5 istina o Mobilnoj sestri koje niste znali

07.03.2019
5 istina o Mobilnoj sestri koje niste znali

Medicinska sestra je jedno od najzastupljenijih zanimanja u svetu, ali oni koje se nikada nisu bavili ovim poslom sve sa čime se susrećemo znaju samo iz priča. Kakvih sve teških i ozbiljnih, ali i urnebesno smešnih situacija smo se kao sestre nagledale, to samo mi znamo!

Ovog puta podelićemo sa vama neke činjenice za koje verujemo da će vam biti zanimljive.


OBAVLJA JEDAN OD NAJHUMANIJIH POZIVA

Hajde da krenemo od najozbiljnije tematike. Kažu da stalna nega od strane dobre medicinske sestre može biti isto toliko važna koliko i ozbiljna operacija od strane hirurga. I to jeste živa istina.

Pored toga što medicinska sestra mora biti edukovana i stručna, ona mora biti, pre svega, čovek. I to – dobar čovek. Jer, pored nege koju pruža bolesnicima, ona mora umeti pružiti razumevanje, nadu, saosećanje i utehu. Čak i sam naziv zanimanja ukazuje na to da je ona pravi oslonac pacijentu, jer reč “sestra” ukazuje na ljudskost i pomoć.

U svakoj profesiji se zadese i ovakvi i onakvi ljudi. Mobilna sestra se trudi da opravda opis svog zanimanja na najbolji mogući način, pa i viđše od toga. Da bude sestra u pravom smislu te reči! Reakcije i preporuke pacijenata živi su dokaz da u tome i uspeva, jer niko ko je preporučio Mobilnu sestru nakon što je imao reči hvale za profesionalnost i stručnost, nije izostavio da pomene njenu ljubaznost, toplinu i nežnost, jednom rečju – ljudskost!

Na kraju, biti medicinska sestra zaista jeste najhumanije moguće zanimanje, jer niko nije toliko okrenut pomaganju čoveku kao što to radi – sestra.

 

UVEK JE TU ZA VAS

Mobilna sestra je uvek tu kada vam treba! Na vaš telefonski poziv odgovara i do vas dolazi u najkraćem mogućem roku! Toliko brzo da ćete se i sami iznenaditi! Neki tvrde da je brža od Šumahera u najboljim sezonama i otuda njena popularnost. :)

Ona je tu da vam da savet, i zato se ne libite da je pozovete. Tu je kad vas nešto boli, kad ste zbunjeni nekim simptomom i ne znate šta da radite, kad ste uplašeni, kad vam se desi nezgoda...

Mobilna sestra je prijatelj koji je uvek tu da vas sasluša i pomogne. Ona neće reći: “Pozovite sutra ili za nekoliko dana”. Zato što zna da vam je potrebna sada.


IZLAZI NA KRAJ I SA NAJTEŽIM LJUDIMA

Znate li kako je svakodnevno raditi sa ljudima koji se beskrajno plaše, na primer, igle? A morate da im izvadite krv ili date infuziju. Ona zna.

Izbegavate tužne, neraspoložene, očajne, beznadežne “slučajeve”, da vam ne bi kvarili raspoloženje? Ona to ne može da izbegne.

Mislite da ne biste podneli džangrizave, neracionalne, umišljene ili, čak, agresivne osobe? Ona to ume.

Ma koliko “teški” pacijenti bili, ona mora sve da ih sve razume. Ona zna kako da im pristupi, kako da ih nagovori, kako da ih umiri... Mora da nađe nit koja je povezuje sa pacijentom i da tu nit neguje dok god i njena nega traje, pa i posle.

Nije lako. Ali, znate šta?

Njoj uspeva.


JAČA OD ROBOTA

Zbunili smo vas? Evo objašnjenja!

Da li ste znali da na Tajlandu roboti rade kao medicinske sestre? Istina, još uvek ne neguju pacijente, već obavljaju jednostavnije poslove tipa raznošenja lekova i dokumentacije.

S obzirom na to da se poslednjih decenija “robotizuju” mnoga zanimanja, verujemo da će u bliskoj budućnosti pokušati da odu još dalje i sa ulogama robota – medicinske sestre.

Šta god da nam buduće godine donose, u jedno smo sigurni – roboti nikada neće moći da zamene medicinske sestre! Sve i da ih programiraju tako da su u stanju da savršeno previju ranu, postave kaeter ili infuziju i daju injekciju, robot nikada ne može imati nešto što prava sestra od krvi i mesa ima: dušu.

A, duša medicinske sestre je zaslužna za brigu, nežnost, utehu...

Roboti, “ugasili” ste! Barem što se Mobilne sestre tiče!


SPADA U NAJPOŽELJNIJE ŽENE

Neće vas iznenaditi podatak da su medicinske sestre svrstane među 10 najpoželjnijih žena.

Ne samo što se tiče muških maštanja (to je odavno poznato), već su na dobrom glasu i kao supruge!

Kažu da su muškarci oženjeni medicinskim sestrama pravi srećnici. Kad bolje razmislimo, ima logike.

Medicinska sestra se na svom radnom mestu kalila i razvila osobine koje su dobrodošle i u ostalim sferama života. To su: empatija, strpljenje, ljubaznost, razumevanje, žilavost, snaga, istrajnost, tolerancija... Ona ne dozvoljava paciejntu da posustane niti odustane, pruža im utehu i podršku. Medicinska sestra se ne nervira oko sitnica, njih smatra svakodnevicom, a navikla je na dublje probleme. Samim tim, ona postaje smirenija i jača od ostalih žena.

A, pošto već ume da izađe na kraj sa raznoraznim vrstama pacijenata, onda će sigurno naći načina da izađe na kraj i sa jednim mužem, ma kakav bio, zar ne?