5 lakih načina da zadržite jak imunitet tokom jeseni

08.09.2023
5 lakih načina da zadržite jak imunitet tokom jeseni

 

 

Prelazni period između leta i zime ume često da bude problematičan kada je zdravlje u pitanju. Promenljive dnevne temperature, hladna jutra, širenje virusa u kolektivima ne pomažu nam da se održimo u svom najboljem stanju.

Zato smo danas za vas pripremili 5 lakih načina da sačuvate svoje zdravlje i održite svoj imunitet jakim i stabilnim tokom prelaznog perioda!

 

  1. Pratite vremensku prognozu i oblačite se u skladu sa njom

Jesen karakterišu promenljivi vremenski uslovi, kao i kiše i pljuskovi koji nas mogu neprijatno iznenaditi ako nas zateknu nepripremljene. Vremenska prognoza, iako donekle nepouzdana, nam ipak može pomoći da se obučemo u skladu sa najavljenom temperaturom, kao i signalizirati nam kada da ponesemo kišobran ili kabanicu i obujemo vodootpornu obuću.

Ne zaboravite da spoljna temperatura može značajno da oscilira tokom dana, tako da je čuveno slojevito oblačenje uvek preporučljivo ako svoj dom napuštate rano ujutru, a vraćate se popodne ili uveče.

 

  1. Redovno se hidrirajte

Samo zato što napolju više nije 35 stepeni u hladu, ne znači da našem organizmu nije i dalje neophodan redovan i obilan unos tečnosti. Nemojte zaboravljati na preporučene dve litre vode dnevno koje su potrebne našem organizmu za optimalno funkcionisanje. Započnite i završite dan čašom vode, popijte poneku šolju čaja više, ponesite flašicu vode sa sobom ako ćete dugo odsustvati od kuće. Ako primetite da ne unosite dovoljno tečnosti, podesite sebi podsetnik u telefonu ili instalirajte neku od popularnih aplikacija koja će vas podsećati da popijete čašu vode.

 

  1. Ne zaboravite da ostanete fizički aktivni

Iako leto donosi više opcija za rekreaciju, to ne znači da čim dođe jesen treba da se smestimo na kauč dok se vreme ne prolepša. Ukoliko uživate u trčanju, voženju bicikla ili sličnim spoljnim aktivnostima, kada vremenski uslovi prestanu da budu povoljni, možete nastaviti svoje redovne treninge u lokalnoj teretani.

Ako imamo u vidu da hladnije vreme dolazi i da ga prate sezona slava i praznika tokom kojih se lako ,,dobije’’ i neki kilogram viška, ne bi bilo loše da istražite sportske opcije u vašoj blizini čak i ako niste neki poklonik sporta. Pilates, joga, zumba, razne vrste rekreativnih plesova i mnoge druge opcije za vežbanje vas čekaju u prvom lokalnom sportskom centru ili teretani.

Dokazano je da redovno bavljenje fizičkom aktivnošću i dobra kondicija čini naš imunitet jačim i nas otpornijim na viruse i prehlade.

 

  1. Jedite voće i povrće

Iako je tokom jeseni manji izbor voća i povrća nego leti, ipak se u radnjama i na pijaci može naći mnogo toga zdravog i dobrog za naš imunitet. Ukoliko postoji nešto što posebno volite, uvek možete zamrznuti određenu količinu voća dok je u sezoni, da imate za kasnije. Neka vam voćna užina postane dnevna navika, ako već nije.

Sveža limunada je uvek dobra ideja jer je prirodan izvor vitamina C koji je veoma relevantan za naš imuni sistem.

 

  1. Priuštite sebi svoj beauty sleep što češće

 

Različitim ljudima je potrebna različita količina sna, ali ne postoji čovek kome bar 6 sati čvrstog, povezanog sna neće prijati. Kada nismo dobro naspavani, naš organizam je više podložan infekcijama. Zato se potrudite da na spavanje idete svake večeri u slično vreme, bez izlaganja jakoj svetlosti i ekranima neposredno pred odlazak u krevet. Ne zaboravite da isključite zvono na telefonu!

 

 

Osim ovih jednostavnih načina da održite svoj organizam u dobrom stanju tokom prelaznog perioda, pažnju treba obratiti i na izbegavanje boravka u velikim kolektivima ili istim prostorijama u kojima borave bolesni ljudi.

Izloženost hroničnom stresu takođe može negativno uticati na naše opšte zdravstveno stanje i podložnost virusima i bakterijama. Ukoliko stres ne možete izbeći, odvojite dovoljno vremena za relaksaciju i bavljenje aktivnostima koje vam prijaju i koje vas rasterećuju.

 

Želimo vam prijatnu i zdravu jesen!

Vaša Mobilna sestra