5 lakih načina za sprečavanje opstipacije

28.01.2021
5 lakih načina za sprečavanje opstipacije
Povremena opstipacija pogađa oko 20% svetske populacije, a kod 14% ljudi opstipacija u nekom momentu postaje hroničan problem. Uzroci opstipacije mogu biti različiti. Najčešće opstipacija nastaje iz nekog od sledećih razloga:

  • odsustvo fizičke aktivnosti i kretanja
  • loša i neredovna ishrana 
  • izloženost stresu
  • uzimanje određenih lekova.

Veoma često je teško ući u trag pravom razlogu opstipacije. Najčešće opstipaciju možemo prepoznati po sledećim simptomima:

  • manje od tri pražnjenja creva na nedeljnom nivou
  • bolovi i poteškoće prilikom pražnjenja creva
  • osećaj da nije došlo do potpunog pražnjenja 
  • nadutost i bolovi u stomaku

5 lakih načina za sprečavanje opstipacije:


1. Redovno se krećite ili bavite sportom. Jedan od najčešćih uzroka usporenih creva jeste usporen metabolizam usled odsustva fizičke aktivnosti. Bavljenje sportom ili redovne šetnje u velikom procentu pospešuju rad creva. 

2. Obogatite ishranu vlaknima. Sveže voće, povrće i žitarice su od esencijalne važnosti za zdravlje i pravilan rad creva na dnevnom nivou. Bobičasto voće, ovsene kaše, avokado i banane su samo neke od preporučenih opcija. 

3. Konzumirajte suve šljive ili sok od šljiva. Osim što su pune vlakana, suve šljive u sebi sadrže sorbitol koji pomaže pražnjenju creva. Ovaj stari narodni lek protiv opstipacije je i danas među najpopularnijim metodama sprečavanja zatvora. 

4. Unosite dovoljno tečnosti. Preporučena 2 litra tečnosti na dnevnom nivou definitivno pomažu pravilnom radu celog organizma, pa tako i radu creva. Voda i čajevi imaju prednost nad zašećerenim industrijskim sokovima, a tečnost možete unositi i putem supa, voća i drugih namirnica bogatih vodom. 

5. Pridržavajte se svoje dnevne rutine. Ako ste primetili da najčešće idete u toalet uveče ili ujutru, trudite se da ostavite sebi vremena za to svaki dan u istom terminu. Zadržavanje stolice može kasnije dovesti do otežanog pražnjenja creva. Redovan san od minimum 7 sati takođe može pomoći kod rešavanja opstipacije. 

A šta kad opstipacija predugo traje? 


Veoma često čujemo pitanje: "Koliko dana treba da prođe bez stolice da bih znao da patim od opstipacije?" Međutim, na ovo pitanje nema univerzalnog odgovora. Ritam pražnjenja creva je individualan, ali se načelno može reći da je opstipacija nastala ako je prošlo više od 3 do 5 dana od poslednjeg pražnjenja creva. 

Nadležni lekar je taj koji treba da pomogne otkrivanje uzroka opstipacije. U skladu sa stilom života, prethodnim zdravstvenim tegobama i terapijom koja se već primenjuje, lekar odlučuje da li će prepisati dodatne stimulanse creva ili davanje klizme (klistiranje) za rešavanje dugotrajne opstipacije. 

Ako je vreme za klizmu, pozovite Mobilnu sestru!


Već šest godina Mobilna sestra - Ambulanta za kućnu zdravstvenu negu na teritoriji Beograda pruža sve vrste medicinsko-tehničkih usluga u udobnosti Vašeg doma. Posebno je pogodna usluga davanja klizme u stanu ili kući pacijenta za sve one koji su slabo pokretni, nepokretni ili prosto ne žele da napuštaju svoj dom, a žele da dobiju kvalitetnu uslugu medicinske sestre po pozivu.

Kako zakazati usluge Mobilne sestre?


Mobilnu sestru možete dobiti svim danima u nedelji putem broja telefona 060 32 64 666, kao i putem mejla ili naših društvenih mreža. Zvanično radno vreme za patronažu Mobilne sestre je svakog dana od 08h do 20h.

Molimo Vas da prilikom poziva pripremite sve informacije o pacijentu, uključujući lokaciju, godište, zdravstvenu istoriju i podatke iz naloga lekara. Mobilna sestra teži pružanju brze i kvalitetne medicinske usluge u kućnim uslovima, pa tako možete dobiti prvi slobodan termin ili termin koji Vama najviše odgovara.

Jer ako Vi ne možete kod nas, Mobilna sestra dolazi kod Vas!

Vaša Mobilna sestra