5 stvari koje bi trebalo znati o infuzijama i injekcijama

02.05.2019
5 stvari koje bi trebalo znati o infuzijama i injekcijama

Infuzije i injekcije podrazumevaju aplikaciju leka na načine koji nemaju veze sa probavnim traktom. Lekovi koji se na ove načine daju su u obliku ampula ili infuzionih rastvora, a u organizam dospevaju kroz venu, mišić ili kožu.

 

Da li ste znali da se ovaj način aplikacije leka zove parenteralna terapija? A znate li šta je njena najvažnija odlika i velika prednost? Činjenica da na ovaj način lek brže deluje, kao i to da lek u krvotok stiže stiže u nepromenjenom obliku!

 

Evo još nekoliko stvari koje bi bilo dobro da ih znate!

 

 

1.     NE OSTAJU UVEK MODRICE

 

Neretko se dešava da pacijenti, pre dobijanja infuzije ili injekcije, pitaju da li će im ostati modrica? Odgovor je, naravno, ne! Iako injekcija i infuzija podrazumeva korišćenje igle, istina je da modrice zaista retko ostaju, pogotovo ako je lice koje daje ovu vrstu terapije stručno i pažljivo. Zato je od izuzetne važnosti da injekciju i infuziju daje stručna i iskusna osoba.

Dakle, nemojte se unapred plašiti podliva, jer je statistika na vašoj strani!

 

2.     NAJČEŠĆE ODMAH OSETITE OLAKŠANJE

 

Dobro, ne baš iste sekunde, ali u neverovatno brzom roku od momenta davanja infuzije ili injekcije bolesnik oseti olakšanje. Dakle, za razliku od tableta, na čije delovanje se mora čekati, zbog načina na koji dospeva u organizam, lek počinje da širi svoje dejstvo u najbržem mogućem roku.

 

Ovo je posebno blagotvorno ukoliko je pacijent upućen na infuziju ili injekciju zbog bilo koje vrste bolova, osećaja mučnine ili neke druge fizički osetne neprijatnosti. Zato se mnogi “kunu” u ovaj vid terapije, pa ih neretko i samoinicijativno traže! Ipak, potrebna je realna indikacija za dobijanje istih.

 

3. NAJBOLJI NAČIN DAVANJA LEKA OSOBAMA SA ŽELUDAČNIM ILI CREVNIM PROBLEMIMA

 

Osobe koje se pate sa želucem ili crevima znaju koliko je problematično uzimanje terapije na klasičan način, u vidu tableta, jer one mogu biti prilično agresivne na osetljiv želudac ili creva. Pomoću injekcije ili infuzije, taj atak na creva i želudac se u potpunosti izbegava, jer se lek aplicira drugim kanalima.

 

Zato je parenteralna terapija idealna i najbezbednija za ovakve pacijente.

 

 

4. INJEKCIJA I INFUZIJA SE MOGU DOBITI I KOD KUĆE

 

Da, obe metode su vrlo uobičajene za bolničke uslove, a po ovakvu vrstu terapije možete doći i u ambulantu. Međutim, ukoliko je pacijent nepokretan, teže pokretljiv, star, iscrpljen ili postoji neki drugi razlog zašto bi osobi bilo nemoguće ili teško da stigne do ambulante i čeka u istoj na red, postoji savršeno komforan način da terapiju prima u svom domu. Medicinsko osoblje koje u svojoj ponudi ima kućno lečenje dolazi na adresu u tačno dogovoreno vreme i pacijent biva zbrinut, bez da mora da se organizuje njegov prevoz do bolnice.

5. INJEKCIJA I INFUZIJA NISU BOLNE AKO IH DAJE OSOBA “LAKE RUKE”

 

Čuli ste za ovaj izraz? Naravno da jeste! Svi smo mi u potrazi za stručnom osobom “lake ruke” kad treba da dobijemo injekciju ili infuziju (pa čak i kad vadimo krv) ili se bar nadamo da ćemo baš na takvu naići.

 

U čemu je caka, teško je objasniti. Ali je činjenica da postoje pojedinci koji iglama barataju vešto i sigurno, a po pacijenta bezbolno. Ako vam zatreba baš takva medicinska sestra, znajte da je Mobilna sestra poznata baš kao sestra “lake ruke”!

 

Ukoliko vam zatreba baš takva osoba, javite se na brojeve telefona : 060 32 64 666 ili 71 15 269.