BAHOVE KAPI ZA SREĆNO DETINJSTVO

18.01.2017
BAHOVE KAPI ZA SREĆNO DETINJSTVO

Za svakog roditelja, dobrobit njegovog deteta je na prvom mestu. Pored optimanih uslova za život deteta, roditelji se staraju da detetu obezbede i mirnu, negujuću i podržavajuću sredinu u kome će dete razvijati na najbolji mogući način.

Bahove cvetni preparati pomažu da se sa negativnim/neprijatnim  emocijama/situacijama deca izbore brže i lakše, kako ih one ili njihove posledice ne bi blokirale kasnije u odraslom dobu. Uklanjajući blokade (strahove, bes, traume, brige, nesigurnost), primena Bahovih kapi omogućava detetu da se razvija i raste autentično i u skladu sa svojom prirodom, kao i da u potpunosti razvija svoje potencijale.

BAHOVE KAPI KAO PODRŠKA

Bahovi cvetni preparati su holistička metoda za tretman mentalnih i emotivnih stanja, koji mogu biti podrška u brojnim životnim situacijama, koje prevazilaze decu i roditelje. Dobijaju se iz cvetova  samoniklih biljaka. Ovaj način primene biljaka, osmislio je Dr Edvard Bah u Engleskoj tridesetih godina prošlog veka. Ideja Dr Baha je bila da iskonsku mudrost prirode i informacije koje biljke skladište u svojim cvetovima iskoristi za negovanje emotivnog i mentalnog zdravlja, što je neophodno za autentičan, kvalitetan i ispunjen život.

KADA I KAKO BAHOVE KAPI MOGU DA POMOGNU DECI?

Nabrojaćemo samo neke od situacija u životu deteta kod kojih Bahove kapi mogu da pomognu:

-       Uznemirenost

Usled traume, šoka, straha, bola, dete je jako uznemireno, plače, ne može da se smiri  – da se  ublaže efekti ovakvog akutnog stresa i šoka, kako bi se dete smirilo, koristi se preparat za urgentne situacije, Rescue Remedy koji je kombinacija više esencija

-       Tantrumi

Većina dece prodje kroz fazu nekontrolisanog izliva besa, tkz. “tantrum”, onda kada nije po njihovom i kada žele da isteraju svoje. Ako ova faza potraje dugo i ispadi se dešavaju jako često, može da pomogne esencija Cherry plum – njenim korišćenjem dete će moći da kontroliše svoje impulse, pa će ovih ispada biti sve manje i  biće manjeg intenziteta

-        Ružni snovi

Kod dece se, nekada, strah i briga koju osećaju manifestuje u snovima, a takvo stanje se može zadržati i nakon budjenja. Deca mogu nakon budjenja biti kenjkava, plačljiva, tražiti  da se stalno maze i budu u krilu roditelja ili vaspitača, ili da spavaju sa upaljenim svetlom - kod ovakve vrste anksioznosti kod koje nije poznat uzrok, pomaže esencija Aspen, koja jasno definiše granicu izmedju snova i jave i omogućava da brige i strahovi izblede.

-       Stidljivost

Dete je stidljivo, povučeno, izbegava nove situacije, nelagodno se oseća u grupi dece i brzo se povlači– tu je esencija Mimulus da mu da hrabrost i sposobnost da uprkos strahu pristupa izazovima

 

-       Prilagodjavanje na novu sredinu

Mnoga dece se teško i sporo prilagodjavaju polasku u vrtić i odvajanju od roditelja, plaču kada ih ostavljate u vrtiću, nerado se ujutru spremaju da krenu i pronalaze razičite izgovore da ostanu kod kuće – sa Walnut esencijom dete će se lakše i brže  prilagoditi promenama koje su usledile i lakše podneti novonastalu situaciju, tj. početak nove faze njegovog  života

BEZBEDNE ZA UPOTREBU KOD DECE I BEBA

Bahovi cvetni preparati su apsolutno bezbedni za upotrebu od dece, čak i beba. Ne postoje kontraindikacije za primenu, ne izazivaju neželjene reakcije i alergije, ne mogu se predozirati. Ne sadrže hemijske sastojke niti  konzervanse. U upotrebi su već 80 godina, tako da je kod velikog broja ljudi i u velikom broju zemalja dokazana njihova efikasnost i bezbednost, čak  i kod najmladjih.

UPOTREBA KOD BEBA I MALE DECE

Koriste se u obliku vodenih kapi, koje se mogu bebama i deci dati na različite načine:

-       Oralno – nakapavanjem na jezik ili ispod jezika

-       Bebe koje doje, mogu dobiti kapi kroz majčino mleko ukoliko majka koristi kapi

-       Spolja – utrljavanjem kapi na razne pulsne tačke, na temenu kost, fontanelu, dlan, iza ušiju

Sa adekvatnom podrškom, svako dete može  imati srećno i mirno detinjstvo, što je osnova za srećan i ispunjen život. Mobilna sestra i Bahove kapi vam stoje na raspolaganju za sva vaša pitanja vezana za negu i brigu najmladjih.

 

Mr farm. Bojana Bogdanić,

Praktičar Bahovih kapi