Biološki lekovi-nova nada onkologije konačno u Srbiji

21.03.2018
Biološki lekovi-nova nada onkologije konačno u Srbiji

Karcinom je nešto o čemu se teško govori, na šta se stalno upozorava i za šta se mislilo da je, iako delimično izlečiv, toliko fatalan da mu se ni ime ne sme spomenuti. Pregled i preventiva se neretko smatrajuskoro kao prizivanjem nesreće, a realnost je da pored onkoloških klinika, terapija koje uključuju zračenje, ponekad alternativu i homeopatiju, do skoro nije bilo previše vere u lekove. Ove godine to se promenilo. O čemu se zapravo radi?


Za stavljanje 23 inovativna leka na pozitivnu listu Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, Ministarstvo zdravlja izdvojilo je 995 miliona dinara. 

Posle pet godina pauze, i u Srbiju konačno stižu najnoviji i inovativni lekovi i najsavremenija terapija sada je dostupna pacijentima.

Poenta procesa bila je u tome da se lekovi uvedu sistematski i kontinuirano na godišnjoj osnovi, tako da je, uz saglasnost Vlade, Ministartsvo zdravlja formiralo posebnu komisiju koja je radila na ubrzavanju procesa uvođenja inovativnih lekova. 

“Posle pet godina, napokon imamo nove inovativne lekove za naše pacijente. Centralna komisija je skoro celu godinu radila na odabiru i odredjivanju prioriteta”, rekao je Zoran Radojičić, direktor UDK Tiršova. 
“Najprioritetniji su bili lekovi za decu i svi lekovi koji su za decu su aplicirani su prihvaceni i dostupni su sada nasim pacijentima”, dodao je. 

Lečenje karcinoma do sada

Srbija zauzima neslavno drugo mesto u Evropi po broju obolelih od karcinoma pluća, a broj obolelih raste svake godine. Samo u periodu od 1999. do 2009. godine u Srbiji je zabeležen značajan porast broja obolelih od raka pluća za 27 odsto. Od raka pluća u proseku godišnje u Srbiji oboli gotovo 6.000, a umre 4.600 osoba.

Najčešći maligni tumori su rak pluća, zatim rak dojke, rak debelog creva, rak grlića materice i rak prostate.

Prof. Jovanović napominje da su šanse za izlečenje decenijama imali samo pacijenti kojima se bolest otkrije u ranoj fazi i koji su operisani. Ovo potpada pod domen redovnih kontrola, mogućnosti savetovanja sa lekarom koji vas zna, prati vašu anamnezu i može da vas posavetuje u skladu sa tim, ali se dosta toga svede i na ličnu odgovornost i angažovanje. Mi pre svega moramo poštovati i voleti sebe i svoje telo, pratiti i kontrolisati simptome. Ni cene pregleda nisu više izgovor s obzirom da mnogi dispanzeri i ambulante makar jednom godišnje imaju i nude besplatne preventivne preglede za razne potencijalno smrtonosne bolesti, od pregleda dojki i mladeža do ginekoloških pregleda i ultrazvuka.

Šta obećavaju nove metode lekova

– U poslednjih 15 godina situacija se drastično menja pojavom molekularne-biološke terapije i najnovije imunološke terapije. Danas smo svedoci brzog razvoja imunološke terapije različitih malignih bolesti, koja predstavlja pravu revoluciju u lečenju karcinoma, pa tako i karcinoma pluća. Sa imunoterapijom u značajnom procentu beleže se odlični rezultati, kao što su dugotrajna delimična ili potpuna povlačenja metastatskih tumora. Na taj način postiže se osnovni cilj u lečenju raka, a to je da se rak pretvori u hroničnu dugogodišnju bolest, poput drugih nemalignih bolesti. Ovi lekovi ne deluju na tumor, već direktno na imunski sistem organizma tako što prekidaju blokadu imunskog odgovora koju tumor izaziva i pojačavaju odblokirani imunski odgovor organizma na tumor kojim se ubijaju tumorske ćelije. Imunoterapija je do sada našim pacijentima bila dostupna samo kroz učešće u kliničkim studijama, iako se već daje u većini evropskih zemalja. Nadamo se da će ova grupa lekova kao i drugi lekovi, uskoro biti dostupni preko zdravstvenog osiguranja i za građane Srbije – ističe prof. dr Dragana Jovanović.
(izvor: aska.rs)

Skoro 40 godina nije bilo moderne terapije za pojedine karcinome, kao što su karcinomi jetre, prostate i jajnika, a stavljanjem onkoloških inovativnih lekova na pozitivnu listu, onkološki pacijenti imaće najsavremeniju terapiju. Na pozitivnoj listi su i lekovi za transplantaciju kao i za lečenje steriliteta. 

,,Za ove najsavremenije inovativne lekove, njih 11 koje odobrava centralna komisija već je odboreno za 35 pacijenata i to su lekovi za lečenje melanoma za lečenje karcinoma jajnika, za lečenje karcinoma prostate, karcinoma jetre i za teška hematološka oboljenja”, objasnila je Verica Lazić, direktorka RFZO. 

Od 23 inovativna leka koji su uvedeni na pozitivnu listu, 22 su bolnički lekovi, a jedan se izdaje o trošku RFZO uz recept u apotekama. 

,,Na toj listi A se nalazi bunstentan, to je lek za plućnu hipertenziju i RFZO je predvideo da se taj lek može dobiti na recept ukoliko postoji mišljenje konzilijarno od tri lekara iz sekundarne zdravstvene ustanove i pacietni koji imaju taj propisan recept mogu ga dobiti”, rekla je Tathjana Žunić iz ,,APOTEKE BEOGRAD ". 

Do kraja godine u skladu sa raspoloživim finansijskim sredstvima biće još inovativnih lekova, najavljuju iz RFZO.

(izvor: blic)

O implementaciji ovih lekova i nezi pacijenata treba voditi računa. Videće se reakcije, a administracija i praćenje reakcija je svakako nešto na šta treba obratiti posebnu pažnju.

Mobilna sestra je tu za vas.