5 neobičnih stvari koje se dešavaju kod novorođenčadi

26.06.2019
5 neobičnih stvari koje se dešavaju kod novorođenčadi

U iščekivanju svog novorođenčeta, u naletu uzbuđenja isplanirali ste sve sitnice: smislili ime za bebu, pokupovali ljupke stvarčice, s ljubavlju opremili kutak u kojem će mezimče provesti prve dane, naslušali se gomile saveta i preporuka od poznanika i rođaka i pomislili da ste u potpunosti spremni za novi, tako važan zadatak – zadatak majke.

 

Naravno, uvek postoji prisutna makar mala strepnja da li će sve biti u redu, ali većina budućih majki smatra da kada pregrme porođaj tada mogu da budu mirne. Zapravo, tek tada počinje žurka!

 

Ok, znali ste da vas čeka privikavanje na novo malo biće, snalaženje oko dojenja, kupanja i nege, tu i tamo ste načuli i za potencijalne probleme sa istim i smatrate sebe informisanom mamom.

 

Čak i tada, faktori iznenađenja su skoro pa nezaobilazni. Gotovo da nema porodilje koja barem u jednom trenutku nije pomislila: "Da mu nije malo čudan oblik glave?" ili: "Kakva je to neobična pojava na njenoj koži?".

 

Potpuno je normalno da se zabrinete ako kod svoje bebe uočite nešto što smatrate neuobičajenim, ali postoje neke stvari koje roditelje uplaše bez razloga. Navešćemo neke od njih.

 

1. ČINI VAM SE DA NOVOROĐENČE IMA NEOBIČAN OBLIK GLAVE

 

Retko koje novorođenče ima savršeno okruglu glavicu. Pogotovo nakon prirodnog porođaja, dešava se da se glava blago deformiše. Za to je zaslužan put kroz porođajni kanal, ali i kod beba koja su pred kraj trudnoće bila smeštena nisko u karlici majke. Zbog toga su često glave novorođenčadi blago spljoštene ili imaju oblik konusa.

 

Treba da znate da je to sve normalno i da će se oblik glave novorođenčeta menjati, jer su kosti lobanje tada fleksibilne. Promenu oblika u red možete očekivati već u prvoj sedmici njenog života, ali ona može menjati oblik i narednih 18 meseci, koliko traje zatvaranje fontanele (mekanog dela na vrhu glave).

 

Takođe, neka vas ne iznenadi ako je bebino lice prekriveno modricama, jer su i one posledica porođaja i nestaće za svega nekoliko dana.

 

ĆELAVA BEBA ILI DLAČICE PO TELU?

Panika oko kose može da nastane iz nekoliko razloga: neke mame budu u totalnom šoku kada ugledaju svoje novorođenče sa bujnom, pa čak u dugom kosom. Ipak, veće iznenađenje izaziva ukoliko, vremenom, ta jaka kosa opadne i beba ostane delimično ćelava.

 

Već tokom prvog meseca često se dešava da bebe koje su rođene "sa frizurom" izgube dobar deo kose, pogotovo spreda. To nikako nije za brigu. Kroz neko vreme, narašće nova kosica, koja može da bude potpuno druge boje od one prve.

 

Imajte u vidu da su i kod vaše bebe prisute hormonske promene, koje utiču na rast kose.

 

Ne brinite, vaše dete neće ostati bez kose, barem ne zadugo.

 

Neke bebe se rađaju i sa dlačicama po celom telu i to ume da zbuni novopečene roditelje. Takođe nisu razlog za brigu, jer lanugo dlačice nestaju tokom prvog meseca života.

 

3. NOVOROĐENČE SA BUBULJICAMA?

 

Ukoliko primetite sitne bubuljice po licu svoje bebe, najčešće tokom druge ili treće nedelje života, za to možete zahvaliti svojim sopstvenim hormonima. Kako? Tako što vaši hormoni još uvek deluju na organizam bebe.

 

Bitno je da vas ova pojava ne zabrinjava i da ne tretirate bebine akne ni sa kakvim sredstvom protiv bubuljica. Dovoljno je prati lice sapunom i vodom.

 

Kao i ostale neobične pojave, i ova će nestati tokom vremena, a najkasnije do bebinog šestog meseca.

 

4. BOJA OČIJU I POGLED KOJI "ŠETA"

Ne sumnjamo da jedva čekate da saznate boju očiju svoje bebe, ali verovatno i sami znate da prva boja koju vidite u pogledu svog novopridošlog potomka nije ona koja će ostati.

 

Kao što se dešava da tamne oči po rođenju kasnije posvetle, tako i plave oči novorođenčeta mogu da potamne. Pravu boju možete očekivati oko šestog meseca, ali pojedinoj deci boja nastavlja da se menja i kasnije, pa čak i u nekoliko navrata. Na primer, novorođenče je rođeno sa kao ugalj crnim očima, koje za tri meseca postaju jasno tamnoplave, a sada to dete ima čertiri godine i zelene oči.

 

Promena zbog koje se roditelji više unervoze jesu oči koje unakrsno "šetaju", pri ćemu roditelj ima utisak da dete ne gleda direktno u njih. Međutim, očni mišići kod tek rođenih beba još nisu uvežbani, te one očima još ne koordiniraju savršeno. Izgled ukrštenih očiju može pojačati i dodatna kožica koja se nalazi unutar kapka. To je sve normalno i može potrajati do trećeg meseca. Ukoliko se nastavi, obratite se lekaru.

 

5. BEBA ČESTO TRZA NOGICOM

 

Neki roditelji primete da beba povremeno trza nogicom ili nekim drugim delom tela ili podrhtava. Po pravilu se zabrinu, zapitaju da nije bebi hladno, da li se je sve u redu sa njegovim mentalnim razvojem...

Zapravo,tremori nogu ili glave kod beba su vrlo česti i potpuno normalni tokom prvih nekoliko meseci. To je upravo zbog toga što se njihov nervni sistem još uvek razvija. S obzirom na to da nekada ova trzanja mogu potrajati prilično dugo i preplašiti roditelje, umirujuća je činjenica da se to dešava gotovo polovini beba i da je sa njima sve u redu.

Vaš pedijatar će vam svakako odagnati svaku sumnju, a pogotovo mu to napomenite ukoliko tremori potraju duže od tri meseca.

 

Svakako, ukolikovas bilo šta zabrinjava, obratite se pedijatru vaše bebe, ali nema razloga za paniku čim primetite nešto što ste do tada smatrali neobičnim jer, kao što ste videli, sve nabrojane stvari su vrlo uobičajene i imaju svoje objašnjenje.

 

Eto, dešava se i to, kao da nisu dovoljno stresne i one uobičajene stvari oko novorođenčadi! U svakom slučaju, i tu postoji neko ko vam može olakšati ove momente: za obradu pupka, kupanje i negu bebe, kao i za bilo koju vrstu pomoći bebi ili porodilji (pomoć oko dojenja, lečenje mastitisa, nega rane), obratite se Mobilnoj sestri! Brza, stručna i konkretna i saveti puni nežnosti i razumevanja doprineće da vaš oporavak i navikavanje na život sa najmlađim članom porodice ipak bude – divan!

 

Pozovite nas na brojeve telefona: 060 32 64 666 ili 011 71 15 269.