Bahovi cvetni preparati u nezi starih i nepokretnih lica

09.12.2016
Bahovi cvetni preparati  u nezi starih i nepokretnih lica

Statistike kažu da broj starih osoba u svetu raste iz godine u godinu, a to je slučaj i sa našom zemljom. Do toga je došlo usled produženje kvantiteta i kvaliteta života, bolje zdravstvene nege I načina ishrane. Kao i svaki deo života, starost  ima svoje dobre i manje dobre strane. Može da donese mudrost, iskustvo, više slobodnog vremena za stvari koje se vole, manje obaveza. A može doneti i bolest, otežano kretanje, slabost organizma, različita neprijatna osećanja koja sve to prate.

Često, kod starih osoba usled šloga, teške bolesti ili povrede može doći do otežanog kretanja i vezanosti za krevet ili u krajnjem slučaju nepokretnosti. To predstavlja veliku promenu u životu stare osobe, a onda i njenih najbližih, porodice i ukućana. Pored toga što je u pitanju teško fizičko stanje koje može biti praćeno bolovima, promene se ogledaju i u organizaciji životnih aktivnosti  i svakodnevnom funkcionisanju. Za sve ono što je osoba mogla da obavi sama, sada joj je potrebna pomoć ili da to neko obavi za nju. Takodje, nekada je neophodno da se nega i terapija obavljaju u kućnim uslovima, od strane zdravstvenih radnika.

Sva ove promene, osim što zahtevaju novu organizaciju svakodnevice, utiču i na emotivno i  mentalno stanje, kao i ponašanje stare osobe ili njenih ukućana. Brojni strahovi – od bola, daljeg pogoršanja stanja, pa i smrti se mogu javiti. Nekada osobi ili članovima porodice treba vremena da se povrate od šoka koji su doživeli posle povrede ili dobijanja vesti o dijagnozi ili prognozi bolesti. Osećaj gubitka kontrole nad svojim telom i to što je prepuštena drugima da brinu o njoj može kod osobe izazvati osećaj frustracije, bespomoćnosti i ranjivosti. Takodje se može javiti strah od neizvesnosti jer se ne zna koliko će dugo trajati oporavak i kada će do njega konačno doći. Sve to može da dovede do hroničnog stanja anksioznosti i brige koja  preokupira osobu.  Dugotrajna bolest ili nepokretnost mogu da dovedu do pesimizma i depresije. Pojava ovih emotivnih i mentalnih stanja može da ometa oporavak, prihvatanje i podnošenje bolesti, da uspori ozdravljenje, a svakako da oteža stanje pacijentu.

Jedna od holističkih metoda, koja može da pomogne  da se osobe izbore sa svojim negativnim emocijama,  u ovim i sličnim situacijama su  Bahovi cvetni preparati. Oni se mogu koristiti u svim životnim dobima, ne izazivaju alergijske reakcije i mogu se kombinovati sa lekovima. Potpuno su prirodne, dobijene iz cvetova samoniklih biljaka. Jednostavne su za korišćenje u obliku vodenih kapi i mogu se dati čak i osobama koje imaju problema sa gutanjem ili žvakanjem.

Zašto je važno da vodimo računa o svojim emocijama, naročito o onim negativnim?

Dr Bah, koji je osmislio tretmane Bahovim cvetnim preparatima, 30-tih godina prošlog veka, smatrao je da bolest nastaje kada ne živimo u harmoniji  sa svojom dušom, odnosno u skladu sa svojom pravom prirodom. I moderna medicina sve više bolesti smatra psihosomatskim, tj. da psihološki faktori dovode do pojave fizičkih simptoma. Dr Bah je rekao: "Ove esencije leče, ne napadajući bolest, već preplavljujući naše telo sa divnim vibracijama naše više (prave) Prirode u prisustvu kojih bolest nestaje kao sneg na suncu". Kada su naše emocije i misli zdrave, kada ih slobodno osećamo, ispoljavamo i razmenjujemo sa drugima, tada i naše telo ima mogućnost da funkcioniše na najbolji mogući način i na naše dobro. To znači da negovanjem svog emotivnog i psihičkog stanja, možemo uticati na svoje fizičko zdravlje, pa je pozitivno delovanje dobrog raspoloženja, prijatnih emocija i optimizma u lečenju je odavno dokazano.

Sa Bahovim cvetnim preparatima, mogu se eliminisati  brige i strahovi, a mogu  pomoći i kod osećaja usamljenosti, apatije, očaja. Bahovi cvetni preparati omogućavaju da se osoba lakše i brže prilagodi  novim uslovima i okolnostima života, da prihvati svoje stanje i da ga lakše podnosi. Oni mogu dati  osobi  hrabrost da se suoči sa svojim fizičkim stanjem ili bolešću i razvije optimizam kada je u pitanju ishod.  Balansiranjem svojih emocija i  razvijanjem  onih pozitivnih, koje umiruju, teše, podržavaju i daju nadu, osoba može ostvariti mir koji joj je potreban kako bi se uspešno izborila sa svojim fizičkim stanjem.

Bahovi cvetni preparati mogu doneti koristi i ukućanima ili članovima porodice, ukoliko ih uzimaju da bi se pobrinuli za svoje emocije vezane za nastalu situaciju. To će stvoriti  pozitivnu atmosferu u kući i oko samog bolesnika, što će značajno uticati na njegov doživljaj svog stanja, njegovo raspoloženje i emocije.

Kao što će se Mobilna sestra stručno, kvalitetno i efikasno pobrinuti za negu i lečenje starih osoba i nepokretnih bolesnika i njihovo fizičko stanje, tako će se i Bahovi cvetni preparati pobrinuti za njihovo emotivno i mentalno stanje. Sinergija brige za telo, emocije i psihu dovešće do optimalnih rezultata na svim poljima na dobrobit svih.

                                                                                                                                          
                                                                                                                                                Mr farm. Bojana Bogdanić, 
                                                                                                                                                Praktičar Bahovih kapi