5 stvari koje morate znati pre dobijanja infuzije

03.04.2019
5 stvari koje morate znati pre dobijanja infuzije

Vas ili nekog vama bliskog očekuje dobijanje infuzije? Ukoliko niste imali ranijih iskustava sa ovim načinom terapije, nije loše da znate nekoliko činjenica, koje će vam pomoći da se pripremite i neutrališete eventualni strah.

Zato je Mobilna sestra za vas pripremila kratka uputstva.

1.     Infuzija nije klasičan lek, ali pomaže kod mnogih stanja.

Bitno je da znate da dobijanjem infuzije nećete izlečiti neku bolest, ali će vam ona znatno olakšati brojna stanja. Infuzija je nezamenjiva pomoć kod: dehidracije, mučnine, dijareje, trovanja hranom, pada imuniteta, virusne ili bakterijske infekcije, alergije, malokrvnosti, opekotina, temperatura, nakon hemoterapije, stresa i iscrpljenosti, migrene... Takođe, infuzija se koristi i kod nemogućnosti unošenja lekova „na usta“ .

2. Infuzija nije injekcija, ali podrazumeva upotrebu igle

Ono što infuziju razlikuje od injekcije je ćinjenica da pomoću infuzije rastvor ulazi direktno u krvotok, potpuno ravnomerno, sa produženim delovanjem. Infuzija se daje tako što se igla (za koju je pričvršćen sistem za infuziju) plasira u venu i ostaje u njoj nju dok tečnost lagano ulazi u krvotok. Bol od umetanja igle je kratkotrajna, a neki pacijenti je ni ne doživljavaju kao bol, već kao neprijatnost. Nakon toga, neprijatnog osećaja više nema i pacijent može mirno da leži i prima infuziju, bez ikakve nelagodnosti. Ovo saznanje može umnogome da umiri osobe koje se plaše igala.

3. Infuzija se može obaviti u bolnicama, ambulantama, ali i u kućnim uslovima

Infuzija je medicinska metoda koja se uobičajeno obavlja u bolnicama, ležećim bolesnicima, kao i u ambulantama, kada dođe pacijent kojem je iz nekog razloga loše i indikuje se potreba za infuzijom. Međutim, medicinska sestra može doći  kod  kuće, na vašoj adresi, i dati vam infuziju, što je posebno olakšavajuće ukoliko se radi o ležećem, teže pokretljivom ili starom bolesniku. Infuziju daje isključivo edukovano medicinsko osoblje!

4.     Moguće su određene promene tokom ili nakon infuzije.

Za vreme aplikacije infuzije pacijent ne sme pomerati ruku, a ako primeti bilo kakve promene u toku davanja infuzije ili nakon toga, treba da obavesti medicinsku sestru. To mogu biti promene na koži, u organizmu ili je moguće da primetite krv koja se delom vraća u bocu sa infuzijom. To su  pojave, na koje, ipak, morate odmah skrenuti pažnju medicinskom osoblju.

4.     Tačke za priključivanje infuzije nisu samo ruke.

Istina je da se infuzija najčešće daje u venu ruke i takve ste situacije najčešće i imali prilike da vidite ili lično doživite. Možda i niste znali da je infuziju moguće aplicirati i na druge delove tela: noge, stopala i grudi. Koja je najadekvatnija tačka zavisi od stanja pacijenta, te o tome odlučuje medicinsko osoblje.

Da je infuzija terapija koja je vrlo popularna dokazuju i sve češći samoinicijativni zahtevi za njom, a u cilju podizanja energije ili imuniteta. Koliko god ona bila okrepljujuća, a blagodeti od nje uočljivi već nakon nekoliko sekundi od apliciranja, ipak apelujemo da se ona ne koristi bez adekvatne medicinske indikacije i naloga lekara.

Ukoliko vam je potrebna infuzija, Mobilna sestra davanje infuzije obavlja i u ambulanti i na vašoj adresi. Izlazi vam u susret oko termina, a kod vas stiže u najkraćem mogućem roku. Primite infuziju bez čekanja, uz stručnost i ljubaznost. Ukoliko Vas zanimaju cene za davanje infuzije kod kuće ili u ambulanti, kontaktirajte nas na brojeve telefona : 060 32 64 666 ili  011   71 15 269.