu da pomognu na kratko, jer su obe još zaposlene i imaju svoje obaveze.

 

Nisam neka razmažena osoba, niti sebe smatram nesposobnom, ali sam rešila da poslušam lekare i čuvam sebe koliko god je to moguće, s obzirom na prilično tešku trudnoću i već narušeno zdravstveno stanje.

 

U pitanju je bila moja prva beba. Teoretski sam potkrepila znanje u školici za trudnice, ali sam znala da je praksa – neizvesna.

 

E, pošto ja nisam ljubitelj neizvesnosti, a zaključih da će meni samoj i tek operisanoj briga o bebi biti prevelik teret, počela sam da se raspitujem o osobama koje bi mogle da mi pomognu.

 

Tako sam saznala za Mobilnu sestru, od jedne poznanice iz školice, kojoj je pomogla nakon prvog porođaja.

 


PRVI DANI KOD KUĆE NAKON CARSKOG REZA

 

U porodilištu sam, nakon intervencije, imala svu moguću negu, mogu reći da sam odmarala i uživala. Rana od carskog reza je bolela, o da, ali sam to prihvatila kao neminovnost. Tamo su mi je dezinfikovali i previjali, i objasnili kako to da nastavim da radim kod kuće. Kao i većina porodilja posle carskog, i ja sam izgubila mnogo krvi i bila bleda kao duh. Kontrolisali su mi krvnu sliku i dali preparate za povećanje crvenih krvnih zrnaca.

 

Najvažnije mi je bilo da je moja beba zdrava i da se mi polako privikavamo i na dojenje. Skinuli su me i sa katetera i infuzije i podsticali me, kao i moje cimerke, da se što više krećemo hodnicima porodilišta.

 

Pošto je i sa bebom i sa mnom bilo sve u redu, puštene smo kući trećeg dana od porođaja.

 

Novopečeni tata nas je jedva dočekao, a tu su bile i bake. Reklo bi se – pomoć na sve strane. Ipak, sa Mobilnom sestrom sam dogovorila da sutradan dođe da mi previje ranu

 

Ali, već drugog dana nakon otpuštanja, zadesio me je veliki problem. Stomak mi se naduvao, boleo i imala sam osećaj kao da se u njemu nalazi vreća kamenja. Taj bol i osećaj težine sprečavali su me da se krećem makar samo do toaleta, moje kretanje je bilo gotovo onemogućeno, jer je užasno bolelo, nisam mogla ni da se ispravim.

 

Srećna okolnost je što je baš tada stigla Mobilna sestra da mi previje ranu. Požalila sam joj se, ona je poslušala stomak i zaključila da je došlo do zastoja u radu creva. Kasnije sam saznala da to nije retkost nakon carskog reza, ali nisam mogla ni naslutiti da je ovako neprijatno. Sve u svemu, znala je šta treba da se uradi da bi se moj problem rešio i ubrzo me spasla tih muka.

 

Do skidanja konaca dolazila je svaki drugi dan da proveri kako rana od carskog reza zarasta, da je dezinfikuje i pomogne mi oko dojenja. Uz njenu pomoć, saznala sam za neke cake koje zaista olakšavaju hranjenje bebe, kao i poze za dojenje koje rasterećuju moju kičmu i udobne su i meni i bebi.

 

MASTITIS – NALIK NA PAKAO

 

Sve se odvijalo lepo, a redovan dolazak sestre u kuću mi je jako značio i činio me sigurnijom. Pored pregleda i previjanja rane, redovno mi je kontrolisala krvnu sliku i pritisak. Bila je zadovoljna brzinom kojom se popravlja stanje mojih crvenih krvnih zrnaca, a i rumenilo koje mi se vraćalo na lice je takođe svedočilo o istom.

 

Moja majka se vratila kući, a smenila ju je svekrva, koja mi je pomagala oko kupanja bebe, ali i dodavanja bebe kada je bilo vreme za podoj. Muž je jako puno radio i samo nekoliko sati noću je mogao da se odmori, pa ga nisam želela opterećivati, ali ni njemu nije bilo mrsku da ustane kad beba zaplače, kako bi je uzeo i prineo mi je.

 

Međutim, uskoro je nastao pravi pakao. Ko nije imao mastitis, ne zna kako je to. Dojke su mi se toliko upalile i bile pune čvorova, koje nisam znala kako da “razbijem”. Bolelo me je sve više, a svako naredno dojenje za mene je predstavljalo mučenje.

 


POMOĆ U PRAVI ČAS

 

Moja Mobilna sestra puno mi je pomogla. Svojom nežnošću, stručnošću i upornošću (pogotovo dok sam, bukvalno, vrištala od bolova) uspela je da me reši ovog problema.

 

Ono čega sam se najviše plašila (slušajući gomilu tuđih iskustava) jeste da ću zbog upale dojki morati prestati da dojim. To bi se verovatno i desilo da sam zapustila ovaj problem ili pokušala sama da ga “lečim”. Na sreću, obratila sam se divnoj sestrici koja i te kako zna šta se radi za lečenje mastitisa. Od napuklih i bolnih bradavica i moje povišene telesne temperature, došli smo do dojki bez čvorova i bola i, što je najvažnije – jedne srećne majke i dojene bebe.

 

Prava je sreća što sam te večeri pozvala Mobilnu sestru i što je ona htela i mogla da dođe i istog momenta započne tretman kojim me je spasla nevolje. Izmlazala me je, stavljala obloge i dala dragocene savete oko ishrane i odevanja.

 

Na žalost, mnoge druge žene nisu imale tu sreću kao ja, pa su završile sa teškim upalama i infekcijama i, naravno, tu se završilo i njihovo dojenje.

 

U stvari, mogla bih reći da nisu imale – Mobilnu sestru. Ja sam se na vreme raspitala ko je najbolji u pomoći porodiljama posle carskog reza i sada više nemam dileme – sigurno ću računati na njenu pomoć i nakon rođenja drugog deteta, što nam predstoji za četiri meseca.

Svima bih preporučila da rasterete sebe u prvim danima sa bebom i da na i najmanju pojavu problema zovu nekog pažljivog, nežnog i profesionalnog kao što je Mobilna sestra. Dani sa bebom tada zaista mogu da postanu pravo uživanje, umesto mučenja.

 

Zahvalna,

 

Milica sa Voždovca