7 najčešćih tegoba tokom trudnoće

07.06.2016
7 najčešćih tegoba tokom trudnoće

Blagosloveno stanje je poseban period u životu svake žene. Svaka trudnica sa velikim nestpljenjem očekuje svog naslednika ili naslednicu i telo svake od njih u ovom periodu trpi razne promene. Sem nagona za povraćanjem i željom za određenom vrstom hrane, mogu se javiti i ostali simptomi. Međutim, kada su oni znak za uzbunu, a kada su sasvim bezazleni?

Krvni pritisakUkoliko žena nije imala problema sa krvnim pritiskom pre trudnoće, onda se on obično kontroliše nakon 20. nedelje. Trudnoća sama po sebi nije stanje u kojem pritisak odstupa od optimalnog nivoa – 120/80 mm Hg. Međutim, vrednost od 140/90 mm Hg alarmantno je stanje za trudnicu. Povišen krvni pritisak tj. hipertenzija može ozbiljno ugroziti stanje majke i ploda, jer dovodi do suženja krvnih sudova posteljice. Kako do toga ne bi došlo, trudnice treba da izbegavaju masnu i začinjenu hranu, alkohol, duvan i da se umereno bave fizičkom aktivnošću.

Krvarenje ili sukrvicaU zavisnosti od stadijuma trudnoće, ovaj simptom se može tumačiti na različite načine. 40% trudnica krvari u prvom tromesečju i to se uglavnom dešava kao posledica začeća i nije opasno. Mada, obavestite svog lekara za svako krvarenje, jer to može biti i znak pobačaja. U drugom i trećem tromesečju može se javiti kao posledica infekcije, polipa na grliću materice, preurarenjih trudova ili izvanmaterične trudnoće. Do kratkotrajnog krvarenja može doći nakon ginekološkog pregleda ili seksualnog odnosa, ali ako potraje duže i propraćeno je bolovima u stomaku – obavezno se javite lekaru!

Vaginalna tečnostUkoliko imate slabo curenje mokraće, to nije znak za uzbunu. Međutim, ukoliko počnete da gubite amniotsku tečnost a još uvek niste došli u 37. nedelju trudnoće, to može dovesti vašu bebu u opasnost. Ako primetite da vam tečnost konstantno ističe slabije ili u mlazu, najverovatnije je vreme za porođaj!

Sekret –   Mnoge trudnice se žale na pojačan sekret, svrab i peckanje – sve su to znaci gljivične infekcije. Međutim, to nije razlog za paniku i problem se rešava vaginaletama koje vam ginekolog prepiše. Ukoliko je sekret neprijatnog mirisa, žute, sive ili zelene boje, u pitanju je vaginalna infekcija i morate se odmah obratiti lekaru.

DepresijaDepresija ili anksioznost, od kojih pati svaka osma trudnica, manifestuju se napadima panike, dubokom osećaju tuge, gubitkom samopouzdanja, razdražljivošću, nesanicom itd. Deca čije su majke u trudnoći patile od depresije se u 30% slučajeva sporije razvijaju od svojih vršnjaka. Svakako ne treba ignorisati ovaj problem iako nije fizičke prirode!

Glavobolja Ako su u poslednjem tromesečju trudnoće glavobolje dužeg trajanja i propraćene smetnjama u vidu, nesvesticom, oticanjem šaka i lica, bolom u gornjem delu stomaka, hitno se obratiti lekaru! Ovi simptomi mogu ukazivati na preeklampsiju koja pogađa svaku desetu ženu. Može biti itekako opasna za majku i za plod.

VrtoglavicaVrtoglavice mogu biti uzrokovane promenama u cirkulaciji krvi i ponekad su propraćene ubrzanim ili jakim lupanjem srca. Postoji nekoliko stvari koje možete uraditi da je predupredite: lezite na levi bok pre ustajanja iz kreveta i unosite dovoljno tečnosti i hrane u organizam. Može biti opasno ukoliko je vrtoglavica propraćena nesvesticom, drhtavicom, otežanim govorom, glabovoljom ili zujanjem u ušima.

Ukoliko ste kod sebe primetili drugačije simptome od ovih navedenih u tekstu, ne oklevajte da se javite ambulanti Mobilne sestre! Tamo će vas dočekati ljubazne sestre spremne da vas besplatno posavetuju i upute na dalje korake. Sem toga, možete ih pitati šta god da vas zanima da biste 100% bile sigurne da je sa vašom bebom sve u redu. Trudnoća je drugo stanje, a nas smatrajte drugom kućom - dobrodošli ste 24/7 !