Baka i deka siting - Zašto su nega i druženje važni?

26.06.2016
Baka i deka siting - Zašto su nega i druženje važni?

Stara, dobra izreka kaže da se dobro dobrim vraća. Osećaj svrsishodnosti, topline i ljubavi se oseti kada starijima bezuslovno pomognemo u bilo kojoj situaciji. Kućna nega starih danas sve više dobija na značaju, jer to više nije samo dužnost koja mora pošto-poto da se obavi, već humana i prirodna reakcija svakog od nas. Treće doba je vremensko razdoblje u kojem je izuzetno bitno prihvatiti činjenicu da starost kao takva je potpuno normalan proces koji sa sobom donosi brojne fizičke, psihološke i emotivne promene.

Mobilna sestra kućnu negu starih obavlja na profesionalan i srdačan način. Do sada smo negovali 32 baka i deka i nastavljamo u tom pravcu.

Zdravo starenje prvenstveno podrazumeva ispravan način na koji starosna populacija usvaja prihvatljive, prilagodljive i svakako zdrave obrasce života. Sve veći procenat ljudi starenje povezuje sa neizbežnim zdravstvenim problemima, osećajem usamljenosti, nemoći, bezvoljnosti, društvenim odbacivanjem. To apsolutno nije tačno. Poboljšanje kvaliteta života i neophodna stručna pomoć u bilo kom segmentu je ono što mi radimo. Jednoj baki ili deki je pored svih osnovnih potreba, najneophodnija potreba druženja. Mnogo je lakše prevazići problem, otkloniti sumnju ili nedoumicu ukoliko ste u društvu. Topla, iskrena, od srca izgovorena reč može otkloniti brojne emotivne tegobe. Razgovor opušta, čini vas srećnim, ispunjenim, zadovoljnim.Naše patronažne sestre neće biti samo vaši lični asistenti, već posvećeni slušaoci, brižni savetodavci i negovatelji.

Međuljudski odnosi se čuvaju i grade godinama. Svakoj staroj osobi je neophodna pokoja ’’čašica’’ razgovora o tome šta su radili danas, šta ih ispunjava, šta ih čini srećnim, u čemu se osećaju korisno i dobro i kako žele još više da obogate svoj život novim iskustvima. Nikad nije kasno za bilo šta. Ispuniti godinu životom, a ne život godinama više nije samo fraza. Možda bolujete od aritmije, otičete često, muče vas proširene vene, ne smete da propustite lekove u tačno određeno vreme ili se plašite Alchajmera, ali zapamtite - niste sami! Bilo da vam je neophodna pomoć oko pripreme i serviranja hrane, korišćenja ortopedskih pomagala, transporta i odlaska kod lekara, nabavke kućnih potrepšina, pranja veša, kuvanja ručka ili peglanja, uključivanja u volonterski rad, odlaska u pozorište ili učestvovanja u omiljenim aktivnostima - ne ustručavajte se da je tražite.

Mobilna sestra nije samo da dođe, pruži uslugu i ode što pre. Kada vaši najdraži nisu tu da vam prave društvo, patronažne sestre svojim osmehom, pozitivnom energijom i beskrajnim strpljenjem vam zasigurno mogu ulepšati dan. Nikad niste sami, mi smo tu za vas!