Beba u kući: Novi život - novi izazovi

11.06.2018
Beba u kući: Novi život - novi izazovi

Dolazeći na konsultacije u naše Psihološko savetovalište, jedna buduća mama nas je podsetila na njenu perspektivu kao nekoga ko tek ulazi u svet roditeljstva. Podelila je sa nama nekoliko priča i pitanja sa kojima se mi susrećemo često, ali nažalost se nekako previđaju činjenice da život posle porođaja mnogim porodiljama donosi i brojne probleme koji se moraju sanirati i tretirati hitno i adekvatno.

Naravno da je beba u kući velika radost, i iako se šalimo najčešće sa novopečenim roditeljima kako treba da se oproste od spavanja i života, istina je da počinje jedno veliko vreme buđenja, osvešćavanja vrednosti i smisla, naravno da se sve menja. I to na svaki način i u svakom smislu. Samo život ne prestaje, već počinje, ali za nove mame to znači i da često kreće niz problema.

Mastitis-fama bez potrebe

Tako je naša pacijentkinja pred svoj porođaj imala velike strahove sećajući se svoje drugarice koja je prolazila kroz proceduru tretmana mastitisa upravo pred njihov susret. Iako mastitis recimo nije nikakav poseban bauk, već čak česta pojava, tada mladoj devojci se možda učinio poprilično bolnim tretmanom i zastrašilo je pre sam njen porođaj mnogo godina kasnije.

Postoje 4 faze:

Od lakšeg prema težem, ovo su stadijumi do kojih dolazi, od zastoja mleka do upale dojki, koji mogu lako da ređu u teže oblike ako se ne leče:

  1. zastoj mleka – začepljenje kanalića
  2. nebakterijska upala dojke - mastitis
  3. bakterijska upala dojke - mastitis
  4. nakupljanje gnoja - čir

Kako biste izbegli pogoršanje stanja, morate uporno dojiti bebu, masirati dojku i izmusti mleko. Ponekad se koristi i pumpica, a Mobilna sestra je tu da vam stručno pomogne kako ne biste došli u situaciju da ipak morate da pijete antibiotike i trpite bolove nepotrebno.

Epiziotomija-rez za novi život

Ponekad neka usputna slika tako ostavi trag, neka priča ili komentar. Takođe se naša buduća mama sećala priče svoje majke koja je tretirana epiziotomijom. Epiziotomija je hirurški rez na koži i potkožnom tkivu koji se, u određenim slučajevima, radi tokom porođaja. Iako je uveravana da je to regularna procedura, sama pomisao na rezove igde blizu intimnih delova budila je jezu kod nje. Mi to razumemo. Mi to viđamo svakog dana.

Rana od epiziotomije ume da bude jedan od najvećih problema porodilja. Neprijatnost, peckanje, bol, zatezanje otežavaju porodilji svakodnevno funkcionisanje, a zbog pravilnog zarastanja potrebno je mirovanje. U ovim trenucima važno je znati da imate podršku, nekog ko će da vas razume, pregleda i uradi toaletu rane, da savete o ovom i drugim problemima koji nastaju nakon porođaja i olakša vam ovaj lep, ali nimalo lak period. Mobilna sestra u Beogradu, obavlja kućnu negu epiziotomije upravo kako bi vas lišila problema, rizika za infekcije i dodatnim problemima, ali i neprijatnostima. Nega epiziotomijske rane traje desetak dana. Preporučljivo je da porodilja za to vreme što više leži i odmara, bez dizanja teških tereta, kako ne bi došlo do pucanja rane i kako bi se obezbedilo njeno mirno i brzo zarastanje.

Prirodno ili carskim rezom

Još jedno od tipičnih pitanja na koja pokušavamo da odgovorimo jeste i da li je bolje poroditi se prirodnim putem ili ići na carski rez. Naravno da je idealno kada se sve završi sa minimum bola i peripetija, ali znamo i da u praksi to često nije moguće. Poslednje što lekari žele jeste da ugroze život bilo porodilje bilo bebe. Nekad je carski rez stvar neophodnosti, a nekad ličnog izbora. Naše telo se porođajem svakako menja, a carski rez nosi nešto veće promene no što možda mislimo, posebno ako se uzme u obzir da je vreme oporavka znatno duže.

Moramo biti svesni da je ovde u pitanju prava rana i operacija na materici i stomaku. Carski rez je trauma za organizam porodilje, baš kao i svaka druga operacija. Iako je završen donošenjem malog bića na svet, ova vrsta porođaja predstavlja stres i zahteva posebnu vrstu nege. U prvim danima nakon carskog reza, porodilji je uglavnom teško da uporedo brine o bebi i adekvatno neguje sebe. Iako je dobila sve instrukcije, porodilja često nije u stanju da sama neguje ranu. Do skidanja konaca, što se obično dešava za oko desetak dana nakon carskog reza, neophodno je dezinfikovati ranu od carskog reza i kontrolisati da li ona dobro zarasta. U slučaju da se pojavi otok ili crvenilo rane, kao i bilo kakav iscedak, važno je obratiti se medicinskom osoblju.

Sa druge strane, porodilji je najčešće potrebna pomoć i oko dodatnih stvari pored nege posle carskog reza, kao što je upala dojki, uspostavljanje dojenja i sl.

U ovakvim situacijama, rado i sa ljubavlju u pomoć priskaču medicinske sestre iz ambulante Mobilna sestra, u Beogradu.

Srećna mama – srećna beba

Naravno, mama je ta koja će znati koga da pozove da joj pritekne u pomoć, ali beba zaista-ne zna još ništa. Koliko je divno to što smo svedoci početka jednog života u njegovim prvim danima, toliko je i naša odgovornost veća. Jer bebe su osetljive, izložene raznim problemima i sklone infekcijama i upalama. Kako ne bi došlo do ovih problema, važno je blagovremeno se informisati.

Pre svega, beba treba da se kupa svakodnevno, kratko, toplom čistom vodom, u zagrejanoj prostoriji. Višak vode sa bebine kože se samo nežno utapka. Adekvatnom četkom se četka bebino teme, kako bi se predupredila ili uklonila temenjača. Bebine genitalije i guza mažu se adekvatnom kremom, a zatim se stavljaju pelene. Nosić i oči se mogu prebrisati higijenskim štapićima. Ukoliko je bebina koža osetljiva, pregibi se mogu tretirati za to predviđenom kremicom. Kod pelenskog osipa, koriste se kreme na bazi cinka.

Kako dete raste, polako se uvode kozmetički proizvodi. Uvek je bolje da to budu dermatološki testirani proizvodi, pH neutralni i bez alergena.

Obrada pupka kod bebe je neophodna sve dok pupak ne otpadne, a najsigurnije je da to obavlja stručna osoba.

Način na koji se obavlja svaka od ovih stavki, vrsta kozmetičkih preparata koja se može koristiti, položaju držanja bebe tokom kupanja i nege - sve su to stvari koje će vam pokazati i objasniti patronažna sestra.

Ne treba da se plašite, uz pravilan savet i pomoć, savladaćete sve što vam treba za prve korake vašeg uspešnog roditeljstva.

Budite spremni za roditeljstvo, kontaktirajte nas na brojeve telefona: 060 32 64 666 ili 011 71 15 269

Vaša Mobilna sestra