5 načina da lakše prebrodite letnje vrućine

08.08.2022
5 načina da lakše prebrodite letnje vrućine

Letnji meseci na našim prostorima iz godine u godinu postaju sve topliji i topliji. Letnje kiše su retke, a često se dešava da toplotni talas sa temperaturama višim od 30-35 stepeni traje duže od nedelju dana. Ovako visoke spoljne temperature ne prijaju ni potpuno zdravim i mladim ljudima, a kamoli starijim građanima ili hroničnim bolesnicima. Zato danas sa vama delimo 5 načina da ostanete hidrirani i lakše prebrodite letnje vrućine:

 

  1. Unosite dovoljnu količinu tečnosti

Tokom letnjih vrućina zbog izloženosti suncu i visokoj temperaturi putem znojenja gubimo više tečnosti nego inače. U skladu sa tim, moramo povećati unos tečnosti na dnevnom nivou. Osvežavajući prirodni sokovi, hladni čajevi ili obična voda u dovoljnoj količini (minimum 2 litra dnevno) pomažu da naš organizam ostane u optimalnom stanju.

Uvedite naviku da nosite flašicu vode sa sobom tokom letnjih meseci. Ako ne želite da kupujete vodu svaki dan, možete koristiti višekratne flašice od nerđajućeg čelika ili stakla.

 

  1. Nosite laganu garderobu

Odeća koju nosite tokom letnjih vrućina takođe može pomoći da se lakše rashladite. Izbegavajte sintetiku i veštačke materijale, okrenite se pamuku, lanu i drugim prirodnim materijalima koji dozvoljavaju vašoj koži da lakše diše. Izbegavajte tamne boje poput crne i teget. Svetle, vesele boje su preporučljive za letnje dane.

 

  1. Izbegavajte direktno izlaganje suncu

U periodu između 10h i 17h kada je sunce najjače, izbegavajte dug boravak na direktnom suncu. Ovo je posebno bitno za decu, ali i za odrasle koji lako mogu dobiti sunčanicu ili doživeti toplotni udar. Ukoliko primetite da vam nije dobro dok boravite na suncu, što pre se sklonite u hladovinu ili klimatizovanu prostoriju, rashladite se i unesite tečnost sobne temperature.

 

  1. Zaštitite vašu kožu

UV indeks je visok tokom skoro celog leta. U skladu sa tim, koristite kozmetičke preparate koji vam nude efikasnu UVA i UVB zaštitu od sunčevih zraka. Na ovaj način pomažete vašoj koži da ostane zdrava i sporije stari. Jednom kad nanesete mleko, ulje ili sprej za zaštitu od sunca, nemojte zaboraviti da ga redovno obnavljate, posebno ako dolazite u kontakt sa vodom.

 

  1. Kada temperatura postane previsoka, boravite u klimatizovanom prostoru

Ako ste u mogućnosti, tokom leta provedite više vremena u prirodi gde su temperature niže nego na gradskom betonu ili u blizini vode u kojoj se možete rashladiti. Ukoliko to nije opcija za vas, previsoke temperature prebrodite u svom domu uz pomoć klima uređaja. Ne zaboravite da razlika između spoljne i unutrašnje temperature ne sme biti prevelika.

 

Šta ako vrućine ipak poremete vaše zdravstveno stanje?

 

U slučaju toplotnog udara, teške sunčanice i dehidratacije preporučuje se pregled nadležnog lekara i postupanje prema njegovom nalogu. Kod dehidratacije se često prepisuju farmakološka sredstva za rehidrataciju ili infuzija radi nadoknade tečnosti i povratka optimalnog nivoa elektrolita u organizmu.

Po nalogu lekara, infuziju za nadoknadu tečnosti, vitamina i elektrolita možete primiti kod kuće uz usluge Mobilne sestre, stručne medicinske sestre po pozivu. U kratkom roku od vašeg poziva na 060 32 64 666 ili 011 71 15 269 Mobilna sestra izlazi na teren i pruža neophodne zdravstvene usluge u udobnosti vašeg stana ili kuće na teritoriji Beograda. Dolazak medicinske sestre na kućnu adresu možete zakazati i u odabranom terminu koji vama najviše odgovara.

Uvek tu za vas,

Vaša Mobilna sestra